🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ТЕЦ Марица-изток 2" отчита загуба 182 млн. лв., въпреки че работи повече

Централата все пак подобрява минимално показателите си, но дългосрочно остава икономически нерентабилна

Натрупаната загуба на централата е 1.15 млрд. лева, а дълговете - над 1.6 милиарда
Натрупаната загуба на централата е 1.15 млрд. лева, а дълговете - над 1.6 милиарда
Натрупаната загуба на централата е 1.15 млрд. лева, а дълговете - над 1.6 милиарда    ©  Цветелина Белутова
Натрупаната загуба на централата е 1.15 млрд. лева, а дълговете - над 1.6 милиарда    ©  Цветелина Белутова

Въпреки сериозното увеличение в приходите от продажба на електроенергия, финансовото състояние на "ТЕЦ Марица-изток 2" продължава да е критично. От отчета към деветмесечието се вижда, че дори след като през юли започна да работи на пълна мощност, централата е на минус 182.15 млн. лв. А за сравнение - през същия период на 2020 г., когато мощностите й бяха натоварени само на една четвърт, загубата е 191.4 млн. лв.

Това до голяма степен показва, че въглищната централа остава неконкурентна дори когато цените на тока са критично високи - след юни започна рязко поскъпване на борсовия ток, като средните стойности за юли са 185.6 лв./мВтч, за август - 218.17 лв./мВтч, и за септември - 244.5 лв./мВтч. А причината е, че заедно с поскъпването на тока се повишават и цените на CO2 емисиите, които са основен разход за ТЕЦ "Марица-изток 2".

Натрупаната загуба на дружеството е 1.15 млрд. лв., а дълговете достигат 1.66 млрд. лв., като се увеличават със 170 млн. през третото тримесечие.

Парадоксът

Отчетът показва, че въпреки нарастването с над 43% на приходите спрямо същия период миналата година загубата се е свила само с 4%. Или приходите от 332 млн. лв. са нараснали до 587 млн. лв. - както заради увеличените продажби на ток, така и заради по-високите му цени. А загубата се е свила с едва 9 млн. лв.

Приходите от продажби на свободния пазар на ток са 201 млн. лв. при едва 13 млн. лв., или разлика от почти 15 пъти. Това е в резултат от поскъпването на борсовия ток и откриването на възможността централата да продава иначе скъпата си енергия. Миналата година ТЕЦ "Марица-изток 2" не успяваше да продава електроенергия си, тъй като цените бяха рекордно ниски поради ограниченията от пандемията.

През септември служебният министър на енергетиката Андрей Живков каза за "Капитал", че очаква централата да реализира положителен финансов резултат почти 62 млн. лв. през третото тримесечие. Това донякъде се потвърждава и от числата, тъй като за полугодието ТЕЦ-ът беше на загуба 247 млн. лв., а сега тя се свива до 182 млн., или намаление с 65 млн. лв. За сравнение - през същия период на миналата година държавното дружество увеличи загубата си от 141.9 млн. лв. на 191.4 млн. лв.

По всичко личи, че тенденцията ще се запази и през 4-ото тримесечие на тази година, като дори има шанс и за още по-добри резултати поради допълнителното покачване на цените на тока - за октомври средната стойност е 368.6 лв./мВтч. Каквито и смели прогнози да се правят обаче, ТЕЦ-ът ще завърши годината на минус поне 100 млн. лв.

Тежестта на квотите

Едни от основните разходи на ТЕЦ "Марица-изток 2" са за закупуване на квоти за парниковите газове. Те са най-голямото перо в разходната част и се увеличават както заради по-голямото производство - при всеки мегаватчас се отделят 1.2 тона CO2, така и заради самото поскъпване на емисиите - от септември цената им скочи с 20% спрямо предните месеци, а на 16 ноември бе регистриран и исторически рекорд от 67.55 евро/тон.

Разходите на централата за въглеродни квоти през първите девет месеца на тази година са почти 409 млн. лв. при едва 184.8 млн. лв. за същия период на 2020 г. Увеличената дейност води и допълнителни разходи за издръжка, гориво и т.н.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    Кой очакваше нещо друго

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    Миналата година въглеродните емисии бяха 30 евра на тон, а тази 60...

    Нередност?
Нов коментар