🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Епичната суша в Аржентина тласка икономическата криза в страната до нови крайности

Половината реколта от соя - най-важния износ на страната, както и на пшеница, царевица и др. са съсипани от екстремна суша. Годишната инфалция надхвърли 100%.

Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне почти наполовина тази година.
Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне почти наполовина тази година.
Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне почти наполовина тази година.    ©  Shutterstock
Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне почти наполовина тази година.    ©  Shutterstock

Климатичните промени за мнозина са все още спорно и абстрактно явление, но в Аржентина се случва нещо, което изключително ярко илюстрира колко големи и всеобхватни щети може да нанесе глобалното затопляне дори на една голяма икономика. Рекордната суша в страната съсипва зърнените реколти, влошава още инфлацията и праща песото до нови дъна, подкопавайки управляващата партия преди президентските избори през октомври, които носят риск от драматична промяна в политическата посока на страната.

Международният валутен фонд намали прогнозите си за растеж на втората по големина икономика в Южна Америка във вторник, като частни анализатори предупреждават, че сушата ще причини дълбока рецесия. Милиони акри царевица, пшеница и соя - най-големият износ на Аржентина и ключов източник на работни места и приходи - ще бъдат съсипани тази година. Щетите са за около 19 милиарда долара според една от оценките, пише Bloomberg. Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне почти наполовина тази година.

Пред медиата местни фермери казват, че никога не са преживявали толкова екстремна суша. Президентът Фернандес, който се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом на 29 март, заяви, че това е най-лошата суша в Аржентина, откакто започват официалните регистри през 1929 г. Оценката на зърнената борса в Буенос Айрес е за соева реколта вече е около 25 милиона метрични тона тази година - най-лошата в историята, като в началото на сезона се очакваха 48 милиона тона. Обхватът на унищожението е огромен в обширните равнини, известни като Пампасите - плодородно пространство от 300 000 квадратни мили, което се простира от Атлантическия океан до полусухите равнини на запад. Местните медии показват снимки на гниещи трупове на добитък, умрял от дехидратация, пресъхнали напоителни канали, празни лагуни и сухите полета без растителност.

Провалените реколти вероятно ще предизвикат икономически ефекти далеч отвъд Аржентина - соята от южноамериканската страна например е водещият фураж за световната индустрия със свинско. Страната е най-големият износител на соево брашно и соево масло в света. Това води и до скок в цените на храните - разходите на месната индустрия са се повишили с повече от 30% само през февруари спрямо предходния месец.

Сушата влошава още икономическата ситуация, която вече е доста драматична. На фона на бързото печатане на пари, политическите борби и неспособността на правителството да овладее дефицитите, годишната инфлация надхвърли 100%. Песото е загубило две трети от стойността си от началото на пандемията. Отвъдморският дълг на страната се търгува много трудно при около 25 цента за долар, много вероятно е да се наложи финансова намеса в страната отвън.

Докато потребителските цени растат до небето, централната банка харчи ценна валута, за да подкрепи песото и паричните й резерви се топят. Централната банка обикновено получава свеж приход от износа на соя, но сега намалената реколта ще свие притока тази година. Това ще затрудни значително правителството да плаща своя дълг от 44 милиарда долара към МВФ. Във вторник кредиторът намали прогнозата си за растеж за 2023 г. за Аржентина до 0,2% от предишните 2%. Частните икономисти в Буенос Айрес пък очакват икономиката да се свие с около 4%.

Бедствието подхранва прогнози и за политически катаклизми. На фона на масово разочарование от политиците кандидатът-аутсайдер за президент, Хавиер Милей, набира скорост в социологическите проучвания. Вицепрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер, която самата е била два пъти президент, и нейният дългогодишен консервативен съперник Маурисио Макри, казаха, че няма да се кандидатират. Настоящият президент Алберто Фернандес още не посочил дали ще се кандидатира за втори мандат, но е малко вероятно да спечели. Милей е техен остър критик, който успешно яха общонационалното недоволство и особено гнева на най-бедните. Той е политик, икономист и бизнесмен, популярен с острата си риторика в телевизионни изяви. Определят го (а често и той сам себе си) като "анархо-капиталист, крайно десен, минархист, ултралиберал". Според социолозите обаче предизвикателството на този привърженик на Доналд Тръмп с репутация на политически театрал трябва да се приеме сериозно за изборите през октомври.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 1

    Ще си внесат Украинско ...

    Нередност?
  • 2
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 1

    Aржентина освен на-голям производител е страната където се използват най-много забранени пестициди! Така, че едното за другото.

    Нередност?
Нов коментар