Абсолютен рекорд - цената на тока мина 500 лв./мВтч

Дори с компенсациите от 110 лв./мВтч бизнесът ще плаща повече отколкото през октомври

Борсови цени на електроенергията с дата на доставка 22 ноември
Борсови цени на електроенергията с дата на доставка 22 ноември
Борсови цени на електроенергията с дата на доставка 22 ноември    ©  www.energylive.cloud
Борсови цени на електроенергията с дата на доставка 22 ноември    ©  www.energylive.cloud
Текстът е допълнен на 22 ноември в 14:30 ч.

Необяснимото - поне от техническа гледна точка - поскъпване на борсовия ток продължава. Въпреки наличието на достатъчно мощности и излишъка от енергия, който се изнася в съседните страни, стойностите на Българската енергийна борса преминаха за първи път границата от 500 лв./мВтч. А при днешната търговия бе постигната и цена на 524 лв./мВтч.

Сходни са цените на тока в почти цяла Европа като най-скъпо е в Румъния - 510.6 лв./мВтч, а най-ниска продължава да бъде в Полша - 271.9 лв./мВтч. А прогнозите са, че тези нива ще се задържат поне до април 2022 г.

Троен скок

През октомври, когато служебното правителство обсъждаше компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, средната цена на електроенергията бе около 300 лв./мВтч, а фактурите, които компаниите тъкмо получаваха (тези за консумацията през септември), бяха калкулирани на нива около 250 лв./мВтч. Точно затова компенсацията в размер на 110 лв./мВтч изглеждаше справедлива.

Тези помощи започнаха да се изплащат миналата седмица - с фактурите за октомври. Именно през това време обаче борсовата електроенергия вече се търгува на много по-високи стойности. От началото на ноември средната цена вече приближава 400 лв./мВтч, а конкретно за 22 ноември е постигнат и абсолютният рекорд - 504.3 лв./мВтч. Само ден по-късно имаше още по-нов рекорд - 524.26 лв./мВтч, като в определени часове утре - например 17 ч., ената ще е над 680 лв./мВтч. Това на практика означава, че дори и след компенсацията от 110 лв./мВтч бизнесът ще плаща средно над 300 лв. за мегаватчас електроенергия.

В сравнение със същия период на миналата година пък поскъпването е над три пъти. Тогава енергията е струвала около 85-90 лв./мВтч, като интересното тук е, че по данни на Електроенергийния системен оператор потреблението на ток от началото на 2021 г. спрямо същия период на миналата година се е увеличило само с 4.7% - най-вече заради икономическото възстановяване. Произведената в страната енергия обаче с 15.6% повече - заради износа, който е над два пъти по-голям.

Какво става с цените на бита

Цялата тази динамика на енергийните пазари засега не се отразява на домакинствата. Техните цени на тока са определени от КЕВР на 1 юли и би следвало да важат до 30 юни 2022 г. Стойността на самата енергия в ценовото решение на регулатора е 119 лв./мВтч, или над три пъти под средните борсови нива.

Това обаче не означава, че и бита ще започне да плаща тройно по-скъпо. На първо място енергийният микс за регулирания пазар се формира на база разходите на централите плюс фиксираната печалба. Това означава например, че за квотата на АЕЦ "Козлодуй" няма причина за поскъпване на тока, а неговата реална стойност е под 60 лв./мВтч.

Същото е при ВЕЦ и ВЕИ. При въглищните ТЕЦ формално има повишение на разходите заради поскъпването на CO2 емисиите, но на практика те винаги досега са се покривали от фонда "Сигурност на електроенергийната система" и няма никакви причини засега да не е така.

Затова, ако КЕВР не действа под политически натиск - членовете й са назначени предимно от ГЕРБ и "Обединените патриоти" - то няма защо токът за домакинствата да поскъпва с 20-30%, както обяви преди месец Пламен Младеновски от регулатора.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • + 1

    Нищо, ни ще си изнасяме по един гигават на ден, ще създаваме изкуствен дефицит..

    Нередност?
  • 2
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 1

    Печалбата на АЕЦ-а ще е по-висока и правителството ще прави по-голям кешбек към фирмите.

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 4

    Фирмите умират. Писна ни вече. На човек му се желае да прави бизнес у Полша. Тази цена е смъртна присъда за бизнеса. Вече четвърти месец. Убийствено е ... Не знам кой колко ще издържа.

    Нередност?
  • 4
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 3

    А компенсацията която уж е пусната от правителството изобщо не е стигнал до нас. Ще видим декември.

    Нередност?
  • 5
    ivanko77 avatar :-?
    ivanko77
    • + 2

    Започвам да се чудя, дали няма да е по-добре цената на доставчик от последна инстанция да се определя по формулата за домашните потребители и да се насочат там достатъчно количество, а каквото остане свободно да се търгува на борсата, така ще има една спирачка за максимална цена и някаква стабилност, а и няма да има нужда да се връща обратно през дивидент от АЕЦ, договори и т.н. бюрокрация. В момента няма никаква причина за търговците да предлагат каквото си наумят, просто прехвърлят стойността към предприятията, а те нямат бърз вариант за реакция.

    Нередност?
Нов коментар