Европа се пържи в топлинна вълна, по-интензивна заради измененията в климата

Пожари, наводнения и изпепеляващи температури удрят континента от Финландия до Сицилия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зия Вайзе, Карл Матисен и Нектария Стамули в статия за европейския Politico

Тази седмица Европа се пече в една от най-тежките топлинни вълни от десетилетия насам, докато учени и правителства подготвят ново голямо предупреждение за суровите реалности на измененията в климата.

Прогнозите са, че температурите в Гърция ще доближат рекордните за Европа от 48 градуса по Целзий, а освен там горски пожари бушуват и в Турция, Италия и Финландия. През това време правителства и учени водеха преговори онлайн за окончателния текст, който ще съдържа подбрани важни научни открития през последните седем години, свързани с измененията в климата.

Шестото издание на докладa за оценка на Междуправителствения панел за промяна в климата (IPCC) на ООН ще излезе на 9 август, като се очаква да направи по-ясни от всякога изводи за връзката между изменението на климата и екстремното време като сегашните топлинни вълни, както и серията метеорологични явления в Европа, Африка, Азия и Северна Америка.

Ед Хокинс, климатолог и водещ автор на доклада, се надява данните в него "да предоставят контекст за света, към който се движим".

Жегите в Южна Европа

Турция беше ударена както от пожари, така и от наводнения. Миналия месец, страната отбеляза нов температурен рекорд от 49.1 градуса.

Миналата седмица повече от 100 горски пожара бушуваха на южните брегове на страната, взимайки и жертви. Хиляди трябваше да бъдат евакуирани с лодка докато пламъците обхващаха села и курортни комплекси. Загинали са поне 3000 селскостопански животни.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган беше подложено на ожесточени критики за мерките срещу пожарите. В петък Ердоган призна, че страната не разполага с нито един противопожарен самолет и е взела назаем от други страни. ЕС съобщи в неделя, че ще изпрати три самолета до Турция.

Гърция също е ударена от тежки горещини, като метеоролозите предупреждават за почти рекордни температури. Премиерът Кириакос Мицотакис каза в понеделник, че страната е изправена пред "най-лошата топлинна вълна от 1987 г.", когато в Атина са загинали над 1000 души. Той помоли гърците да намалят потреблението си на електричество, а местните власти съветват да се избягват и пътувания.

В "долината на смъртта" в Централна Гърция температурите в понеделник минаха 44 градуса. Най-високата, отчетена някога в Европа, е 48 градуса - през 1977 г. в Атина. В град Лариса във вторник този рекорд беше доближен. Гръцките пожарникари са се борили със 116 пожар през уикенда.

Температурите достигнаха до 40 градуса и в части от Италия, а стотици хора трябваше да бъдат евакуирани от Сицилия заради горящи гори, само седмица след като опустошителни пожари удариха остров Сардиния. Миналата седмица в Северна Италия пък имаше наводнения и свлачища.

Пожари бушуваха дори и в далечния европейски север - Финландия, която отчете рекордни температури в началото на юли и претърпя най-лошия си горски пожар от половин век насам.

Човешката вина

Миналия петък междуправителственият панел одобри глава от доклада на ООН, базирана на възникваща област в климатичната наука, която позволява на учените да идентифицират човешкия отпечатък в причините за топлинните вълни, наводненията и др. разрушителни събития от този вид.

"Всяка топлинна вълна, случваща се днес, е по-възможна и по-интензивна заради измененията в климата", смята Фридерике Ото, доцент в Института за промени на околната среда в Оксфордския университет и пионер в изследванията на човешкото въздействие върху климата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 5
    • + 1

    А преди няколко стотин хиляди години как се пържила горката Европа , даже африканска фауна си е имала ...

    Нередност?
Нов коментар