🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша и България са с най-високите цени на борсовия ток в Европа

Ремонтът в АЕЦ "Козлодуй" приключи и ТЕЦ "Марица-изток" 2 отново работи на една четвърт от мощността си

   ©  Валентина Петрова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Намаление на борсовите цени на електроенергията се отчита днес в Европа, но не и в Полша и България. В сегмента "Ден напред" на българския и на полския пазар бе постигната най-високата в Европа цена за електроенергия с дада на доставка 27 октомври - съответно от 43.38 евро/мВтч и 55.37 евро/мВтч. За сравнение - най-ниската стойност е в Словакия и Нидерландия - около 37 евро/мВтч, показват данните на energylive.cloud/. Изключение правят единствено Гърция (49.66 евро/мВтч) и Италия (48.37 евро/мВтч), но при тях в тези стойности са включени различни видове мрежови тарифи, които у нас се начисляват едва при доставката.

Близки до стойностите в България са тези в Сърбия и Белгия (около 40 евро/мВтч). В Румъния, Унгария, Швейцария, Франция пък тарифите на борсовата електроенергия са около и над 38 евро/мВтч, показват още данните.

Все още кризата и налагането на нови ограничения заради коронавируса не оказват отчтливо влияние върху свободния пазар на ток, както беше през пролетта, но не е изкллючено в следващите седмици да стане точно така. В България имаше очаквания за понижение на цените на тока, тъй като в събота приключи плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и той отново бе включен в системата, след проверка и одобрение от Агенцията за ядрено регулиране. Засега обаче това не води до по-голямо предлагане на ток на свободния пазар, а оттам и на по-ниски стойности.

Причината е, че в същото време ТЕЦ "Марица-изток" 2 отново е ограничила дейността си и работи с едва около една четвърт от възможното. Част от мощностите са в ремонт, като според програмата на "Електроенергийния системен оператор" той трябва да приключи в края на месеца, но други блокове просто не се включват заради високата себестойност на прозивежданата електроенергия и невъзможността да бъде пласирана на пазара.

Например през първото полугодие на 2020 г. ТЕЦ-ът успя да продаде 1.7 млн. мВтч електроенергия, а за същия период на предходната годината - 3.28 млн. мВтч. Затова на няколко пъти със заповед на ресорния министър Теменужка Петкова централата бе ангажирана да работи регулирания пазар, което от своя страна доведе до повишение на цената на тока за бита от 1 юли т.г. Също така ТЕЦ "Марица-изток" 2 бе определена като единствената, която може да предоставя студен резерв, но към момента няма публични данни да й е плащано за това.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 6

    ТЕЦ Марица Изток 2 е крайно време да бъде затворена, щом няма воля за пълната й реконструкция, за започне да отговаря на екологичните стандарти. И стига с тия извинения, че видиш ли, много хора щели да останат без работа. Ами, че без работа и така си има много хора, за съкратените от централата няма да е по-различно, ще се преориентират, преквалифицират и т. н., няма да се свърши света я. Но не съм съгласен да плащам по-скъп ток само и само миньорите да имали работа и да не вдигали бунтове, за замърсяването от централната да не говорим. Закривайте я и да се приключва тая сага, вижда се, че нищо не произвежда и, че можем и без нея да се оправяме...

    Нередност?
  • 2
    deo25598025 avatar :-|
    deo25598025
    • + 3

    в държавата на Балкански поток, АЕЦ Белене, Енергийния Шлем и всички други постижения, тока е един от най-скъпите в Европа.
    Това учудва ли някого :)

    Нередност?
Нов коментар