🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК спря процедурата за избор на строител на газовата връзка със Сърбия

Четири фирми обжалват търга. Срокът за пускането на проекта в експлоатация - май 2022 г. със сигурност няма да бъде спазен

Строителството на газовата връзка между България и Гърция е на път да се забави за пореден път, а крайният срок за завършването й - май 2022 г., със сигурност няма да бъде спазен. Процедурата за избор на строител на практика е блокирана заради четири жалби на отстранени участници, по които едва сега стават известни някои детайли.

Класирането за строител на междусистемната газова връзка бе обявено от "Булгартрансгаз" още на 3 юни, когато за победител с цена 164 млн. лв. бе избран консорциумът "Кенпайп", в който влизат клон на канадското дружество Canpipe Industries International Inc. и едноименната му фирма, регистрирана в България. Компанията изглежда свързана с бизнесмена Александър Сталийски, който минава за близък до Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Веднага след това обаче в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постъпиха общо 5 жалби от загубили участници. Тези дни от КЗК излязоха с определение - процедурата по избор на изпълнител не може да продължи, което е проблем, тъй като за разлика от "Турски поток" интерконекторът със Сърбия би могъл да осигури реална диверсификация на източниците и доставките.

Жалбоподателите са ДЗЗД "Интернешънъл газ", ДЗЗД "Нова газ 2021", "Бонати" (която беше конкурент на "Аркад" в процедурата за "Турски поток", но след това стана подизпълнител) и консорциумът "АйБиЕс-Интергаз". Техните възражения са обединени от КЗК в едно производство. Жалба срещу класирането в търга подаде и "Интербел 99", но тя е била счетена от антимонополната комисия за неоснователна.

Кой от какво се оплаква

От "Интернешънъл газ" оспорват решението на "Булгартрансгаз" като незаконосъобразно и конкретно твърдят, че възложителят не е приложил правилно одобрената методика за оценка на офертата на класирания на първо място и определен за изпълнител на обществената поръчка участник - в случая "Кенпайп БГ". От дружеството считат, че максималната оценка по показателя "организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката" е била завишена и неправилно присъдена от оценителната комисия.

Причината - от документи по търга личало, че победителят се е отклонил от изискванията на документацията за участие и е изготвил и представил своето техническо предложение с празноти, "което поставя под съмнение възможността му да изгради високотехнологичен стратегически обект, какъвто представлява "Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия". Затова от "Интернешънъл газ" молят КЗК да върнат процедурата на етап нова оценка на техническите предложения на участниците.

"Нова газ 2021" пък смятат, че са отстранени неправилно и незаконосъобразно от участие в процедурата още на етап разглеждане на документи, сходни са и мотивите на "Бонати". От компанията считат, че класираният на първо място участник - "Кенпайп БГ", незаконосъобразно е допуснат до разглеждане на предложението му за изпълнение на поръчката и до оценка на офертата му, тъй като сключеното от него споразумение за създаване на гражданско дружество от 11.02.2021 г. е недействително. Според "Бонати" консорциумът "АйБиЕс-Интергаз", "Кейнап" и "Интернешънъл газ" са предложили нереален срок от един ден за изработването на инвестиционен проект с работни чертежи.

Четвъртият недоволен - "АйБиЕс-Интергаз", също оспорва методиката за оценка, по която е била класирана фирмата победител и моли КЗК да върне процедурата на етап ново разглеждане и оценка на техническите оферти съгласно предварително обявените изисквания и критерии за възлагане.

Не спирайте проекта, той е важен

В писмени становища от "Булгартрансгаз" определят жалбите за неоснователни. От газовия оператор изтъкват, че проектът се реализира на база подписаната на 17 май 2018 г. съвместна декларация между България и Сърбия относно изграждането на газовия интерконектор, чрез която декларация и със съгласието на ЕК "Булгартрансгаз" е определена за организатор на проекта и бъдещ оператор на интерконектора.

Отбелязва се също, че чрез декларацията е обявен неотменим ангажимент на двете страни за изпълнение на проекта и ускоряване пускането в експлоатация на връзката най-късно до май 2022 г. Срок, който в настоящата ситуация е много вероятно да не бъде спазен. За това предупреждават и от "Булгартрансгаз" - блокирането на строителството ще доведе до забава в цялостната реализация на обекта в двете държави и невъзможност за пускане в експлоатация до определения на междудържавно ниво срок по съвместната декларация, а при забава ще бъдат накърнени "особено важни държавни и обществени интереси".

С оглед на изложеното "Булгартрансгаз" моли КЗК да допусне предварително изпълнение на обжалваното решение за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществената поръчка. Нещо, с което КЗК не се е съгласила.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 5

    Видяхте ли сега защо предишното правителство реши да прави пътищата ударно и неотложно с ин хаус прецедури. Защото умишлено 25 години бавите, отлагате, спирате изграждането и обновяването на инфраструктурата у нас. Някой не иска силни и богати и Балкани и прави всичко възможно това да не се случи!

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Прав си. Но официозът на ДБ няма какво друго да напише, така или иначе трябва да се следва партийната линия.

    Нередност?
  • 3
    oio avatar :-P
    oio

    Секнаха далаверата на крадците от БТГ!

    Нередност?
Нов коментар