🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повече пари за климат: 300 млн. лв. за справяне с горски пожари и наводнения

Програма "Околна среда" дава 167 млн. лева за нова техника на пожарната, а с още 100 млн. лв. ще се предотвратява рискът от наводнения

Част от средствата са насочени към превенция на пожари, включително нова наземна техника и облекла
Част от средствата са насочени към превенция на пожари, включително нова наземна техника и облекла
Част от средствата са насочени към превенция на пожари, включително нова наземна техника и облекла    ©  Pixabay.com
Част от средствата са насочени към превенция на пожари, включително нова наземна техника и облекла    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За първи път програма "Околна среда" ще финансира мерки за климата.
  • Със 167 млн. лева пожарната ще може да купи нова наземна техника за труднодостъпни терени и оборудване.
  • Други 100 млн. лева са предвидени за сиви и зелени мерки за справяне с наводнения, а АПИ ще получи 35 млн. лева за укрепване на свлачища.

Общо 300 млн. лева са предвидени за климат по програма "Околна среда" в периода 2021-2027 година. Подобно финансиране за мерки, свързани с климатичните промени, се отпуска за първи път, съобщи за "Капитал" Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на програма "Околна среда".

С температури над 17 градуса през февруари, дъжд и гръмотевици в зимните курорти климатичните изменения трудно може да се оспорят. Но още по-трудно може да се пренебрегне и нуждата мерки за адаптирането с тази нова реалност.

Техника за горски пожари

Българските гори все още са един от най-важните елементи от екосистемата на страната, който играе ключова роля за поглъщането на въглеродния диоксид. През последните 5-6 години масовите летни пожари доведоха до сериозни последици. Министерството на земеделието работи по възстановяване на обгорелите горски терени, но това изисква време. Поради тази причина Министерството на околната среда и водите и ръководството на програма "Околна среда" решава да работи за превенция.

Над 167 млн. лева от всички средства за климат по програма "Околна среда" ще бъдат насочени към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за превенция на горски пожари. Такъв финансов ресурс накуп секторът не е получавал от 30 години. Началото на проекта ще бъде дадено в петък в Министерството на околната среда и водите с официално подписване на договора с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГД ПБЗН).

В следващите 48 месеца дирекцията ще може да закупи необходимата само наземна техника за гасене на горски пожари. Предвидени са около 380 подвижни превозни средства от различен клас, които може да се движат през пресечни терени, да се движат на труднодостъпни места, където е невъзможно в момента да стигат редовните пожарни коли, обясни Симеонова. Старата техника на пожарната ще остане за гасене на градски пожари. Пожарната ще се снабди с необходимото модерно оборудване за лична защита, специални облекла за влизане в много задимени горски местности, термозащитни облекла и всичко, което е необходимо на българските пожарникари да са адекватни при гасене на горски пожари.

Целта е, когато тези доставки са изпълнени и пожарните команди на територията на цялата страна са напълно окомплектовани, потушаването на пожари да става много по-бързо с по-професионална техника и по-малко щети за горите. Тази техника може да се изпраща в краен случай в други държави да помага особено на гранични територии с Гърция, Македония, които заплашват и наши гори.

Не само бетон в борбата срещу наводненията

Над 100 млн. лева са предвидени за мерки, свързани с наводнения. Те ще бъдат давани на общините през проектите за т.нар. Интегрирани териториални инвестиции. Целта е идеите да дойдат отдолу нагоре от общините, посочи Симеонова. Те трябва да кажат каква необходимост имат чрез концепциите си по отношение на това какво трябва да се направи за определени реки или зони, където има риск от наводнение.

Когато концепциите бъдат оценени положително, ние ще поканим съответните общини за преки бенефициенти при нас, допълни ръководителят на програма "Околна среда". Ще имаме важно изискване за комбинация между сиви и зелени мерки, които касаят превенцията от наводнения. Това означава инвестиции не само в бетон и изграждане на подпорни стени, но също така и зелени мерки. Става дума за комбинация от поддържане на разливни зони, пояси от определен тип растителност, която да укрепи брега и да задържи нахлуване на вода. Задължително изискване към общините е да комбинират тези възможности, ако искат да се възползват от този ресурс.

Продължа укрепването на най-рисковите свлачища

Около 35 млн. лева са заложени за укрепване на свлачища с бенефициент Агенция "Пътна инфраструктура". Това също е позната мярка от предходния период на програмата, когато АПИ работи по укрепване на свлачища и въвеждане на нови системи с индикатори и системи, които подават сигнали, когато определено свлачище се оживи. Ако нещата вървят добре и има още свлачища, с които те са в готовност, този ресурс може да бъде увеличен. Ние сме се концентрирали върху укрепването на тези, които са с най-висок риск, основно са по първокласни пътища и могат да предизвикат най-сериозна опасност за преминаващите граждани, посочи Симеонова.

По приоритет "Риск и изменение на климата" на програма "Околна среда" са заложени мерки за повишаване готовността на населението за адекватна реакция. Самата процедура "Обезпечаване наземния капацитет за борба с горски пожари и подготовка на населението за реакция" е заложена в годишната програма за 2023 година.

В един от проектите на Министерството на околната среда и водите по плана за възстановяване имаше голям компонент на Изпълнителна агенция по горите. Проектът е по компонент "Биоразнообразие" и се казва "Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт". Една от дейностите е "Намаляване на негативното влияние на пожарите върху биоразнообразието" за 9 млн. лева. По нея бяхме предложили дейности за реки и влажни зони, но засега без успех, посочи Катерина Раковска от екологичната организация WWF.



Позиция: Необходима е и летателна техника за гасене на пожари

В първия програмен период (2007 - 2013 г.) имаше започнат проект за закупуване на летателна техника за гасене, но той беше прекратен. По неофициална информация причината е била, че никой в МВР не иска подобна техника, тъй като после няма как да се поддържа. Официалната информация от институцията тогава: техниката не може да бъде доставена в срок.

Темата за превенция и борба с пожарите със сигурност може да глътне много повече средства, но по-важното е как ще бъдат изразходвани, коментира за "Капитал" Нели Дончева, ръководител на програма "Гори" към екологичната организация WWF. От години природозащитната общност настоява да се осигурят средства за специализирана летателна техника, тъй като в пресечения и често пъти - недостъпен терен на България - бързото достигане и незабавни мерки за потушаване на пожарните огнища е от решаващо значение. Разбира се, трябва да има и средства за превенция - включително национална кампания - много, много необходима!

Много често пожарите, включително и в горите възникват от неадекватни действия на хората (например палене на стърнища, палене на огньове, барбекюта и т.н), от неизправност на машини - например при искра в пожароопасния сезон лесно пламва околната растителност, от липса на елементарна запознатост с какво може и не може да се прави на открито и т.н.

Разбира се, важно е да има добре оборудвани с подходяща екипировка и средства хора, които да са много добре обучени как да действат. Важно е да се помисли и за тях, а не само за ГД "Пожарна безопасност". Често пъти те работят в екип, защото горските най-добре познават територията, знаят подходите, как да се стигне до периметъра на пожара. За съжаление, оборудването и екипировката на горските служители не са на ниво.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар