ЕС подготвя ускорена процедура за одобрение на ВЕИ проекти

Получаването на разрешение за вятърни и соларни централи в предварително определени зони ще отнема не повече от година

Според плановете компаниите в съюза ще получат разрешение да изграждат вятърни и фотоволтаични електроцентрали без оценка на въздействието в определени зони.
Според плановете компаниите в съюза ще получат разрешение да изграждат вятърни и фотоволтаични електроцентрали без оценка на въздействието в определени зони.
Според плановете компаниите в съюза ще получат разрешение да изграждат вятърни и фотоволтаични електроцентрали без оценка на въздействието в определени зони.    ©  Reuters
Според плановете компаниите в съюза ще получат разрешение да изграждат вятърни и фотоволтаични електроцентрали без оценка на въздействието в определени зони.    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) подготвя предложение за разхлабване на регулациите за ВЕИ проекти, за да ускори прехода към чиста енергия и независимост на блока от Русия. Според плановете компаниите в съюза ще получат разрешение да изграждат вятърни и фотоволтаични електроцентрали без оценка на въздействието в определени зони, с което процесът значително ще се ускори. Това става ясно от чернова на предложение на Европейската комисия, цитирана от Financial Times.

"Дългите и сложни административни процедури са основна бариера пред инвестициите във ВЕИ и свързаната с тях инфраструктура", се казва в проекта. "С оглед на безпрецедентната геополитическа ситуация, създадена от нахлуването на Русия в Украйна, и високите цени на енергията има ясна нужда от координирани и спешни действия за ускоряване на внедряването на възобновяема енергия." Според документа новите правила ще ускорят внедряване на проекти за зелена енергия с 30%.

Оценка на зоните, но не и на проектите

27-те страни от ЕС ще бъдат задължени да обособят достатъчен брой от въпросните зони, за да изпълнят целите на блока за възобновяема енергия. Пространствата ще бъдат определени със "стратегическа" оценка, така че да се осигури минимално въздействие върху околната среда. Зоните ще изключват защитени обекти или миграционни маршрути на птици, а ще приоритизират застроени зони като покриви, промишлени обекти и обществени земи около тях. Така на практика самите зони ще подлежат на екологична оценка, но не и отделните проекти.

Предложението ще бъде част от пакета мерки за прекратяване на зависимостта на ЕС от Русия, които Брюксел се очаква да обяви следващата седмица. Освен стимулирането на възобновяемата енергия те ще включват и планове за заместващи доставки на газ и пестене на енергия. ЕС иска чистата електроенергия да достигне 40% от микса до 2030 г., но новото предложение може да включва още по-амбициозна цел. Според Зелената сделка ЕС трябва да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г., а средносрочната цел е те да бъдат намалени с 55% до 2030 г. Освен това Брюксел обсъжда забрана за внос на петрол от Русия и планира значително да намали използването на руски газ до края на годината.

По-кратки срокове

Предложението цели да съкрати процеса по одобрение на ВЕИ проекти до не повече от година в обособените зони, макар в извънредни случаи да може да се удължава с 3 месеца. По-малките съоръжения с мощност до 150 kW ще бъдат одобрявани до 6 месеца в обособените територии. За сравнение - сегашният срок на ЕС е от 2 години, като може да бъде удължаван с още година. Проектите извън зоните ще продължат да се придържат към тази времева рамка.

Инициативите за зелена енергия често се сблъскват с доста по-големи забавяния поради бюрократични затруднения или опасения относно застрашени видове. В Гърция например обичайният срок за одобрение на вятърните централи е 8 години, твърди Hellenic Wind Energy Association, цитирана от Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sladkara avatar :-|
    РадоКолев Вълканов

    Ако екооценката е в срок 2г, с колко % ще нарасне кредита заради 2г инфлационна обезценка началната стойностт на проекта.

    Нередност?
Нов коментар