🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгартрансгаз" иска да вземе нов кредит от 155 млн. евро

Финансирането е нужно за газовата връзка със Сърбия и хранилището в Чирен, а условието е лихвата да бъде по-ниска от 2.5%

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Държавната компания "Булгартрансгаз", която изгради със заеми от близо 2 млрд. лв. продължението на "Турски поток" през страната, е обявила процедура за пореден кредит. Този път целта е да се финансира част от другите големи инфраструктурни проекти като разширението на капацитета на подземното газохранилище "Чирен", участието в терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, междусистемната връзка България-Сърбия и газопреносните отклонения до общините Панагюрище, Пирдоп, Свищов, Банско и Разлог.

Според публикуваната покана за оферти от банките (срокът за подаването им е 5 март) търсените заемни средства са 155 млн. евро. Срокът за изплащане пък 6 години. А ключово условие в рамките на процедурата е цената на финансирането да е по-ниска от 2.5% годишно.

От дружеството, чийто директор е Владимир Малинов, изтъкват, че са в етап на реализацията на "ключови проекти, целящи диверсификация на източниците и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за България и региона". С това обаче една от най-богатите държавни фирми стана и свръхзадлъжняла.

Пак за да финансира проектите си, компанията изтегли от 10 банки за общо 545 млн. евро, по-голямата част от които отидоха за продължението на "Турски поток" и компресорните станции към него.

Останалата част от разходите по този проект обаче реално пак са на кредит, тъй като средствата се осигуряват от строителя - консорциум "Аркад" (реално от "Газпром"), и "Булгартрансгаз" трябва да ги върне в следващите 10 години срещу 4.1% годишна лихва.

В края на 2019 г. дружеството взе и друг заем - за 200 млн. евро, от четири банки (Ситибанк Европа, ИНГ банк, Уникредит Булбанк, Международна банка за икономическо сътрудничество), за да обезпечи авансовите плащания по проекта.