🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изгубени в цената на газа

Колко по-скъп ще бъде природният газ и можеше ли тези разходи да се спестят

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия    ©  Цветелина Белутова
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия    ©  Цветелина Белутова

Регулираната цена на природния газ в България през месец май в крайна сметка ще бъде с 13.7% по-висока от тази през април - 162.17 лв./мВтч при 142.59 лв./мВтч за април. Това реши в петък Комисията за енергийно и водно регулиране, с което сложи край на споровете и спекулациите за това какво точно ще се случи с цените на газа, след като в края на април руската "Газпром" едностранно спря доставките.

Изводите са няколко. На първо място се видя, че макар и почти 100-процентова, зависимостта на България от Русия не е непреодолима и алтернативни доставки могат да бъдат осигурени през прекъсване на подаването към клиентите. Освен това доставеният през посредници газ не е толкова скъп, колкото се твърдеше, че ще бъде, от привържениците на директните доставки от "Газпром". От друга страна обаче, през май клиентите все пак ще плащат повече, отколкото при продължаващи руски доставки по дългосрочния договор на "Булгаргаз". Тази по-висока цена (162.17 лв./мВтч) обаче пак е по-ниска, макар и с малко, от тази в съседните Гърция и Румъния, и с цели 17% под борсовите нива в Европа - TTF се движи на нива от около 200 лв./мВтч.

Заявката на "Булгаргаз" за юни, когато ще бъдат внесени договорените от САЩ количества LNG, е цената да се понижи с 12-13%, или до 140 лв./мВтч.

Различен поглед

Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, ако нямаше посредници (МЕТ, ДЕПА и т.н.) при доставката на газа през май, цената щеше да е не 162 лв., а 123 лева за мегаватчас. Логиката е, че по формулата на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" със 70% тежест е средната стойност на TTF за предходния месец - в случая април, която е с 21% по-ниска от тази през март, която бе използвана за определяне на тарифата през април.

"Резултат: За месец май ще плащаме за газ с 31.7% повече! Познайте чии джобове ще се напълнят с над 100 000 000 лева този месец. Толкова е разликата между цената без посредници и с посредниците на Кирил и Асен", написа Добрев във "Фейсбук".

Всъщност обаче останалите 30% в ценовата формула идват от котировките на петрола и долара, които обаче са се повишили, което прави изчисленията малко по-сложни.

Според енергийния експерт Васко Начев разликата въобще не е толкова голяма, защото има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. Той твърди, че в микса за този месец вече не участва евтиният газ от Чирен, тъй като сега в хранилището се нагнетява газ. Това не става напълно ясно от решението на КЕВР, тъй като компонентата "Чирен" там е двупосочна - разходи за нагнетяване и ниска цена при черпене на количества. Конкретните числа за заличени.

Начев посочва още, че "30% в ценообразуването на природния газ идва от нефтените деривати с 6 месеца назад и осреднената им цена между 6-ия и 9-тия месец, или цената на дериватите между септември и ноември 2021 г. За този период нарастването на нефта е с $20 за барел". Количеството азерски газ, което влиза в микса, по думите му също поскъпва, тъй като ценообразуването му в свързано с цената на нефта.

"По груби мои изчисления излиза, че газът през май би трябвало да поскъпне с около 12-13%, или около 159 лв./мВтч", казва още той.

От КЕВР бяха обещали да публикуват сравнителен анализ колко точно щеше да струва газът, ако бяхме продължи да плащаме на "Газпром", но не го направи. По информация на "Капитал" реалистично може да се допусне, че по договора с "Газпром" газът за май би струвал малко над 130 лв./мВч. Което е с около 18% под сега определената цена от 162 лв./мВтч. При месечно потребление от 1.9 млн. мВтч това означава около 60 млн. лв. допълни разходи за потребителите.

Вицепремиерът Асен Василев обяви в предаването "Панорама" по БНТ, че правителството ще компенсира бизнеса за това поскъпване на газа, но конкретни параметри все още не са известни. Няма и яснота по какъв механизъм ще става това.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    Така е с независимостта - прекратяваш си договора за газ/интернет/ел.енергия и пр. и ставаш абсолютно независим от досегащния доставчик. Малка подробност е, че оставаш и без газ/интернет/ел.енергия и пр., докато панически не се хвърлиш в краката на първия, който се съгласи да ти ги продава.
    Другата подробност е, че в такава ситуация не говориш за цена. Колкото поискат.
    Е, в такава ситуация сме.

    Нередност?
  • 2
    commodity_trader avatar :-|
    commodity_trader
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "borodino":

    Здравейте!
    Да демонстрираме независимост от Газпром поне за 6 месеца до година е безценнен лост за натиск при евентуални преговори за нов дългосрочен договор за руски газ, а също и за петрола към Нетфохим.

    Така се прави с олигополните доставчици на продукти/услуги, за да не се самозабравят и да си мислят, че са монопол... тотално прекъсване на доставки, дори тази
    диверсификация да ти струва нещо в краткосрочен план, в дългосрочен ще ни се отлати.

    С уважение,
    Мениджър от реалния бизнес

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "commodity_trader":

    Реално проблем с Газпром нямаме, имаме проблем с формулата за определяне на цената натрапена ни от ЕС - да е на база борсовата в ЕС. А това е безумие. Газпром предлага обикновено цена на база петрола. Което е доста по-предвидомо и по-евтино. Така, че защо трябва да се извиват ръце при договорянето? Ааа да - за да се избере най-глупавата, непредвидима и скъпа цена - на база борсова цена.. все едно нямаме договор и от борсата си купуваме газ. Само и само да се покаже кой е по-силният. Глупост. Ами извиването на ръце за газопроводите, да не се пълнят половината и т.н. ЕС се стреля в краката по няколко пъти на ден - явно са шопи - Не искам да съм добре, а Вуте да е зле.

    Нередност?
  • 4
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • + 2

    Каква е тази истерия за този природен газ, всичкото русофили са на барикадата, а някой нормален не излезе и да каже, колко мижави процента заема природния газ в общото енергийно потребление!?

    Нередност?
  • 5
    sirhamiltonf1 avatar :-?
    hamiltonf
    • + 2

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Как е възможно в един коментар да са написани толкова глупости и внушения?!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#2] от "commodity_trader":

    Мога ли да се включа в културната ви дискусия," мениджър от реалния бизнес"?
    Демонстрирането на възможности за независимост (както и колениченето пред любимата) е добре да се прави в добре обмислен момент. Киро & Асен определено го направиха във възможно най-неподходящия - и като логика на действието, и като осигурени алтернативи.
    Мисля си, че с годишно потреблание от 3,3 млрд м3 газ няма как да сме толкова корназ, че да се правим на форлайтери на (недообмислената) енергонезависимост на ЕС от Русия, при положение, че Газпром за м.г. е експортирал за ЕС около 160 млрд м3. Които ЕС в обозримо бъдеще чисто физически - не говоря изобщо за цената - може да замени.

    Може би във въшия реален бизнес подобни форми на опити за "независимост" помагат, но при олигополите, както точно характеризирахте ситуацията - тцъ. Просто защото - чисто рейтингово - ако Газпром клекне на Киро и Асен с 3-те млрд м3 потребление, ще трябва за Германия да си смъква гащите до глезените.
    Което не е реалистично.

    Има и друго - методиките на формирането на цената на газа. ЕК наложи на подведомствените си страни по-голям дял да има суапа, отколкото цената на нефта. Белград остови руската формула - базата е на световната цена на нефта. Затова (а и заради политически причини) в края на м.г. Сърбия подписа дългосрочен договор за доставка на руски газ на невероятната цена от 275 ( двеста седемдесет и пет!!) $81000 м3. БГ го купува почти 3,5 пъти по-скъпо!!

    Та битката на дребните клиенти с олигополите, водена по този начин, е предварително обречена на катастрофа.
    За дребните немислещи марионетни правителства - също.
    За съответната нация - също.

    P.S. А1 м.г. ми скъсаха нервите. Направих подобно на Киро/Асеновото действие и сега ручам жабетата на БТК...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "hamiltonf":

    И ти ли си мениджър?
    Преди да пляскаш глупави и пренебрежителни констатации не е зле да знаеш как се формира цената в договорите.
    mickmick го е описал достатъчно достъпно.

    Нередност?
  • 8
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Още първото му полуизречение вече е в сферата на лъжата, или четем през редовете!? За втората част от същото изр. да не говорим, колко пъти борсвата цена бе по-ниска от нашата, "братска", и то по едно време, когато имахме дългосрочни договори. Ама росия не подавала газ достатъчно есента на 2021 г. да не вземат случайно да се напълнят газовите хранилища, после, станала агресор и започнала война в Европа, плашеща постоянно с "врътване на кранчето", и цените скочили!? Ами, остава и да паднат...

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "hamiltonf":

    Разговорихме се, затова да вземем да изясним преди всичко фактологията, за да се спестим тикането вместо доказателства на медийно създадени митове.
    Медийната митология мен лично не ме интересува. Вие, ако искате, продължавайте да си я осмуквате.

    Този форум освен място за културна дискусия, го възприемам и като терен за разсейване на изкуствено създадени медийни митове.

    Никакъв фактически проблем няма нито в първата 1/2, нито във втората 1/2 от първото изречение на коментирания коментар на mickmick.
    Защото ако БГ си предплащаше на падежа, щяхме да получаваме договореното количество газ на договорената цена до края на годината, когато ангажиментите ни с Газпром приключват.

    Борсовата цена, за която пишете, е приложима, ако желаете да си купите еднократно газ на холандската борса, доставен за след месец, например. Договорите с Газпром са дългосрочни и исконното руско предложение е цената на газа да се формира на база котировките на нефта - при движение нагори или надолу с определена стъпка, с подобен коефициент се променя и договорената цена на газа.

    Цената на руския газ за България в действащия до 31.12.22 г договор се определя по формула, в която се отразяват И (!) цените на холандската борса и цените на петролните деривати. Т.е. ако руският газ за БГ в един момент се е оскъпил, това е следствие от поскъпването на природния газ на борсата.

    Да припомня, че тази промяна на формулата, която реално ни оскъпи газа, се наложи след водено от ЕК антимонополно дело срещу Газпром, когато съдът постанови, че руския монополист трябва да включи в цената си и борсовата цена на газа на холандската борса. По старата Газпром-ска формула с фиксиране в договорите на цената на газа единствено спрямо цената на нефта, нямаше да има такова увеличение. Тогава обаче празнувахме победата на ЕК.
    Е, радостта (и глупостта) има цена...

    А надеждата, че цените на енергоресурсите ще паднат, е доста ялова.
    Трендът ще е само нагоре.
    Защото само така Германия може да се нулира и политически и идеологически Европа да се затвори за ресурсите на Русия, с което Русия да се съсипе.

    Звучи изключително дебилно да обявяваш, че предизвикаш енергийна криза в Европа, за да бастисаш ако не първата, то реално втората най-енергоснабдена страна в света.
    Всъщност с всичко, за което четем по газетите, САЩ реално погребват Европа като индустриална сила и я пришиват като пореден скалп към колана си.
    В (само)унищожителната битка за съхраняване на краткото си (30 г) световно господство.

    Та драмата с газа е просто елемент от нещо много по-голямо.
    Толкова голямо, че само (някои) от моите пациенти не могат да го забележат.

    Нередност?
Нов коментар