🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Турски поток" през България: наполовина по-малко газ и само руски

С намалените количества никога няма да се възвърнат вложените 3 млрд. лв. Държавната "Булгартрансгаз" не дава разяснения

Премиерът Бойко Борисов спря да говори за "Балкански поток" и дори не иска да го открие
Премиерът Бойко Борисов спря да говори за "Балкански поток" и дори не иска да го открие
Премиерът Бойко Борисов спря да говори за "Балкански поток" и дори не иска да го открие    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Бойко Борисов спря да говори за "Балкански поток" и дори не иска да го открие    ©  Юлия Лазарова

Продължението на "Турски поток" през България, за което държавната "Булгартрансгаз" похарчи близо 3 млрд. лв., може никога да не излезе на печалба, а друг освен руската "Газпром" няма да може да пренася природен газ по тръбата. Това накратко са изводите, които могат да се направят на база данните от Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG).

От платформата става ясно, че от 1 октомври 2021 г. до 31 декември 2039 г. "Газпром" е резервирал 100% от наличния технически капацитет на газопровода към Сърбия, който обаче е намален почти наполовина спрямо първоначално обявения. Това означава, че и транзитните такси ще са наполовина по-малко, тъй като се плащат за пренесени количества.

Още преди седмица "Капитал" изпрати писмени въпроси до "Булгартрансгаз" по повод това разминаване, но обяснение от държавната компания така и не бе дадено.

При това положение "Газпром" на практика ще държи изцяло най-важните изходни газови точки на страната - до края на 2030 г. Освен сръбската руската компания е резервирала на 100% изходния капацитет към Македония, към Гърция при Кулата, както и този към Турция при станция Странджа.

Тайната промяна

Досега беше известно, че "Газпром" е резервирала 79% от изходния капацитет на газопровода при сръбската граница за 20 години напред - до 2039 г. Това стана в началото на 2019 г. след проведен от "Булгартрансгаз" търг за дългосрочно резервиране на капацитет. Именно резултатът от този търг и изчислените на негова база прогнозни приходи от транзитни такси послужиха като мотивация на държавата да инвестира (чрез заеми) 3 млрд. лв. в газопровода.

Това показваше и платформата на ENTSOG до 15 януари 2021 г. - технически капацитет при изхода на сръбската граница (точка Киреево/Зайчар) от 400 гВтч/ден и 318 гВтч/ден запазен от "Газпром" (малка, но нeясно точно каква част от капацитета е запазена и от базираната в Швейцария унгарска фирма MET). Това важеше до 31 декември 2039 г.

Без каквато и да е публична информация обаче на 15 януари данните в системата са променени и техническия капацитет на газопровода е намален до 174 гВтч/ден до 1 октомври, след което става 211 гВтч/ден и така е 20 години напред. Възможно е едно от обясненията за тази промяна да е липсата на компресорни станции по трасето на газопровода (строят се две - в Расово и Нова Провадия), но това би трябвало да се отрази само временно - до тяхното пускане в експлоатация до края на тази година. А и не дава отговор на въпроса защо преди 15 януари, когато пак нямаше компресорни станции, капацитетът в системата беше по-висок.

Промяна има и при резервирания от "Газпром" (и MET) капацитет. Тя е направена на 11 януари (в 21:46 часа) и вместо предишните 318 гВтч/ден той става 157 гВтч/ден. Обемът остава такъв до 1 април, когато намалява до 97 гВтч/ден за период от 6 месеца и на 1 октомври 2021 г. се повишава до 211 гВтч/ден (100% от техническия капацитет) до края на 2039 г. След тази дата газопроводът се води свободен.

Какво значи това

Намаленият технически и съответно резервиран капацитет буквално означава, че проектът няма да може да направи планираните приходи. Според резултата от проведената в началото на 2019 г. процедура през първите две години от експлоатацията на газопровода (това трябваше да са 2020 и 2021 г., но реално стартът беше в началото на тази година) приходите трябваше да са 156 млн. лв. на година, а през останалите 18 години - по 361 млн. лв.

През 2020 г. приходи нямаше, тъй като преносът на газ започна едва на 1 януари 2021 г., при това с намалени количества. Пак от ENTSOG се вижда, че физическият поток на природен газ през българо-сръбската граница е около 120 гВтч/ден. Дори той да достигне до 100% от резервирания капацитет след 1 октомври (211 гВтч/ден) обаче, възможните приходи биха били не повече от 240 млн. лв. на година. Или 100 милиона по-малко на година.

Как се променя сметката

При новия сценарий, подаден от "Булгартрансгаз" към ENTSOG, общите приходи до 2039 г. от продължението на "Турски поток" биха били около 4.9 млрд. лв., а не 6.9 млрд. лв., както се смяташе по-рано.

От тази на пръв поглед внушителна сума трябва да се извадят експлоатационните разходи, които за целия период се очаква да бъдат 2.5 млрд. лв. - те са изчислени от самата "Булгартрансгаз" и одобрени от КЕВР и са в размер на 131.4 млн. лв. на година. С което остават около 2.4 млрд. лв. нетни очаквани приходи.

Самото строителство на газопровода обаче струва повече. "Булгартрансгаз" трябва да плати на саудитската Arkad, която вече се управлява от руснаци, 2.15 млрд. лв. и около 260 млн. лв. лихви. Отделно за функционирането на газопровода, се изграждат и две компресорни станции - "Расово" и "Нова Провадия", като тяхната цена е 350 млн. лв. Също така още 76 млн. лв. бяха похарчени за първите 11 км от турската граница и самата компресорна станция "Странджа". Или казано накратко общите разходи за продължението на "Турски поток" през България стигат 2.83 млрд. лв. Което означава, че ако няма нова промяна в капацитетите и увеличаване на натоварването, проектът ще е на загуба от стотици милиони.

Всъщност това може и да е една от причините, заради която премиерът Бойко Борисов рязко спря да говори за този проект, докато само допреди няколко месеца всеки ден се хвалеше с него и редовно облиташе строителната площадка с хеликоптер. Борисов даже не пожела да открие газопровода, преди упорито наричан от него "Балкански поток", както впрочем направи сръбският президент Александър Вучич.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 3
    • + 15

    Не ми казвайте, че този факт (в заглавието) ви изненадва. Путин въведе подмолния начин на действие в руската политика. Мимикрия, лъжи, маскировка. Обратното на това, което се приема за честно и открито.Резултатът е една огромна вреда за имиджа на Русия като надежден партньор и за отношения на равнопоставеност. После се цупят като малки деца, когато им отвърнат според действията. "Россию обижают".

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 2
    • + 16

    Нагледен пример за бойкоикономика - или както е модерно да се казва "инвестиция" с отрицателна доходност. Това ли е цената на кредитния рейтинг който ще платим?

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-@
    Rational
    • + 13

    Поредното КТБ, поредните пари потънали в канала, а българските данъкоплатци са прекарани за пореден път в последните 11 години. Разбира се, накрая няма да има никой виновен. Докога ще я караме така?

    Нередност?
  • 4
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • - 15

    До коментар [#3] от "Rational":

    Има виновен - този който спря Южен поток, за да може сега и Турция да ни държи на каишка. Кой ли саботира Южен поток? Хм...

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 4
    • + 16

    Ако бяхме правова държава, Борисов щеше да лежи в затвора до края на живота си - "милярди" левове щети за държавата!

    Нередност?
  • 6
    doctor.no avatar :-|
    doctor.no
    • - 2
    • + 12

    от всякъде Русия, а ББ ни разправя дизерфикация на газовите доставки. Фактор сме били в транзита на газ, всякакъв сме щели да транзитираме. Тоя човек не си ли е дал сметка, че рано или късно това няма как да се скрие?

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 5

    Както се пееше - Ох, баня, ох, кеф! Турската баня, голям ...
    Докато турски поток - само ох ...

    Нередност?
  • 8
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 8

    Кремъл не изнася газ. Кремъл изнася корупция. България само губи от руските проекти на наша територия,обаче нощтните шкафчета и офшорни сметки на главната мутра в държавата са пълни с пари, подарени му от Кремъл. Да има и за него, и за внуците, и за техните внуци...

    Нередност?
  • 9
    n.youroukov avatar :-|
    Един препатил
    • + 8

    Позволявам си две възражения:

    1. Теменужка Петкова винаги е твърдяла, че печалбите от "Турски поток" ще бъдат толкова големи, че ще компенсират пропуснатите такси от спиране на тразита за Турция по Трансбалканския маршрут. Тя самата е посочвала, че размерът на тези такси е 1,9 млрд. лв. Поради това смятам за напълно нормално тази сума да бъде прибавена към стойността на проекта в размер на 3,040 млрд. лв. и пълната сума, която трябва да бъде възстановена чрез транзитните такси на "Турски поток" да се изчислява на 4, 940 млрд. лв.

    2. "Булгартрансгаз" трябва да изплати на "Аркад" не 2,150 млрд. лв., а 1,9 млрд. лв. - 250 млн. лв. бяха платени като аванс. Но дори и при това положение лихвите не могат да бъдат 260 млн. лв. Срокът е 120 месеца, а лихвата 4,1% годишно. При плащане на 10 равни годишни вноски с 4,1% годишна лихва върху откритото салдо общият размер на лихвите става 428 млн. лв.

    Нередност?
  • 10
    afrika avatar :-|
    afrika
    • + 4

    С две думи Made in Gerb( ГРОБ - загробващите България за десетилетия напред - нас, нашите деца, внуци и техните деца)

    Нередност?
Нов коментар