АЕЦ "Белене" или 7-ми блок на "Козлодуй" - ще решава следващият парламент

До два месеца вероятно ще има нов вариант за структурирането на проекта, който от година на практика е замразен

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

В рамките на цяла една година почти нищо не се случи около процедурата по изграждането на АЕЦ "Белене". В същото време, ако до неотдавна позицията на Министерството на енергетиката за бъдещето на проекта бе категорична и ясна - "ще се строи", то сега вече има разколебаване. За "Капитал" оттам поясняха, че от процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" (който се очаква да струва над 10 млрд. евро) до настоящия момент, са настъпили някои сериозни промени.

"На първо място, влезе в сила ОВОС по отношение на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Бе направен анализ от гледна точка на техническите възможности на реакторите предназначение за АЕЦ "Белене" да се използват за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Оказа се, че техническа пречка няма", изреждат от ведомството на Теменужка Петкова. И припомнят, че правителството е възложило на АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" да направи финансов и правен анализ и да предложи вариант за евентуално структуриране на този проект. Крайният срок за това е 31 май 2021-а година.

Още в края на м.г. премиерът Бойко Борисов изведнъж се отрече от иначе "красивия" по думите му проект в "Белене" и разпореди руските реактори да се използват в АЕЦ "Козлодуй". Внезапното му разколебаване има своето обяснение - то дойде в отговор на критиките от страна на САЩ, според които проектът е технически лош и не би защитил енергийната сигурност на страната. Този коментар вероятно нямаше да има чак такова отражение, ако не бе последвала и друга забележка - че "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва интересите на Русия.

Можем да изчакаме

Засега няма промяна по отношение на кандидатите от кратката листа и никой не се е отказал заради дългото чакане. Това са китайската корпорация CNNC, корейската Хидро-атомна корпорация, американската "Дженерал Електрик", руската "Росатом" и френската "Фраматом".

Макар че много експерти неофициално очакват строителите да бъдат от Русия, на няколко пъти от Москва заявиха, че очакват от българското правителство да предложи механизъм, по който инвеститорите в проекта да върнат вложенията си, което допълнително усложнява ситуацията предвид заявките, че проектът ще се изпълнява на пазарен принцип.

Проблем все още се оказва и информационната стая, в която кандидат-инвеститорите могат на място да се запознаят с чувствителните документи по проекта, които нямало как да се предоставят по електронен път, уверяват от министерството.

"Информацията се намира в компютър, който няма достъп до интернет. След утвърждаването на "кратък списък" на предпочетените кандидати на същите се изпраща покана за подписване на Споразумение за конфиденциалност (NDA), което е обвързващо както за самите кандидати, така и за всички техни консултанти, банкери, агенти и други. Забранено е изнасянето на каквато и да било информация, снимането с телефон или друго устройство", обясняват от енергийното министерство.

Освен това кандидат-инвеститорите трябва да са в България по едно и също време, което също може да се окаже затруднение. "Пандемията от COVID-19 забави изключително много целия процес. Наистина в рамките на цяла една година почти нищо не се случва, но е така в световен мащаб", обобщават експертите.

Следващите да решат

На първо място трябва да се отбележи, че по отношение на търсенето на възможност за изграждане на проекта АЕЦ "Белене" има решение на Народното събрание от 2018 г., припомнят от министерството в отговор на въпрос дали се обмисля прекратяване на процедурата с оглед намеренията за изграждане на седми блок. Това на практика означава, че финалното решение (когато се стигне до такова) ще бъде взето от следващия парламент.

Засега обаче изглежда и това ще се проточи във времето, тъй като за съставянето на нов кабинет и до започването на работа на новото Народно събрание ще мине известно време. Отделно - решението за АЕЦ "Белене" зависи и от конфигурацията в бъдещата пленарна зала и разпределението на политическите сили.

Така например - докато ГЕРБ предлага запазване и развитие на капацитета на ядрената енергетика (без конкретно да говори за АЕЦ "Белене"), то БСП държи на "приоритетно изграждане на нова ядрена мощност в дунавския град и развитие на АЕЦ "Козлодуй".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selimpo41 avatar :-|
    selimpo41

    Образец за това, как журналистиката не следи проблемите и така играе игрите на управниците, които ги замитат под килима.

    Решението за 7 блок на АЕЦ Козлодуй не е разколебаване, резултат на анализи, случайност, че оборудването ставало, критиките на САЩ и т.н., а е принуждение по действащите решения от 2012, които още тогава казаха какво да се спре, какво да се изгражда, къде, и с какво оборудване.

    Решение на Министерски съвет 250/29.03.2012
    http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=XZNoNWPpcunHlRsLjnYO2w==

    Решение на Народно събрание 29.03.2012
    http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936

    Кой взе тези решения, САЩ ли ги взе? През 2012 г. е създадена проектна компания АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ЕАД и от тогава там се работи по проекта. На 02.04.2019 е одобрен доклад за ОВОС и е издадена Заповед от 21.02.2020 на Агенция за ядрено регулиране за одобряване на Площадка 2 за изграждане на 7 Блок в АЕЦ Козлодуй. Как да продължат да строят АЕЦ Белене, с какво оборудване, след като закупеното оборудване е вече заявено от АЕЦ Козлодуй? Защо сега се правят пак анализи за решени неща, по които от 9 години се харчат пари? За да се замете отново гьола АЕЦ Белене, докладите на БАН и да се прехвърли отговорноста на други.

    Нередност?
  • 2
    xba1496037641523567 avatar :-?
    Наблюдател

    Само да вметна, Вие уважеми журналисти, поинтересувайте се, колко време ще отнеме промяна в комплексното разрешително на съществуващия вече АЕЦ. И изобщо дали е възможно това да се случи? Ако не ви се занимава , една такава промяна за такъв тип обект - от 5 до 8 год. Което само по себе си прави предложението за АЕЦ Козлодуй повече от глупаво и лишено от всякакъв смисъл.

    Нередност?
Нов коментар