🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов опитва да се хареса на САЩ със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Нов блок в атомната централа, без да се зачеркне "Белене", означава излишен скъп ток

Премиерът Бойко Борисов е силно оплетен в руските енергийни проекти
Премиерът Бойко Борисов е силно оплетен в руските енергийни проекти
Премиерът Бойко Борисов е силно оплетен в руските енергийни проекти
Премиерът Бойко Борисов е силно оплетен в руските енергийни проекти
Темата накратко
  • Неочакваната заявка на премиера Борисов за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" има за цел само да му спечели благоразположението на САЩ.
  • Правителството казва, че няма да се отказва от АЕЦ "Белене", макар изграждането и на двата проекта едновременно да е напълно непосилно финансово и без пазарен смисъл.
  • За пренастройването на газ на всички въглищни централи ще са нужни само 1.4 млрд. евро на фона на поне 5 млрд. евро за атомен реактор
  • Действието на Борисов ясно показва липсата на стратегия за развитие на енергетиката и обрича България на високи цени на тока

Единствената разумна причина, поради която точно сега премиерът Бойко Борисов заговори за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е страхът за собственото му политическо оцеляване. Страх, защото прекалено му залитане към Русия с "Турски поток" и АЕЦ "Белене" може да му струва подкрепата на Запада. И това се вижда много ясно от спешно гласуваното правителствено решение Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори точно с компании от САЩ, а не по принцип, за проучване на най-новите технологии в ядрената енергетика, включително за малки модулни реактори за АЕЦ "Козлодуй".

Всичко това се случва само десетина дни след като в София помощник държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън обяви, че проектът за АЕЦ "Белене" е търговски и технически лош и няма как да защити енергийната сигурност на страната, а т.нар. от премиера "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва изцяло интересите на Русия.

Според енергийния министър Теменужка Петкова връзка между посещението на Фанън и решението за търсене на американска технология за новите реактори няма. "Не можем да говорим за реверанс. Нашето правителство работи само в интерес на гражданите", заяви тя на извънредна пресконференция, но категорично каза, че няма да се спира и проектът "Белене" (б.а. - очевидно да не се дразни Москва). А това означава пълна липса на яснота за енергийното бъдеще на страната, което няма как да включва и нова централа в Белене, и нов ядрен блока в Козлодуй. Резултатът от това политическо угодничество на Изток и на Запад ще бъде най-малкото пропуснати възможности за трансформация на енергетиката, а и огромни инвестиции в АЕЦ, но при всички случаи значително повишаване на цената на електроенергията и влошаване на инвестиционната среда.

Голямото бързане

Според правителственото решение резултатът от преговорите между БЕХ и американците трябва да стане ясен до края на януари 2021 г. Това означава, че още в следващите седмици българска енергийна делегация може да се озове отвъд океана, но не толкова за да изясни казуса с новия блок на "Козлодуй", колкото да засвидетелства верността на Борисов към Вашингтон. И самата министър Петкова признава, че за строителство на новия ядрен блок е твърде рано да се говори. "Към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", обясни тя пред "Нова тв" и отказа да се ангажира с прогнозна сума за проекта. Според експертни оценки обаче няма как подобен проект да се случи срещу по-малко от 5 млрд. евро.

Иначе проектът за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се разглеждаше още от първото правителство на ГЕРБ като алтернатива на АЕЦ "Белене", който по това време беше описван като "един гьол" от премиера Борисов. Точно за това през 2012 г. бе взето решение за разширяването на "Козлодуй", а тогавашният финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков обяви, че идеята е новият блок да се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции. Плановете бяха бъдещата ядрена мощност да се изгради с един от поръчаните вече към онзи момент реактори за АЕЦ "Белене". Сега за връзка между двата проекта въобще не става дума, точно за да може да се спечелят симпатиите на САЩ с привличането на американска компания за инвеститор.

После през 2014 г., в последните дни на управлението на кабинета "Орешарски", американската компанията Westinghouse подписа споразумение с БЕХ за изграждането на нов реактор от типа АР- 1000, като документът предвиждаше и придобиването на 30% дял от дружество "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности". По-късно второто правителство на ГЕРБ поиска Westinghouse да се яви като стратегически инвеститор, но американската компания се оттегли, което сложи и край на проекта.

Ами лицензът?

Технологията на реакторите AP 1000 не е лицензирана в Европа. Затова и според Петкова България няма как да изгражда нови мощности с реактори от САЩ, които са без европейски лиценз. "По тази причина целият процес по изграждане на нови ядрени мощности изисква много дълъг период от време. Ние просто се насочваме за преговори с Щатите, за да видим най-новите технологии", добави тя. По данни на министъра в момента в Китай се строят 4 блока от типа AP 1000.

Основната цел на страната ни е диверсифициране на енергийните ресурси, заяви отново Петкова. По тази причина правителството се насочило към САЩ, "за да видим кои са най-новите технологии, които те разработват". "С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати в последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях", заяви още Петкова.

А трябва ли ни толкова ток?

Евентуалното изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" заедно с плановете за изграждане на АЕЦ "Белене", повдигат серия от въпроси, свързани с управлението на енергийните мощностите в страната. И по-специално - какво ще прави България с толкова много централи, както и колко ще струва цената на тока от тях.

Според министър Петкова проблем няма - сега България разполага приблизително 4000 мВт мощности във въглищни централи и 2000 мВт ядрени блокове, казва тя и допълва: "Имайки предвид политиката на ЕС, която предвижда енергетиката да е беземисионна, това означава, че въглищните централи трябва да отпаднат от енергийния микс след 2030 г., т.е. 4000 мегавата ще излязат от системата ни". Това е безспорен факт, но министър Петкова грубо манипулира въпроса със заместването на тези мощности. Според нея вариантите са два - ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници, пропускайки удобно факта, че енергийната система не може да работи само с АЕЦ и ВЕИ. Причините са съвсем прости и не е нужно енергийно образование, за да се схванат. Ако се построят АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй" в продължение на две десетилетия (от 2030 г. до 2050 г.) страната ще има общо 5 действащи ядрени блока с обща мощност от над 5000 мегавата. Тези блокове работят в непрестанен режим на максимална мощност и няма как да се увеличават или спрат, която няма нужда от тях. Но в същото време през по-голямата част на годината товарът на мрежата е около и под 4000 мегавата, а нощно време и под 3000 мегавата.

За сравнение, сегашните въглищни централи могат да включват и изключват блоковете си за часове, както и да регулират натоварването им за минути, с което компенсират промените в търсенето на електроенергия. А като се вземе предвид и това, че според ангажимента на София към Брюксел една трета от тока трябва да идва от ВЕИ (вятър, слънце и вода), както и целите за енергийна ефективност, то възможността за едновременната експлоатацията на 5 ядрени блока клони към нула. Износът също не е решение, тъй като той отчетливо намалява през последните години, както поради по-високите цени на българската енергия, така и защото съседните държави изграждат свои мощности.

Има ли алтернатива

Нов блок в "Козлодуй" в комбинация с АЕЦ "Белене" не би могло да има дори след 2050 г., когато бъдат затворени пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Само едното или само другото е по-възможен сценарий, но при всички случаи дотогава развитието на технологиите, включително навлизането на водорода като енергиен източник, ще промени коренно ситуацията и нуждата от такива централи може напълно да отпадне. А и още сега всички модели за развитието на енергетиката изключват доминацията на АЕЦ като скъпа и трудно управляема технология.

Затова е много по-разумно да се мисли за ВЕИ и трансформация на въглищните централи, така че да могат да използват природен газ (още повече в контекста на бъдещата газова връзка с Гърция и достъпа на България до LNG терминала в Александруполис). Това е в пъти по-евтино от изграждането на нова ядрен блок - за 500 мегавата мощност на газ са нужни 350 млн. евро, което значи, че за пълното заместване на всички въглищни централи ще са нужни само 1.4 млрд. евро на фона на поне 5 млрд. евро за атомен реактор. По-голямата полза обаче няма да са спестените пари, а т. нар. маневреност на газовите турбини - те могат да се пускат и спират за минути, а мощността им да се регулира буквално в реално време.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2
    • + 10

    Отчаян и жалък! Учебникарски пример как България се насочва натам накъдето духат по-силно ветровете, а не там където трябва да се стигне!
    #Оставка

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Атомните лакърдии на баце от Банкя говорят за две неща:
    1. Абсолютно незачитане на реда в държавата.
    Има две решения на НС, които по Конституция са задължителни за всички институции в РБ :
    - от март 2012 г. за спиране изграждането на АЕЦ„Белене” и изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното оборудване за „Белене;
    - от февруари 2013 г. в което на МС се препоръча да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка „Козлодуй“.

    "Международен търг" изобщо не означава преговори с конкретна фирма от конкретна държава, нали? И какво правим с руския реактор?

    Но тип, който цели 11 г. е свикнал да се сговаря на четири очи и да пълни чекмеджетата си с кюлчета и каймета, няма как да прави разлика...

    2. Пореден опит да си осигури индулгенция от САЩ.

    След партенката, че ще купуваме и втора осморка изтребители, сега на Ахмед от Козяк й се размахва морковчето, че Уестингхаус (която отдавна вече не строи АЕЦ, а се занимава единствено с ядрено гориво) щяла да строи реактор в Козлодуй.

    Жалък смешник!
    Оставка и съд!

    Нередност?
  • 3
    juliano95 avatar :-@
    Julian Mall
    • - 11
    • + 1

    Това че в Козлудуй щял да са строи нов блок е димка която да скрие поредното национално предателство с отказа за трети път от АЕЦ Белене което на практика означава и ликвидация на българската ядрена енергетика!

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 7

    Само като сметна какви ангажименти са поели от ГЕРБ пред всички велики сили и задкулисието, си давам ясна сметка как в никакъв случай не трябва да идват на власт отново!

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "sfasaf":

    Не да не идват на власт отново - веднага трябва да им се отнеме властта! Всеки ден Б. Б. ни сервира нови безумия, този човек просто е луд!

    Нередност?
  • 8
    juliano95 avatar :-P
    Julian Mall
    • - 2

    До коментар [#6] от "xlc44688527":

    ДАНС - турски мекерета вие сте върха на тъпотията!

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    До коментар [#3] от "Julian Mall":

    Димка, димка ама току виж подпишат многомилиардни договори.. за да се откупят. Нали не ги плащат те.

    Нередност?
  • 10
    majorman avatar :-|
    majorman
    • + 1

    Нещата са много прости (като Баце). Миналата седмица дойде американският зам.-секретар по енергетиката и явно яко му е набил каската. Каза си в прав текст човека - като иската кръстете "Балкански поток", САЩ не може да заблудите, че не строите "Турски поток" и санкции ще ИМА. Оттогава Баце е в "паник режим" и започва да фантазира - амеркански ядрен блок, още 8 американски бойни самолета, американски бронирани машини и т.н.

    Много прост излезе Баце. Гледа Турция как се опитва да извива ръцете ту на Русия, ту на САЩ и си мисли, че може и той. Ама забравя, че България не е фактор нито в икономически, нито в геополитически аспект и няма козове за подобна игра. Най-много накаря САЩ да ни хвърлят на руснаците. Не е като да не са го правили преди - през 1944, например. Пък Ердоган... и той скоро ще разбере, че не може да играе и с двата лагера едновременно.

    Нередност?
Нов коментар