Българската "Соларпро" ще изгради голям соларен парк в Северна Македония

Проектът с 50 мВт мощност е спечелен на държавен търг и ще преобрази старата въглищна мина Осломей

Докато в България дебатът за бъдещето на въглищните мини и свързаните с тях централи все още е начален етап и няма никаква яснота какво ще се случва с енергетиката, в Северна Македония от няколко години успешно трансформират сектора.

След като през 2019 г. бяха проведени няколко търга за нови ВЕИ мощности без държавни субсидии, сега властите в Скопие продължават в тази посока с опит да "съживят" стара и неизползваема въглищна мина - тази в Осломей. На 16 април 2021 г. се състоя търг с участието на три международни компании, като за една от двете бъдещи фотоволтаични централи за партньор на държавния производител на енергия ESM е избрана българката "Соларпро Холдинг", в която акционер е издателят на "Капитал" Иво Прокопиев. Чрез публично - частно партньорство за изграждане, експлоатация и трансфер (Build, Operate and Transfer - BOT) компанията ще направи фотоволтаичен парк с инсталирана мощност от 50 мВт - за сравнение най-големият соларен парк в България - този до Караджалово, е с мощност 60.4 мВт.

Цената на инвестицията не се съобщава, но по пазарни оценки соларен парк с подобни мащаби би струвал между 22-25 млн. евро.

Преход в действие

"Бих искал да поздравя нашия бъдещ партньор ESM за постигнатите прекрасни резултати от търга. Бих искал да поздравя и правителството на Северна Македония за организирането на такава конкурентна процедура, както и за това, че демонстрираха и дадоха пример на цяла Югоизточна Европа как на замърсените територии на старите въглищни мини могат да се осигуряват добре платени работни места и да се произвежда чиста енергия на конкурентна пазарна цена", каза Константин Ненов, главен изпълнителен директор на "Соларпро Холдинг".

Ненов обясни още, че офертата им в търга предвижда 18% от всички бъдещи приходи да са в полза на публичния партньор ESM, което е с 80% повече от минималното стартово предложение в търга от 10%. Така на практика без никакви разходи, държавата ще си осигури допълнителни приходи за следващите 35 години.

"В допълнение на частта от приходите, която ще получава ESM, като част от условията на търга, ще бъдат разкрити 50 работни места, които ще предложим на бившите миньори в региона", добави г-н Ненов.

Подобен модел лесно може да се приложи и в България - върху огромните стари минни полета на държавната "Мини Марица изток". В момента те са неизползваеми, а разполагат с всичката необходима инфраструктура за изграждането на соларни паркове. И на практика, ако държавната компания представи земята срещу част от бъдещите приходи или от произведената електроенергия (мините са най-големия консуматор на ток в страната), частни международни инвеститори биха могли да изградят между 1000 и 2000 мегавата соларни мощности. Това също така би осигурило и работа за много от миньорите. Подобни планове обаче не са се обсъждали публично от управляващите.

Всичко в едно

Това е втората значителна инвестиция на "Соларпро" в Северна Македония след спечелването на търга за изграждането на фотоволтаичен парк с мощност от 10 мВт в Манастирец през 2020 г. В Полша, Унгария, България и Северна Македония, "Соларпро" в момента изгражда общо над 150 мВт собствени проекти, като в процес на развитие са други проекти за над 500 мВт. Конкретно в България в момента "Соларпро" изгражда собствени проекти за над 60 мВт инсталирана мощност, а в етап на развитие са за още над 250 мВт.

Компанията предлага и дългосрочните договори за изкупуване на енергия (Power Purchase Agreements, PPA's), дългосрочните договори за оборудване под наем - SaaS (Solar as a Service), както и различни решения за снабдяване на индустрията със зелена енергия. Всичко това са работещи модели за прехода към нисковъглеродна икономика, които правят енергията от ВЕИ много по-сигурна и достъпна, а инвестициите - по-малки.

"Забелязваме нарастващ интерес към доставката на зелена енергия, както и към подписването на дългосрочни договори за доставка с фиксирана цена от страна на крайни индустриални потребители. Фиксирането на цената дава предвидимост на разходите в период, в който пазарите на ток са силно волатилни и цените нарастват", каза Юри Катанов, изпълнителен директор на "Токи" (Toki.bg), който е лицензирания търговец на електроенергия в групата на "Соларпро Холдинг". Фирмата вече снабдява над 1300 български фирми с повече от 2000 обекта, около 100 от тях изцяло със зелена енергия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stoyan_hristov avatar :-P
    Stoyan Hristov
    • - 1
    • + 2

    "1000 и 2000 мегабайта соларни мощности" в мега байти се мери нещо друго :)

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    И македонците ни изпревариха, де*ба, зарезил станахме с това некадърно управление на ГЕРБ през последните 10 години. Стискам палци да успеем да тръгнем в правилната посока с (някакво) нормално правителство, ама и там не сме силни като гледам как се развиват нещата...

    Нередност?
Нов коментар