🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Юлия Григорова

Експерт по земеделие и развитие на селските райони

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не е лесно за земеделските стопани да спазват изискванията за управление на земите в зоните от екологичната мрежа "Натура 2000".

Редица разминавания и несъответствия в изискванията за управление на постоянно затревените площи в България водят до санкции и финансови загуби за фермерите, чиито земи попадат в "Натура 2000". Например изискванията за управление на земеделските земи, дефинирани в заповедите за обявяване на орнитологично важните места, налагат да не се премахват характеристиките на ландшафта като синори, единични и групи дървета и др. Това е съвсем разбираемо от гледна точка на опазването, но в повечето случаи не дават свобода на фермерите да кандидатстват за директните плащания, тъй като много често земите с тези характеристики не попадат в допустимия за подпомагане слой, а когато попадат, нерядко фермерите търпят санкции заради малка група дървета или храсти, която трябва да бъде приведена в "добро земеделско състояние" и заради която, за да бъдат избегнати всякакви тълкувания и спорове за "допустимост" от страна на проверяващите лица, ги лишават от финансово подпомагане, понякога и за години напред.

Изискването за "почистване" на пасищата и ливадите, особено когато въпросът се разглежда в контекста на националните пасищни характеристики и дребномащабното земеделие, развито в планинските и полупланинските райони на България, е изцяло във вреда и на фермерите и на природата. Ако кандидатстват за субсидии, земеделските производители са принудени да изчистят пасищата от храсти и дървета и по този начин - да унищожат консервационно значими местообитания, като например панонските солени степи и солени блата или обикновената хвойна, както и и видове като шипобедрената костенурка и лалугера. Нещата не са по-различни и от гледна точка на птиците – местообитанията на най-малко 8 вида птици с европейско значение ще бъдат нарушени или увредени, ако стопаните са кандидати за финансово подпомагане.

В същото време изискванията на екологичното законодателство налагат строги мерки и санкции за увреждане или нарушаване на целостта на местообитанието и стремежите на стопаните към финансово подпомагане не предполагат облекчение към изискванията на екологичното законодателство. Така те са в нарушение или към едното – изпълнение на критериите за допустимост на Общата селскостопанска политика, или към другото - екологично законодателство - "Натура 2000". В крайна сметка на практика земеделските стопани нямат перспективи да се развиват устойчиво.

Като се има предвид, че около 40% от българските зони в "Натура 2000" е земеделска земя, по-голямата част от която е постоянно пасище, става ясно защо проблемът е значителен и води до западане на земеделските дейности в тези територии, до разочарование от страна на фермерите към регламентите на ЕС, както и до трайна загуба на биоразнообразие.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал