🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вместо премии ВЕИ централите ще имат договори за разлики*

Така при по-високи борсови цени производителите ще връщат пари на държавата, а ще получават компенсации само когато енергията се търгува по-евтино

Ефектът от това се очаква да бъде десетки и дори стотици милиони в рамките на година, ако борсовата енергия остане скъпа
Ефектът от това се очаква да бъде десетки и дори стотици милиони в рамките на година, ако борсовата енергия остане скъпа
Ефектът от това се очаква да бъде десетки и дори стотици милиони в рамките на година, ако борсовата енергия остане скъпа    ©  Юлия Лазарова
Ефектът от това се очаква да бъде десетки и дори стотици милиони в рамките на година, ако борсовата енергия остане скъпа    ©  Юлия Лазарова
*След публикуването на статията, късно вечерта във вторник депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърлиха всички описани по-долу предложения за промени в модела за работа на ВЕИ централите. Оставяме текста на статията непроменен за информация какво беше предложено.
Темата накратко
  • Парламентът обсъжда въвеждането на нов модел за плащанията към ВЕИ производителите с преференциални цени
  • Целта е да няма възможност за реализиране на свръхпечалби от високите цени на тока
  • Това засяга почти 400 централи, въведени в експлоатация преди 2015 г.

Нова голяма промяна ще има за ВЕИ сектора в България. С преходни разпоредби към актуализацията на бюджета депутатите ще изменят Закона за енергетиката, така че да ограничат възможността за свръхпечалби на вятърни, соларни и биоцентрали заради високите цени на тока и да осигурят повече средства за компенсации на бизнеса.

Дебатите по тази тема започнаха късно снощи и продължават на днешното заседание на комисията по бюджет и финанси. От изказванията на депутатите от различните парламентарни групи изглежда, че няма спорни моменти при новата регулация за ВЕИ, която ще замени договорите за премии с такива за разлики. И буквално ще задължи производителите, които имат договори за премии (централите, въведени в експлоатация преди 2015 г.), да връщат средства към държавата, ако продават енергията си на по-висока цена от определената им от КЕВР преференциална тарифа.

Ефектът от това се очаква да бъде десетки и дори стотици милиони в рамките на година, ако борсовата енергия остане така скъпа, както сега. Но реално няма да ощети инвеститорите, защото им гарантира, че ще получат за енергията си записаната в договорите им цена.

По другата важна тема - компенсациите за бизнеса, обаче има спорове между "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ИТН. Те са свързани със самия механизъм, по който ще се набавят средствата за субсидиите на фирмите, и размера им. При всички случаи такъв механизъм ще бъде одобрен и той ще действа автоматично, независимо дали има или не редовно правителство и парламент. По този начин бизнесът ще може с по-голяма сигурност да планира разходите си за идващата зима.

Какво се променя за ВЕИ

Първата голяма промяна в бизнес модела на ВЕИ производителите настъпи изненадващо на 1 януари тази година, когато Комисията за енергийно и водно регулиране практически премахна премиите им. Към онзи момент действащата прогнозна пазарна цена (определена от КЕВР) беше 119 лв./мВтч и тези централи получаваха премии до преференциалните им тарифи (200 - 300 и дори 580 лв./мВтч за някои от тях). В същото време борсовите цени вече бяха над 400 лв./мВтч и това предизвика дискусии, че се реализират свръхпечалби - 400 лева от борсата + 400 лв. премии. В резултат регулаторът повиши прогнозната пазарна цена на 293 лв./мВтч и това остави всички производители с по-ниски преференциални цени без премии.

От 1 юли се очаква КЕВР да повиши прогнозната пазарна цена до 431 лв./мВтч, а може и повече заради страховете от пълно спиране на руския газ за Европа през последните седмици. Но за повечето ВЕИ производители това няма да означава само, че няма да получават премии, а че ще връщат и пари.

Новите промени в Закона за енергетиката, предложени от народния представител на "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев, променят изцяло модела за гарантиране на приходите на ВЕИ централи с дългосрочни договори. Накратко, от договори за премии се предлага да се премине към договори за разлики. Това означава например, че ако има сключен дългосрочен договор с преференциална цена от 200 лв./мВтч, а сделките на борсата се сключват при нива от 500 лв./мВтч, каквито са в последната седмица, въпросната централа ще трябва да върне във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" 300 лв. за всеки продаден мегаватчас.

Механизмът ще работи и в обратна посока - ако борсовата цена падне под 200 лв./мВтч, същият производител ще получава компенсация от фонда. В случая обаче е по-вероятно само централите с най-високи преференциални цени - от 450 лв./мВтч и нагоре, да получават компенсации, тъй като няма изгледи борсовите цени да се понижат под тези нива.

Така на практика няма да има ощетяване на ВЕИ производителите, но няма да има и възможност за по-големи печалби.

Плюсове и минуси

С новите промени на практика се връща първоначалният режим за ВЕИ централите, в който те можеха да разчитат само на преференциалните си тарифи, без да имат възможност за допълнителни печалби от борсата (или загуби, както се случи през 2020 г. със срива на енергийните цени заради пандемията от коронавирус).

Това дава по-голяма сигурност, но също така означава, че централите няма да имат мотив да продават енергията са на по-високи цени, тъй като ще трябва да връщат разликата във фонда. Това би могло да отнеме и малка част от натиска на пазара, но осезаем ефект няма как да се очаква, тъй като пазарът е общ и цените се определят от търсенето и предлагането в целия регион.

Също така въпросните договори за разлики трябва да бъдат нотифицирани от Европейската комисия, което не би следвало да е проблем, тъй като няма да има допълнителна държавна помощ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur

    Дори ако приемем, че решението на Комисията по финанси на НС е взето с оглед широкият обществен интерес, а не интересите на група производители, които биха благодарили подобаващо, тррябва да се има пред вид че лицето на снимката - Венко Сабрутев, не разбира нито от финанси, нито от енергетика, поне не повече от журналист.

    Нередност?
Нов коментар