Цените на енергията в Европа може да останат високи с години

Бързото възстановяване на икономиките след пандемията и ниските инвестиции в нови енергийни проекти са в основата на поскъпването, смятат големи петролни компании

Потребителите трябва да се подготвят за високи цени на енергийните ресурси през следващите години, предупреждават мениджъри на основни петролни и газови компании. Продължаващото поскъпване в сектора ще допринася и за общото ценово напрежение върху домакинствата и ще затруднява правителствата да овладеят инфлацията, пише Reuters.

Докато отчетените от енергийните компании печалби през 2021 г. са значителни, потребителите, особено в Европа, са изправени пред рязко увеличение на сметките за горива, отопление и електроенергия, което от своя страна накара някои правителства да въведат субсидии, за да облекчат натиска. Цените на петрола и газа се повишиха през последните месеци в резултат на бързото възстановяване на икономическата активност по света след отпускането на ковид ограниченията, както и поради спад на инвестициите в нови енергийни проекти.

Цената на петрола ще остане висока, каза главният изпълнителен директор на френската компания TotalEnergies Патрик Пуян пред RTL Radio. Компанията ще раздаде ваучери по 100 евро на своите клиенти с по-ниски доходи, за да им помогне да се справят с високите сметки за електроенергия, каза той.

Природният газ в Европа също поскъпна повече от три пъти през последната година и достигна рекордни нива в края на миналата година на фона на ниски за сезона запаси.

Високи печалби, но спад на инвестициите

През следващите месеци и години се очаква волатилност на пазара, коментира пред Reuters главният изпълнителен директор на BP Бернар Луни. Британската компания отчете най-високата си годишна печалба за последните 8 години, което предизвика призиви за повишаване на данъци на петролните и газовите компании и подпомагане на домакинствата. Доставките на петрол може допълнително да се свият тази година и да вдигнат още цената, която се движи на най-високото си ниво от 2014 г. насам - над 90 долара за барел, каза Луни.

Equinor, вторият най-голям доставчик на тръбопроводен газ в Европа след руската "Газпром", отчете рекордни печалби за последното тримесечие. От компанията очакват европейският пазар на газ да остане под напрежение, със силно търсене тази година поради нужда от попълване на ниските запаси.

Водещите енергийни компании в Европа планират да пренасочат бизнеса си от изкопаеми горива към нисковъглеродно производство на енергия от възобновяеми източници. Инвестициите в нови петролни и газови проекти се забавят през последните години, което също допринася за сегашния недостиг. Въпреки това Equinor прогнозира общото ѝ производство на петрол и газ да се увеличи с 2% през 2022 г., а това на BP се очаква да остане на нивото от миналата година.

Цените на петрола ще продължат да растат, смятат анализатори

Пазарите на енергийни ресурси остават чувствителни и към развитието на ситуацията в Украйна. Цената на петрола достигна рекордни стойности за последните години след опасенията за предстояща руска инвазия в Украйна. При евентуално нападение петролът сорт брент би надминал 100 долара за барел, смятат от OANDA.

Организацията на страните - износителки на петрол, и нейните съюзници, ОПЕК+, не успява да повиши доставките въпреки обещанията за увеличаване на производството с 400 хил. барела на ден до март. Международната агенция по енергетика заяви, че разликата между производството на ОПЕК+ и нейната цел възлиза на 900 хил. барела на ден през януари, докато според JP Morgan разликата само за ОПЕК е 1.2 млн. барела на ден. Седем от членовете на ОПЕК не са успели да изпълнят увеличението на квотите през месеца, като най-големият недостиг е от страна на Ирак, коментират анализатори от JP Morgan.

Макар геополитическото напрежение да допринася за поскъпването, RBC Capital определя движението на пазара като суперцикъл, задвижван от фундаментални причини, като не изключват цените на петрола да достигнат 115 долара за барел това лято.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    Нали ВЕИ енергията беше без пари?

    Нередност?
Нов коментар