🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свинекомплекс по свинекомплекс

Старозагорската група "Аякс" изгражда трета ферма в Северна България

   ©  Капитал
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

"Почти успяваме да затворим цикъла на производство. Единственото, което не правим, е зърнопроизводство."

Венцеслав Славов, директор бизнес развитие в група "Аякс"

Старозагорската фирма "Аякс" е от тези компании, които на практика доказват, че с ясна визия за развитие в областта на животновъдството, постоянни инвестиции и нови, още по-високи цели в бизнеса може да се постигнат високи резултати в този сектор. Компанията е заложила на съвременни технологии в собствени свинекомплекси, прилагайки иновативни решения за производство на свинско месо.

Група "Аякс" започва дейност през 1995 г. с производство на спиртни напитки и търговия със захар. Четири години по-късно фирмата започва да отглежда свине в бившото телеугоително стопанство в Стара Загора. През 2001 г. закупува свинекомплекс "Загоре", а година по-късно става собственик и на свинекомплекс в старозагорското село Боздуганово. В момента там "Аякс" отглежда 1800 свине майки. През 2007 г. следва инвестиция в още един свинекомплекс в старозагорското с. Пъстрен. Той е с двойно по-голям капацитет - поддържа 3500 свине майки. В свинекомплекс "Пъстрен" се намира и фуражният завод на фирмата, чиито силози са с обем 15 хил. тона зърно.

"Фуражния завод създадохме с инвестиционен кредит. Инвестирахме в него 3.5 млн. лв. Капацитетът му е 200 тона продукция на работна смяна", казва Венцеслав Славов, директор бизнес развитие в група "Аякс". Фуражите, необходими за отглеждане на животните, се произвеждат само от висококачествено зърно, посочва той. Към двата свинекомплекса и фуражния завод старозагорската фирма добавя и преработвателно предприятие в Нова Загора, което разполага с кланица, транжорна, месопреработвателен цех и логистична база.

През 2013 г. "Аякс" решава да открие и собствена верига от фирмени магазини за месо, колбаси и деликатеси. Днес групата разполага с мрежа от 10 магазина в седем града - Стара Загора, Димитровград, Нова Загора, Свиленград, Раднево, Казанлък и София. "Продължаваме да разширяваме магазинната си мрежа. Целта ни е да открием магазини в цялата страна", казва Славов. "На времето правехме колбаси за ръководството, служителите и семействата им. Харесаха ги много и нашите познати, приятели. Така всъщност се роди идеята да направим собствена магазинна мрежа, за да могат всички българи да имат достъп до висококачествени продукти с гарантирано качество", разказва Славов. В производствените си бази старозагорската фирма е направила до момента инвестиции от около 30 млн. лв. Тя непрекъснато подобрява работните процеси и инвестира в ново оборудване. В двата свинекомплекса на "Аякс" работят 250 души, а общо в групата са заети 450 души.

Качество

Породата свине, която отглежда, е датски хибрид. Тя е предназначена за охладения пазар, с ниско съдържание на мазнини и по-крехко месо. Според ръководството на старозагорската фирма високото качество на месото се дължи не само на отглежданата порода. Използват се само чисти фуражи за храна на животните, като зърното преминава през специален контрол. Фуражният завод в с. Пъстрен разполага и със специализирана лаборатория. Оборудването и технологията на отглеждане на животните са разработени от Big Dutchman - водеща компания за високотехнологични производствени системи в свиневъдството. Човешкият труд в свинекомплексите на "Аякс" е сведен до минимум - автоматични хранилки и поилки, автоматични системи за охлаждане и затопляне, които са важни за микроклимата в помещенията. Подовете на помещенията пък са със специални самопочистващи се скари. Във всяко помещение има компютър, който следи за температура на въздуха, проветреност и замърсявания. "Почти успяваме да затворим цикъла на производство. Единственото, което не правим, е зърнопроизводство", казва Славов.  Може би на следващ етап ще проявим интерес и към земеделието, казват от фирмата. 

Нови инвестиции

Преди две години компанията купува и трети свинекомплекс – този път в Северна България, в добричкото село Козлодуйци. Плановете на ръководството са там да се отглеждат 7500 свине майки и по този начин да се удвои капацитетът на компанията. Така тя ще може да реализира на пазара 400 хил. животни годишно. Групата планира да вложи в новата база 40 млн. лв., като в тук се включва и изграждането на втори фуражен завод. За целта ръководството предвижда да кандидатства за финансиране по програмата "Инвестиции в преработка на селскостопански продукти".

Новият фуражен завод ще бъде с по-голям капацитет от досегашния, защото ще трябва да захранва по-голям брой животни. Старозагорската фирма работи по реализиране на тази инвестиция от две години. "Аякс" има интерес и към още един проект – изграждане на централа на биогаз, с която да произвежда зелена енергия от свинския тор, който генерират свинекомплексите . За тази инвестиция ще бъдат необходими около 3 млн. евро.

Износът

За наше щастие в края на миналата и началото на тази година започнахме износ на свинско месо за Армения и Грузия, казва Славов. За последните 3-4 месеца са били експортирани близо 4 хил. прасета. "Украйна беше голям снабдител на Грузия и Армения с месо. Кризата в страната и проблемите в свиневъдството там обаче промениха търговските й отношения", казват от "Аякс". Недостигът на месо в тези страни, както и висококачествените свине, които произвеждаме, ни помогна да реализираме тези сделки."

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал