Най-важното от уикенда: На изборите в Германия водят социалдемократите, собственикът на "Еконт" ще е в листите на "Промяната продължава"

И още: Инициативен комитет издига Румен Радев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уикендът беше относително скучен откъм новини, като превес отново взеха събитията на политическия небосклон, по-малко от два месеца преди поредните парламентарни и редовните президентски избори. В Германия, а и в цяла Европа следяха резултатите от парламентарните избори, които трябва да посочат кой ще наследи Ангела Меркел и ще управлява най-голямата икономика в Европейския съюз.

Социалдемократите водят на изборите в Германия, преговорите ще са тежки

Социалдемократите имат малка преднина на изборите в Германия, но все още не е ясно кой ще успее да състави правителство, сочат непълните резултати от парламентарния вот в 16 провинции. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (която печели около 25-26% от гласовете) Олаф Шолц заяви, че страната е гласувала за промяна и, че е готов да оглави следващото правителство. В същото време соченият за наследник на досегашния канцлер Ангела Меркел - Армин Лашет от Християндемократически съюз (който изостава с около 1%), също заяви амбициите си да оглави новия кабинет. За първи път от средата на 90-те години на ХХ в. християндемократите не са първа политическа сила. "Зелените" ги следват с по-слаб резултат от очакваното - около 14-15%. За либералната Свободна демократическа партия са гласували 12 на сто, 10% за крайнодясната "Алтернатива за Германия", 5% или съвсем близо до бариерата - за Левите. Крайните резултати тепърва ще стават ясни, защото рекордно много хора са пуснали бюлетина по пощата. За коалиционно управление ще са нужни поне три партии, което означава, че преговорите ще са дълги и тежки.

Политическите новини

Собственикът на "Еконт" Николай Събев ще бъде кандидат депутат на кoaлициятa "Прoдължaвaмe прoмянaтa" от Русе, обяви бившият министър на икономиката Кирил Петков. Според него става въпрос за хора като Събев, "които не биха заменили бизнеса си за някаква бърза схема". Петков допълни, че иcкa да има пoдпиcано cпoрaзумeниe c "Дeмoкрaтичнa Бългaрия" и "Изпрaви ce.БГ" зa oбщи приoритeти.

Инициативен комитет издига днес кaндидaтурaтa нa Румeн Рaдeв и Илиянa Йoтoвa, обяви eврoдeпутaтът Ивo Хриcтoв в предаването "Дeнят зaпoчвa c Гeoрги Любeнoв". В него ще има и представители на "Продължаваме промяната", както и на други партии.

Велислав Минеков ще "помоли настойчиво" ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата и да намери друг имот, който да ползва, съобщи министърът на културата пред bTV. Според Минеков партията е превзела със сила два етажа от административната сграда към НДК. От ГЕРБ отговориха, че са плащали наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор, а от 2010 до 2021 г. - на Областна управа - София - град.

Други

НАП търси данъци върху 96 млн. лв. от онлайн търговия

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми, съобщиха от НАП. Приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са проведени 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено висок оборот от сделки в интернет пространството

И още новини от уикенда

Към момента не е необходима масова реимунизация, обяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима", коментира той.

"Булгаргаз" отново съди "Топлофикация София", като искът сега е за 54 млн. лв. Според изпълнителния директор на газовата компания Николай Павлов в момента дружеството дължи общо 105 млн. лв.

Великобритания ще издаде до 10 500 временни работни визи заради недостига на работна ръка. Тримесечните разрешителни ще важат от октомври до декември и трябва подпомогнат транспортния сектор и други ключови сфери на британската икономика, като птицевъдството.

Снимка на уикенда

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Всеки с малко знание за куриерския бранш знае що за човек е Събев, как точно работи бизнеса му и как се отнася към т.нар. си партньори. Определено неприятна изненада е неговата кандидатура. Нека видим останалите.

    Нередност?
Нов коментар