НЕК излезе на рекордна печалба от 278 млн. лева

Дружеството отчита близо 50% скок на приходите заради ръста в цените на тока и допълнителното производство от ВЕЦ

Дружеството обаче има 4.15 млрд. лв. натрупани задължения
Дружеството обаче има 4.15 млрд. лв. натрупани задължения
Дружеството обаче има 4.15 млрд. лв. натрупани задължения    ©  Анелия Николова
Дружеството обаче има 4.15 млрд. лв. натрупани задължения    ©  Анелия Николова

Рекордно високите цени на тока през последните месеци са проблем за бизнеса, но и източник за печалби при производителите на електроенергия. "Националната електрическа компания", която стопанисва всички големи държавни ВЕЦ, подобрява рязко показателите си през третото тримесечие на тази година и отчита внушително увеличение на приходите от продажби (без компенсациите от ФСЕС) - от 1.1 млрд. лв. за същия период на 2020 г. до 1.58 млрд. лв., и рекордна печалба - над 278 млн. лв.

За внушителните резултати спомага и ръстът в производството на електроенергия при водноелектрическите централи след по-сухата 2020 г. - основните мощности на НЕК като ВЕЦ и ПАВЕЦ са продали 6 пъти повече електроенергия на свободния пазар през това деветмесечие.

Въпреки това подобрение, което със сигурност ще продължи и до края на годината, когато се очаква печалбата на НЕК да надхвърли половин милиард, държавната компания остава силно задлъжняла. Общият размер на дълговете се увеличава на годишна база с около 100 млн. лв. и достига критичните 4.15 милиарда лева. Голяма част от него е свързана с проекта АЕЦ "Белене" - формално двата руски реактора за централата бяха платени от НЕК.

Ако сегашните борсови цени на електроенергията се запазят за дълъг период и държавната електрическа компания се управлява ефективно, част от тези дългове могат да бъдат погасени. Но прогнозите са, че още през лятото на 2022 г. заедно с газовите пазари ще се успокои и електроенергийният. Което би означавало ново свиване на приходите и печалбата на НЕК.

Също така компанията е изправена и пред рисковете от климатичните промени - ако по-често има такива сухи периоди както в края на 2019-а и началото на 2020 г. ВЕЦ-овете няма да могат да работят пълноценно и съответно дори цените на тока да са благоприятни, НЕК няма да има какво да продава.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • + 2

    Предлагам подобрено заглавие: "След като нанесе щети на икономиката на България за над 1,5 млрд. лв, НЕК излезе на рекордна печалба"

    Нередност?
Нов коментар