🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кристера-агро": Емблемата на Североизточна България

Компанията обработва 180 хил. дка земи и е сред лидерите в зърнопроизводството

Средно по 10 млн. лв. годишно да се инвестират в компаниите от групата на "Агрия" през следващите три години е стратегията на предприемача Емил Райков, който стои зад "Кристера-агро"
Средно по 10 млн. лв. годишно да се инвестират в компаниите от групата на "Агрия" през следващите три години е стратегията на предприемача Емил Райков, който стои зад "Кристера-агро"
Средно по 10 млн. лв. годишно да се инвестират в компаниите от групата на "Агрия" през следващите три години е стратегията на предприемача Емил Райков, който стои зад "Кристера-агро"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Средно по 10 млн. лв. годишно да се инвестират в компаниите от групата на "Агрия" през следващите три години е стратегията на предприемача Емил Райков, който стои зад "Кристера-агро"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

39% ръст на печалбата до 7.7 млн. лв. отчете компанията за 2014 г.

В историята на земеделския бизнес в Североизточна България има едно име, което се е превърнало в емблема на района, и то е на компанията "Кристера-агро". Основана преди 15 години от предприемача в селското стопанство Емил Райков, тя успява да се нареди сред най-големите зърнопроизводители в страната. С приходи от 30.9 млн. лв. за 2014 г. дружеството заема осма позиция в своя бранш, а растежът на постъпленията му с 24.5% за една година го превръща в подгласник на най-бързо развиващия се зърнопроизводител в страната (ЕТ "Светослав Илчовски").

Съдейки по последователната и агресивна инвестиционна стратегия на "Агрия груп холдинг", от която е част, "Кристера-агро" има потенциал да става все по-важен фактор в едрото земеделие на България, укрепвайки връзките си с останалите звена по веригата производство - преработка - съхранение - транспорт - търговия. За разлика от други компании в този сектор покрай нея се разкрива възможност за инвеститорите да споделят предприемаческия риск и печалби.

Растеж, подкрепян от групата

Когато започва дейност, "Кристера-агро" обработва 10 хил. дка земя. Петнадесет години по-късно комбайните на дружеството жънат около 180 хил. дка ниви, от които 53 хил. дка собственост на холдинг "Агрия". Върху площите се отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица, а реколтата се прибира със собствена високопроизводителна техника. Към декември 2014 г. "Кристера-агро" отчита активи за 60 млн. лв., сред които земя за 15.886 млн. лв., сгради за 6.741 млн. лв.,  машини и оборудване за 14.512 млн. лв. Инвестира се в изграждане на силози за съхранени на произведената продукция, за което се ползват банкови заеми. Нетният дълг към края на миналата година е 26.201 млн. лв. при собствен капитал от 23.131 млн. лв., което показва активна инвестиционна политика на дружеството. То е бенефициент на програмата за селските райони за плащания за подпомагане на земеделски производители на база единица площ, като за миналата година е получило 5.8 млн. лв. субсидия за обработваните земи.  

"Субсидиите са около 31 лв. на декар и макар и с малък процент с годините те се  увеличават", коментира собственикът на "Агрия груп холдинг" Емил Райков, който обаче не разчита на държавната подкрепа, за да вади печалба от земята. "Браншът е много ресурсоемък, необходимо е да се управлява активно кредитният портфейл и именно там се виждат разликите между компаниите", добавя още Райков. През миналата година "Кристера-агро" отчете 7.7 млн. лв. печалба, което е ръст с 39% спрямо предходната година. Дружеството впечатлява и с още нещо - съотношението печалба към приходи, което е 24%, най-високото в топ 10 на зърнопроизводителите. Това е показателно за рентабилността, към която се стреми компанията, и за успехите й в решаването на трудните за фермерите въпроси с транспорта, логистиката и продажбата на продукция. В това помагат останалите компании от групата на "Агрия", които специализират в търговия и износ, а също и в съхранение и преработка на земеделска продукция. Холдингът разполага със собствени складови стопанства с общ капацитет 160 хил. тона. Те са на близки разстояния от основните експортни терминали - пристанищата в Констанца, Варна и Бургас. Така например от силозите в Девня до портовете на Варна-запад разстоянието е само 10 км.

В групата на "Агрия", с която е тясно свързана дейността на "Кристера-агро", има и инсталации за преработка. Така например в зърнобазата в Попово има мелница за брашна, трици и грис с годишен капацитет от 30 хил. тона. Дружеството планира да въведе инсталация за мокро смилане на царевица, което ще даде възможност да се произвеждат царевично брашно и олио, фуражи, захари, нишестета. Плановете в холдинга са да се инвестира в инфраструктура за съхранение и транспорт на зърно, за да се увеличи експортният потенциал на компанията, както и да се придобие повече земя, за да се развие производството. Сред възможностите за финансиране на този растеж от "Агрия" включват и капиталовия пазар, като по време на общото събрание на акционерите й през юни стана ясно, че компанията е в процес на проучване на нагласите сред инвеститорите за евентуално тяхно участие в процедура по увеличение на капитала. 

Инвестициите продължават

"Това е една от насоките, която представихме пред акционерите, но това увеличение на капитала не сме го обявили официално, защото е много пряко зависимо от финансовата среда. То е насочено към подобряване на съотношението капитал към дълг, което ще ни даде възможност да финансираме инвестиционната си програма", обясни Емил Райков. Самата тя е вече в процес на изпълнение, с разчертани стъпки до 2018 г. За 2015 г. например се предвиждат инвестиции за 19.5 млн. лв., от които 7.7 млн. лв. собствени и 11.7 млн. лв. привлечени средства. През следващите години се предвиждат средно по 10 млн. лв. инвестиции годишно. "Това е естественият ход на развитие на компанията, в която следваме основно две направления: инвестиции в селскостопанска техника, складови бази, транспорт и логистика и увеличаване на обработваемата земя, в това число собствената, чиято плътност да е 30-40%. Това дава стабилност на бизнеса и устойчивост на присъствието в съответните региони. Всички фермери се стремят да го постигнат и поради тази причина пазарът на земя се разви доста през последните 8-10 години", обяснява Райков.

Освен за материалната база в групата се грижат и за подсигуряване с кадри. В "Кристера-агро" работят 70 души според финансовия й отчет за 2014 г. и въпреки завоюваните от компанията позиции в национален мащаб и в нея се усеща недостиг на млади аграрни специалисти.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал