🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подводните камъни на домашната соларна инсталация

Искате панели за фасадата или покрива на имота си? Ето какви са част от особеностите

Инвестицията в покривни солари се възвръща за до 10 години
Инвестицията в покривни солари се възвръща за до 10 години
Инвестицията в покривни солари се възвръща за до 10 години    ©  Shutterstock
Инвестицията в покривни солари се възвръща за до 10 години    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Намаляващите цени на панелите правят инвестицията в собствени ВЕИ системи все по-изгодна.
  • Проектите трябва да се съобразят с редица особености - от изложението на имота до височината на близките сгради.
  • Разходът за солари не е невъзможен - по мярката за ВЕИ и батерии за бита може да се кандидатства до есента.

Имате слънчева къща или южен балкон и намаляващите цени на соларните панелите са ви накарали да се замислите за собствена слънчева инсталация? Това е добре, но какви са особеностите на този вид системи и за какво трябва да се внимава?

Както редица други проекти, така и тези имат нуждата от внимателно преценяване на ситуацията - например в един момент може да се окаже, че точно срещу широкия ви слънчев балкон ще изникне нова висока сграда, която ще засенчи бъдещата инсталация. Според експерти дори само един панел да мине на сянка, това ще намали ефективността на цялата система. Неприятно, нали? Затова при замислянето и проектирането на "домашна" фотоволтаична инсталация е важно да се проучи внимателно какви са плановете на общината за развитие на района - с други думи, дали в близост ще се строи.

Важно е и да се обърне внимание на това колко силно грее слънцето и дали изложението на дома ви позволява поставянето на панели, както и на колко часа слънце на ден може да разчитате. От това зависят пряко възможностите за производство на домашната ви слънчева централа.

Това са само част от "подробностите", с които ще трябва да се съобразите, ако сте решили да инвестирате в такъв проект.

Липсата на подобно планиране освен неприятности рискува да доведе и до пълно обезсмисляне на инвестицията, която може да варира от няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева. Например според наскоро представения калкулатор на "Грийнпийс", ако сте битов абонат, харчите по 1500 лв. за ток на година (средно около 125 лв. на месец) и искате 50% от енергията ви да идва от слънцето, ще трябва да инсталирате 11 панела, което ще ви струва 6951 лв. (панелите заедно с инсталирането им).

Благодарение на тази своя инвестиция всяка година ще спестявате около 750 лева. Изчисленията показват, че самата инвестиция ще се възвърне за около девет години. От една страна, това не е малко, но от друга, цените на тока тогава едва ли ще са същите, каквито са в момента. И не, няма да са по-ниски.

Ако обаче се спрем на вариант, при който цялата енергия идва от слънцето, изчисленията ще бъдат различни. За него ще трябва да отделите повече място - ще са нужни 22 панела, а сметката ще достигне почти 14 000 лева.

Калкулаторът на "Грийнпийс" дава възможност на всеки сам да направи изчисления в детайли за това от колко панели се нуждае и колко грубо би ви струвало това. Той обаче е разработен не само за домакинствата, но и за бизнеса, така че може да се правят и сметки за различни фирми.

Погледни на юг!

За да има производство на ток, трябва да има слънце - звучи просто на думи, но понякога не е толкова лесно за изпълнение. Особено ако имотът ви "не гледа" на юг. Това е важно с оглед максималното производство на електроенергия. Сезоните също не са без значение - слънцето е високо през лятото и ниско през зимата, затова и съоръженията трябва да бъдат инсталирани така, че да могат да бъдат огрявани достатъчно дълго и през топлата, и през студената част от годината (според експертни оценки около 35 градуса).

Това често пъти зависи не само от разположението на имота, но и от особеностите на покрива - например дали той е наклонен или плосък. Да, на пазара се предлагат механизми с възможност за въртене на самите панели, но част от експертите признават, че те са трудни за инсталиране и скъпи. А вероятно и поддръжката им не е съвсем проста.

Задължително е обаче покривът да бъде осветен през целия ден без падаща от дърветата, съседни сгради или други сянка. Шарената сянка също не върши работа и по-скоро обезсмисля инвестицията. В противен случай, грубо казано, ще сте похарчили много пари, за да стоите на тъмно.

Не е без значение и колко тежат панелите и дали конструкцията на покрива може да ги издържи. Отделно, ако са необходими повече панели, отколкото е мястото на покрива ви, експерт от избраната от вас фирма може да ви даде решение - къде и как да ги монтирате, за да не пречат и да ви свършат работата, за която сте ги поръчали. Той ще ви консултира и за крепежните елементи и отделните части (скоби, релси, кабели), нужни за конструкцията, в зависимост от това какъв е покривът на къщата, фасадата на сградата или балконът, на който ще се инсталират панелите.

"Големият" недостатък

Може би най-големият (а според някои дори единственият) недостатък на домашните соларни системи е, че произведената електроенергия трябва да бъде използвана веднага. Разбира се, на пазара се предлагат и батерии за съхранение на произведения ток с цел използването му в друго време от денонощието, но към момента те не са толкова широко разпространени при домакинствата. Недостатъкът им е, че допълнително оскъпяват инвестицията, но пък дават възможност за по-пълноценното използване на безплатната слънчева електроенергия.

Тук добрата новина е, че в срок до 10 ноември т.г. домакинствата могат да кандидатстват по мярката за собствени фотоволтаични системи за бита по плана за възстановяване, по която могат да получат до 15 хил. лв. за фотоволтаици и 1960 лв. за соларен бойлер.

Когато вече разполагате с монтирани панели, поддържането на тяхната чистота е повече от задължително - прахът и различните замърсявания може да доведат до загуба на енергия, достигаща до 20%. Не е малко, нали? Можете регулярно да обливате панелите с маркуч, а ако имате директен достъп до самата конструкция, може внимателно да ги почистите с моп, без обаче да натискате повърхността, за да не я нараните. Експертите препоръчват веднъж годишно инсталацията да се проверява и от специалист, който да прецени дали евентуално има нужда от допълнително укрепване на панелите, или пък някои от елементите се нуждаят от подмяна.

Инвестициите в собствена соларна система са все по-оправдани с оглед намаляващите цени на панелите и тенденцията за постепенно поскъпване на основните енергоносители. Не по-малко важна е и независимостта, която осигуряват панелите. Да, засега в България електроенергията, произведена от тях, не може да се споделя със съседите, но скоро това може да бъде факт.

Това ще бъде и първата стъпка за създаването на т.нар. енергийни общности или кооперативи и у нас. Колкото до особеностите при изграждането на "домашен" фотоволтаик - с доброто планиране и правилните консултанти ще може да разчитате на инсталацията си дълго време. А при сегашните цени на тока и предстоящата либерализация и за бита инвестицията в нея ще се възвърне само за няколко години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    0xdeadbeef avatar :-|
    0xdeadbeef

    Снегозадържащите елементи са адски важни, защото не искате да плащате обезщетение на роднините на някой, който се е намирал под покрива. Те намаляват възможностите за почистване на снега, но без тях соларните панели се превръщат в бомба със закъснител.

    Нередност?
Нов коментар