🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът поскъпна с 20% от началото на годината, очаква се и още ръст

Някои анализатори смятат, че подобно развитие може да влоши енергийната криза

Докато проблемите с енергията глобално не бъдат решени, цената на петрола ще продължи да се покачва смятат анализатори.
Докато проблемите с енергията глобално не бъдат решени, цената на петрола ще продължи да се покачва смятат анализатори.
Докато проблемите с енергията глобално не бъдат решени, цената на петрола ще продължи да се покачва смятат анализатори.    ©  Unsplash
Докато проблемите с енергията глобално не бъдат решени, цената на петрола ще продължи да се покачва смятат анализатори.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От началото на годината цената на петрола се покачи с близо 20%, като вече надхвърля 90 долара за барел и за двата сорта нефт - WTI и брент. Очакванията са котировките скоро да достигнат трицифрени суми, като прогнозите на някои инвеститори достигат до 200 долара за барел. В България Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА (Българска петролна и газова асоциация), предупреди през януари, че литър бензин или дизел може да достигне 3 лв. до края на годината.

"Вярваме, че може да сме на ръба на глобална енергийна криза", пише в писмо до инвеститорите си през януари Уил Томсън, управител на Massif Capital, американски хеджфонд. Според Томсън причините за кризата не се коренят в пандемията или инфлацията. "Независимо дали ще се върнем към свят преди пандемията или не, структурните нюанси, които определят тази енергийна криза, ще се запазят", добавя Чип Ръсел, управляващ съдружник във фонда.

Твърде бързото озеленяване

Според Томсън и Ръсел проблемът е, че светът се опитва да се превърне в зелен твърде бързо без да помисли първо за последиците. "Има много стъпки и пътища към нашата крайна цел (по-чиста енергия), но всяка страна, всяка със своите много и различни плюсове и минуси, трябва да подходи към декарбонизацията по начин, който най-добре отговаря на нейните индивидуални нужди за човешко развитие и управление на околната среда" смятат инвеститорите.

Процесът неминуемо ще бъде бавен, може би по-бавен, отколкото науката за климата предполага, че е разумно. Въпреки това, "една прекалено прибързана политика, съчетана с идеологическа крайност, която осъжда всичко, което не се вписва точно в малка кутия с одобрени от природозащитниците подходи, е сигурен път към провал" смята Томсън. "Между бавен и непредсказуем курс и неизбежен провал, ние ще предпочетем бавно и непредвидимо" .

Какво значение има енергийния преход

Светът произвежда около 170 хил. ТВ/ч енергия на година по данни на петролния гигант BP. Въглищата, газът и петролът все още осигуряват приблизително 79% от цялата енергия (около 135 ТВ/ч). Глобалната енергия зависи до такава степен от горивата, защото все още е по-евтино да преобразуваш енергия, чрез горене (и респективно цапане), от колкото чрез инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

"Когато инвестирате приблизително 1 млрд. долара в нефт, газ или въглища, резултатът е приблизително 25-35 ТВ/ч (годишно) нова доставка на енергия", показват проучванията на Чип Ръсел. Това е 25 пъти повече енергия на долар инвестиция, отколкото възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). "Инвестиция от 1 млрд. долара във вятърна и слънчева енергия добавя около 1 до 1.3 ТВ/ч (годишно) нова енергия", изчислява Ръсел.

Дори и развитите страни да спазват обещанията си и да достигнат целите си, въпреки че ще трябва да увеличат инвестициите драстично, развиващите се държави като Индия трудно могат да си позволят такива капиталоемки начинания. До 2010 г. достъп до електричество имат едва две трети от страната с население от близо 1.4 млрд. души, а през 2020 г. процентът се е увеличил до 96%. Подобна е ситуацията и в други страни от региона като Пакистан, Виетнам и Индонезия.

Доставките от ОПЕК

Докато търсенето на енергия глобално продължава да расте, наличността на суровините остава същата. ОПЕК и Русия за сега продължават да се придържат към плана си от лятото на миналата година, в което предвиждат увеличение на доставките на петрол с едва 400 хил. барела на ден през март месец тази година. Количество, което според президента на САЩ, Джо Байдън, е крайно недостатъчно за глобалното възстановяване от пандемията.

Страните износителки на петрол обаче към момента не показват сигнали, че ще увеличат производството. Дори напротив. Цитирайки рисковете, свързани с новите щамове на пандемията организацията продължава да се колебае относно състоянието на глобалния нефтен пазар. "Освен това, проблемите във веригата на доставки и нивата на държавния дълг в много региони, заедно с нарастващия инфлационен натиск и отговорите на централните банки, остават ключови фактори, които изискват внимателно наблюдение", написа ОПЕК в януарския си доклад за състоянието на пазара.

Последната среща на Организацията, която се състоя в началото на февруари, потвърди планираното увеличение през следващия месец. Следващата среща на страните износителки на петрол ще бъде на 2 март, но към настоящия момент няма очаквания за допълнително увеличение в производството.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Нормална закономерност - спираш въглищата увеличава се консумацията на петрол и газ.

    Нередност?
Нов коментар