Цените на борсовия ток продължават да са извънредно високи

България отново е с цена на електроенергията от над 100 евро/мВтч

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Цената на борсовия ток в редица европейски държави, включително и в България, продължава да е изключително висока. У нас електроенергията, която се предлага в сегмента "Ден напред" с ден на доставка 8 юли, е с цена от 104.61 евро/мВтч. Макар този път страната ни да не държи първенството по най-скъп борсов ток, високите стойности смущават бизнеса, който се опасява от сериозни затруднения, ако те продължат да диктуват пазара. Проблемът е най-сериозен за индустрията, която от години се снабдява с електричество по свободно договорени цени.

"Управляващите често пъти мислят за производствата с висока добавена стойност като различните технологични компании, но не трябва да се забравя и базовото производство - индустрията", заяви наскоро за "Капитал" зам. -председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Румен Радев и настоя за подпомагане на енергоинтензивните предприятия. "Да, такова трябва да има и това е неминуемо, още повече че с тези цени в последно време пазарът е абсурден", отбеляза той пред "Капитал".

Какво се случва в Европа

Днес с най-висока цена на електроенергията в сегмента "Ден напред" е Италия - 111.7 евро/мВтч (но в нея са добавени различни мрежови тарифи, които у нас се начисляват едва при доставката), следвана от Хърватия и Словения - с еднакви цени от по 110.25 евро/мВтч. В Германия, Австрия и Словакия цените също са високи.

Изключение не прави и съседна Румъния (109.7 евро/мВтч), с която България скоро ще обедини енергийния си пазар. Това е важно, защото в кризисни моменти (при свръхпроизводство или при аварии, технически прекъсвания, липса на вятър или слънце и др.) няма да има рязко повишение или понижение на цените, тъй като бързо ще може да се внесе или изнесе енергия към някой от съседните пазари. Освен това така ще се засили и конкуренцията, което също ще окаже влияние на предлагането.

В друга държава, с която в началото на май вече беше постигнато такова обединение - Гърция, цената на електоенергията е същата като в България - 104.61 евро/мВтч. Най-ниски са цените на тока в Полша, Испания, Португалия и Франция и Белгия, където тарифите варират между 93 94 евро/мВтч.

Жега и пак жега

Както и преди десетина дни, така и сега едно от обясненията за скъпия борсов ток са високите температури, обхванали Европа в последно време. Това води до свръхконсумация на електричество, която пък поражда дефицит, голямо търсене и съответно по-високи цени.

Липсата на вятър в определени дни също допринася за оскъдно предлагане заради трудностите в работата на някои от възобновяемите енергийни източници. Допълнителен фактор са и ремонтите на някои базови мощности в Европа. Например през април високите цени и дефицитът тогава дойдоха като резултат от ремонта на две атомни централи в Чехия и един словенски АЕЦ.

За повишението на цените има и друг "виновник" - това е високата цена на въглеродните емисии, която на моменти надвишава 55 евро за тон и не позволява на въглищните централи като ТЕЦ "Марица-изток 2" да продават енергията си на пазара, което също води до определени дисбаланси.

Тенденцията на повишение на борсовия ток се очертава да се запази - дългосрочната прогноза за времето показва, че в близките дни и седмици в някои части на Европа отново се очакват високи температури, които пак ще доведат до свръхпотребление на електроенергия, а оттам и до по-високи цени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 2

    Затова не е лошо да се инвестира в собствени централи - фото, вятърна или друг тип, особено за големи произвидствени фирми (като Аурубис например). Така поне може да бъдете сигурни, че баш в такова време (лятно) няма да истанете без производство на електричество, това е бъдещето...

    Нередност?
  • 2
    staba avatar :-|
    Даниел Бойчев

    Не са "извънредно високи" за някой са извънредно ниски..!!!

    Нередност?
Нов коментар