🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зеленчуци, който произвежда

Секторът е сред приоритетните през втория програмен период, след като през първия беше на опашката

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Обилни дъждове, градушки, слани и измръзвания в различни региони на страната доведоха до съществено намаление на общото производство на плодове и зеленчуци през миналата година. Това става ясно от анализ на сектора, публикуван от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Нагоре-надолу

По предварителни данни на отдел "Агростатистика" в МЗХ през 2014 г. общата продукция от зеленчуци в страната е 521.9 хил. тона, което е спад от 18.6% спрямо 2013 г. По-слабата реколта е резултат от понижение на производството от открити площи (с 22%) – до 427.1 хил. тона, заради неблагоприятните климатични условия през годината. Най-голям спад (с 29.1%) се отчита при производството на картофи – до 132.2 хил. тона, на дини (с 48.1%), пъпеши (със 73%), пипер, салати, зеле, корнишони (с 50.9%), тиквички, зелен грах (с 37.7%). При картофите, дините, пъпешите и зелето се наблюдава намаление както при площи, така и при средните добиви. При останалите култури са регистрирани по-високи средни добиви, които обаче не могат да компенсират намалението на площите, обобщават експертите на МЗХ.

Лек ръст от 1% има в оранжерийното производство - до 94.8 хил. тона за 2014 г. В голяма част от основните зеленчукови култури има увеличение на средните добиви спрямо предходната година – резултат от спазването на технологиите за отглеждане и от използването на качествени сертифицирани зеленчукови семена.

Агростатистиката отчита значително увеличение на общото производство на моркови (със 77.4%) и спанак (със 74.9%) през 2014 г. и по-умерен ръст на продукцията от домати, краставици, патладжан (с 11.1%), тикви (с 10.8%), лук, ягоди, зелен фасул, праз (с 33.9%).

Две трети внос

Не е тайна, че традиционно реализираните в България плодове и зеленчуци идват основно от Турция, Гърция и Македония, а през последната година, след въвеждането на ембаргото от Русия - и от Полша. Според официалната статистика вносните плодове и зеленчуци са около 2/3 от потребяваните в България. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през миналата година вносът на зеленчуци е 253 хил. тона, което е най-високото ниво от три години насам. Сходна е и ситуацията при плодовете – внесени са 267 хил. тона при малко над 223 хил. тона за 2013 г. Производители смятат, че тези количества са значително повече, но невинаги влизат в страната "на светло", поради което не се и отчитат.

Стари болежки

Тенденцията към спад в производството на плодове и зеленчуци не е нова.  И производители, и политици признават, че сред причините за това е и структурата на субсидирането през първия програмен период 2007 - 2013 г. Системата за субсидиране чрез единно плащане на площ, която действаше до 2013 г., създаде дисбаланс и спря развитието на сектора. Защото мнозина производители на плодове и зеленчуци пренасочиха част от дейността си към зърнопроизводство, което е по-рентабилно, с много по-малко работна ръка, по-малко разходи и гарантирани приходи. И където относителният дял на субсидията в продукцията е между 25 и 28%, докато при зеленчуците тя е между 1 и 2%, а при плодовете 3-4%, обобщават експерти.

Освен от мярка 4.1 "Инвестиции в селските стопанствата", чийто прием за тази година приключи, скоро производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват и от мярката за сътрудничество, която ще подкрепи разработването на местни фермерски пазари. Тя ще бъде отворена през следващата година и по нея ще могат да кандидатстват обединения и организации на производители. По нея се финансират 50% от средствата за изграждане на такъв пазар, оперативните разходи, както и разходите за реклама. В новия програмен период остава и подкрепата за организации на производители.

Топ 10 на производителите

Оранжерии "Гимел" оглавяват класацията за Топ 10 на сектора по приходи за 2014 г., а втората оранжерия от групата заема третото място. Компанията обединява дружеството майка "Гимел", две оранжерии и създадената през 2011 г. дъщерна "Гимел Европа" с централа в Прага. От 2000 г. изнася биозеленчуци за Германия (където основен клиент е концернът REWE), Чехия и Австрия. През 2003 г. започва продажби в скандинавските страни (чрез логистичен център в Холандия) и Англия. От 2013 г. има свое представителство в Букурещ - Румъния, където си партнира с Naturalia Group Romania. В България "Гимел" започва с доставки за магазините "Пикадили", а сега работи с почти всички търговски вериги и с биомагазини. За вътрешния пазар е предназначена и продукцията от внос на биопродукти - част от дейността на групата. Годишно групата продава около 8000 тона биопродукти.

Вторият в класацията е  ЕТ "Йордан Величков - Влади" - фирма със софийска регистрация, която търгува със зърно, семена, фуражи и торове. Компанията има собствена оранжерия в село Зверино, общ. Мездра, където произвежда зеленчуци при затворен цикъл - беритбата, обработка, фолиране, опаковане в кашони или чували. Отглеждането става по метода хидропоника, при който растенията са във вода, а не в почва. Целият процес се управлява от модерни машини и с компютърни системи. От 2013 г. е изградена система SOL, с каквато могат да се похвалят най-модерните оранжерии в Европа. Тя служи за подхранване на растенията с въглероден двуокис, което увеличава добивите с до 40%.

Оранжерии "Грийнс" - Първомай, са четвърти по приходи за 2014 г. Дружеството е сред най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България - краставици, домати и чушки. Върху 630 дка собствена земя са разположени 300 дка оранжерии - изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Компанията обнови с помощта на европейски средства своите машини и хладилни камери и разполага със собствени хладилни камиони.

"Агрипланет" ООД - с. Шишманци, община Раковски (5-а позиция), е голям зърно- и  зеленчукопроизводител. Фирмата отглежда домати, пипер, патладжани. Общият размер на обработваемите площи към 2014 г. е около 12 500 дка. Дружеството продава на българския пазар, а също и в Италия и Румъния.

"Алт Ко" - Банкя (6-о място), е създадена през 1995 г. и в началото се занимава с различни търговски сделки. От август 2000 г. дружеството пренасочва дейността си в оранжерийното производство чрез собствена оранжерия в град Кресна, разположена върху 120 декара. Оранжерията е строена през периода 1968 - 1972 г. Новият собственик я обновява и газифицира по програма за енергийна ефективност на Европейската банка за възстановяване и развитие. По данни на фирмата средният добив от декар е 30 тона домати и 22-24 т краставици. Зеленчуците се продават на българския пазар, а също и в Полша, Чехия и Румъния.

"Мело - 98" - гр. Сандански (7-мо място), притежава собствена оранжерия и произвежда зеленчуци чрез капково напояване и почвено отглеждане. Комплексът, намиращ се в землището на с. Дамяница, е разположен върху 133 дка площ и се състои от четири оранжерийни блока по 30 дка  и един от 13 дка.

На осмо място в Топ 10 е "Агро Сторко" ЕООД - част от групата "Сторко" - Плевен.  През юни тази година стана ясно, че консервното предприятие "Сторко" в Плевен се продава на търг заради просрочени задължения.

Дружеството Джи Ен Си – Перущица (9-а позиция), отглежда зеленчуци, дини, пъпеши. Компанията е сред съдружниците в "Агроселект" - организация, призната от министъра на земеделието за "Група производители на плодове и зеленчуци". Целта на обединението е да подобри търговските позиции на своите членове и да увеличи продажбите на предлаганите от тях продукти.

Продукцията на "Росела" - Симитли (10-о място), е сертифицирана по международната система GlobalG.A.P - гаранция за безопасност. Оранжериите в Симитли са едни от първите в България, създадени през 1958 г. с цел използване на геотермалните води за производство на зеленчуци. В периода 2004 - 2008 г., ползвайки холандския опит, те са изградени и модернизирани наново. Общо застроената площ е 43 дка, на които се отглеждат холандски сортове краставици.

"Градинария"

Наскоро Националният съюз на градинарите обяви началото на нова форма на търговия с плодове и зеленчуци - чрез електронен портал, който прави възможен директния контакт между производители, търговци и преработватели. Онлайн платформата "Градинария" - www.gradinaria-bg.com, е създадена по проект "Модерна търговия", подкрепен от фондация "Америка за България". Целта й е да скъси веригата на доставки. Регистрираните участници в електронния пазар вече са близо 200 - земеделски производители, търговци и преработватели. Според производители предимствата на портала са, че продукцията няма да се оскъпява заради преминаването през няколко посредника. Отпадат разходите за транспортиране на продукция до тържищата, при това без гаранция, че ще се реализира сделка. Плодовете и зеленчуците ще се предлагат в по-свежо състояние на потребителите, тъй като ще стигат по-бързо до търговските обекти.