Най-големите компании в сектор "Металургия": Растежът се забавя

Водещите металургични предприятия увеличават приходите си с 24% през 2022 г.

Медодобивната "Аурубис България" е най-голямата компания в България за трета поредна година
Медодобивната "Аурубис България" е най-голямата компания в България за трета поредна година
Медодобивната "Аурубис България" е най-голямата компания в България за трета поредна година    ©  Надежда Чипева
Медодобивната "Аурубис България" е най-голямата компания в България за трета поредна година    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Почти всичките компании в топ 10 увеличават приходите си през 2022 г., но с по-малък процент.
  • "Аурубис България" остава безспорен лидер с оборот 8.2 млрд. лв.
  • Икономическото забавяне и по-слабото търсене ще се отразят на резултатите за 2023 г.

В сектора на металургията, където работят едни от най-големите предприятия в страната, оборотите традиционно се измерват в стотици милиони левове. През 2022 г. четири дружества надминават милиардната бариера спрямо две предходната година. Лидерът "Аурубис България", който за трета поредна година е най-голямата компания в страната, достига 8.2 млрд. лв., осигурявайки повече от половината на общия оборот на топ 10. Ръстът на предприятията обаче се забавя до 24% от 36% през 2021 г. Девет от компаниите са на печалба, а загуба отчита само "Промет стиил", която е собственост на Metinvest и е силно зависима от вноса на суровини от Украйна.

Над милиард

Приходите на "Аурубис България", която е част от германската група Aurubis и е собственик на медодобивния завод до Пирдоп и Златица, се увеличават с 24%. Основната причина за това е, че през 2022 г. предприятието работи без нито ден прекъсване, което осигури по-голям обем продукция. За ръста помогнаха и по-високите цени на сярната киселина, която компанията произвежда като страничен продукт. Предварителните данни обаче сочат, че резултатите през 2023 г. ще са по-ниски, тъй като имаше спирания за планов ремонт. Нетната печалба през 2022 г. също нараства значително, носейки над 6% рентабилност на компанията. Предприятието преработва медни концентрати, като крайните продукти са катоди (мед с висока чистота) и аноди, които се изнасят за допълнителна преработка в други заводи на групата. В момента обаче тече инвестиционен проект за 120 млн. евро за разширяване на рафинерията, така че през втората половина на 2026 г. компанията ще може да преработва всичките си аноди до чиста мед на място.

По-високи приходи и печалба отбелязва и производителят на медни изделия "София мед", който е част от Elvalhalcor на гръцката група Viohalco. От компанията отчитат добро търсене и благоприятни цени през 2022 г. Преди няколко години предприятието в София пренасочи фокуса си от чисто архитектурни елементи към изделия за индустрията - автомобилостроене, електроника, машиностроене, енергетика и т.н., започна да произвежда и специални сплави, което разшири пазарите му.

Над милиард са приходите и на двете стоманодобивни предприятия в страната. "Стомана индъстри" в Перник увеличава оборота си с 31%, макар че ръстът е наполовина на този от предходната година. Понижава се и печалбата. Като цяло търсенето е било добро заради възстановяването след пандемията, което е помогнало и на цените. На сектора обаче влияние оказват и много други фактори - от енергийните цени и въглеродните квоти до търговските политики в световен мащаб.

Войната в Украйна има пряк ефект върху представянето на "Промет стиил" в бургаското село Дебелт. Компанията е част от украинската група Metinvest и зависи от нея за доставката на суровините си. Затрудненията с транспорта след инвазията на Русия са довели до намаляване на производството с около 20% и само по-високите цени на стоманата са осигурили ръст на приходите около 21%. Предприятието е единственото в топ 10, което отчита загуба за 2022 г.

Разнопосочно представяне

По-високи цени на цинка и стабилни нива при оловото са помогнали на пловдивския завод КЦМ да увеличи приходите си с близо 27% през 2022 г. при запазване на производствените обеми. Положителен ефект е оказал и курсът на долара спрямо лева. През 2023 г. обаче търсенето в глобален мащаб намаля, което вероятно ще се отрази на резултатите.

По-слабо търсене отчитат и от шуменския производител на алуминиеви изделия "Алкомет". През 2022 г. компанията увеличава приходите си с 37%, но ръстът се дължи на по-високите цени на алуминия, докато обемите продукция намаляват. Свитото търсене от ключови сектори като автомобилостроене, машиностроене и строителство е ограничило продажбите към индустрията, по-слабо е било и търсенето на домакинско фолио заради намалената покупателна способност. Всички тези фактори са продължили да влияят и през 2023 г.

Лек спад на приходите има при пловдивската "Хъс", която освен с производство на метални изделия като арматурни заготовки и заварени мрежи се занимава и с търговия с метали. Печалбата на предприятието също се свива.

Значителен ръст на приходите обаче отбелязва шуменската "Сарк България" - 64%, а печалбата се утроява. Компанията работи в страната от 2019 г., като произвежда електролитна мед и проводници. Собственост е на турската Sarkuysan.

Двуцифрено увеличение (37%) отбелязва софийската "Етем Гестамп алуминиум екстружънс", която беше създадена през 2019 г. като смесено предприятие между "Етем България" (част от гръцката Viohalco) и испанската Gestamp за производство на екструдирани профили. Успоредно с това беше регистрирана и компания за обработка на профили за автомобилната индустрия - машиностроителното "Гестамп Етем аутомотив България". През 2022 г. собствениците започнаха инвестиция за 60 млн. евро за разширяване на общия капацитет на производство.

С най-голям ръст в топ 10 - 65%, е пловдивската "Булминт уан", която произвежда инвестиционно злато и сребро под формата на кюлчета, монети и заготовки. През 2022 г. търсенето на подобни продукти нарасна заради инфлацията, а освен това компанията значително разшири пазарите си в чужбина.