Николай Тодоров, Limechain: Web3 е естествена еволюция към притежаването и управлението на дигитални активи

Изпълнителният директор на Limechain и участник на Digitalk Conference пред "Капитал"

Николай Тодоров, Limechain    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Николай Тодоров е основател и изпълнителен директор на Limechain, компания за разработка на софтуерни решения, базирани на блокчейн.

Тодоров ще бъде един от участниците в дискусията за Web3 технологии на тазгодишното издание на технологичната конференция на "Капитал" Digitalk. Тя ще се проведе на 12 май в Sofia Tech Park в хибриден формат, който позволява и присъствие на живо, и проследяване от дистанция. Билети и повече информация за събитието можете да намерите на conference.digitalk.bg и events.capital.bg.

Как бихте обяснили Web3 като идея и тенденция на хора, които не са запознати с термина?

Крис Диксън, който е партньор в Andreessen Horowitz, един от най-успешните фондове за рисков капитал в Силициевата долина, има може би най-доброто обяснение за еволюцията на мрежата и как Web3 e естествено продължение:

Web1: read

Web2: read + write

Web3: read + write + own

С други думи, при оригиналния Web1 сайтовете предоставяха информация, която потребителя можеше просто да консумира. При Web2 се добави възможността да имаш интеракция с приложенията като социалните мрежи. При Web3 стъпваме на това, което имаме сега, като добавяме и възможността да притежаваш и управляваш дигитални активи.

Защо вие лично намирате Web3 и децентрализираните технологии за следващото голямо нещо?

Смятам, че Web3 е естествена еволюция на обществото ни. Голяма част от света и живота ни е в уеб пространството, същевременно управлението на активите ни и финансите ни живеят в системи, които са архаични. Също така нямахме транзакционен слой, който да е "местен" и "локален" за уеб и да решава дилемата на двойното харчене. Сега вече имаме всичко това и е въпрос на време да го възприемем още по-широко в нашето ежедневие.

Добър или лош знак е интересът на институционални инвеститори към криптовалути и NFT-та например, предвид че Bitcoin оригинално се заражда именно като бунт срещу традиционната система?

Преди 4 години, когато индустрията още нямаше тази популярност, си говорехме колко добре би било, когато VC фондовете започнат да обръщат поглед към Web3, и как тяхното ноу-хау и подход значително ще акселерират възприемането на технологията и растежа на индустрията. Сега това е факт. Почти няма фонд от Долината, който да няма част от капитала си, алокиран за финансиране на Web3 стартъпи. Дори още по-значимо - голяма част от тези фондове финансират криптопроекти с крипто. Това създава изключително много нови възможности и сегменти. Цялата тази динамика има и негативни страни, но ползите са значително повече.

Виждате ли сблъсък между тенденцията за децентрализирани технологии, от една страна, и тази за все по-големи и централизирани технологични компании, както и все по-активни държавни правителства в дигиталния свят, от друга?

Не бих казал, че има сблъсък. По-скоро наблюдаваме интересна динамика между организации с различно кредо и вярвания. Добър пример са Twitter и Facebook, вече Meta.

От една страна, имаме социална мрежа, която от първия си ден изповядва свобода на словото, чрез действията също така демонстрира това. Поради тази причина се превърна в естественото място, където се случват разговори и дискусии около Web3. От друга страна, имаме Facebook, при който е много прозрачна целта само да изглеждат Web3 дружелюбни, с което целят да подобрят намаляващите приходи и интереса към компанията. Пример за това е новината от последните дни, че Meta ще взима 50% комисионна на продажбите на NFT-та, които се търгуват на тяхната платформа. За сравнение - най-популярната NFT платформа - OpenSea, има комисиона 2.5%, което дори се смята за висок процент.

Ще продължим да виждаме тази динамика и в бъдеще, но няма да е срещу тип организации, а между различни възгледи и вярвания. В резултат на това много компании няма да успеят да еволюират и ще изостанат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар