🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хранилището "Чирен" сега е по-пълно с газ спрямо миналата година по същото време

Ако се запазят същите темпове, до края на септември може да е запълнен 75% от капацитета на газовото хранилище

Газохранилището в Чирен предстои да бъде разширено
Газохранилището в Чирен предстои да бъде разширено
Газохранилището в Чирен предстои да бъде разширено    ©  Анелия Николова
Газохранилището в Чирен предстои да бъде разширено    ©  Анелия Николова

През лятото на 2021 г. България е била значително по-лошо подготвена с газовите запаси за зимата отколкото е сега, въпреки че е получавала пълните доставки по договора с "Газпром". Тогава обаче за криза не се говореше и никой не беше фокусиран върху политиката на "Булгаргаз" за осигуряване на нужните количества и запълването на хранилището в "Чирен". Макар именно пропуските от миналото лято да бяха причина за кризисната ситуация тази пролет, когато хранилището беше почти празно, а руснаците спряха доставките на газ като отказаха да приемат долари.

Този факт не пречи сега редица анализатори и политици твърдят, че хранилището не било достатъчно пълно и това създавало риск за зимата.

Данните за запълването на газовите хранилища в Европа (agsi.gie.eu) обаче показват, че към момента (20 август) в "Чирен" има над 3.33 тВтч природен газ, или 57.5% от капацитета му. За сравнение - на същия ден през 2021 г. нагнетеният обем е бил 3.03 тВтч или 52.18%. Или казано по друг начин, въпреки липсата на доставки от "Газпром" България е успяла да отдели повече природен газ за зимния период, отколкото през миналата година.

Само за последния месец са били запълнени 15% от капацитета на хранилището и ако този темп се запази до 20 септември, то тогава може да очакваме 72.5% запълняемост. В същото време на 20 септември 2021 г. "Чирен" е било запълнено 66.3%.

Дали целта за 80% преди началото на отоплителния сезон ще бъде достигната зависи най-вече от това какви доставки ще се осъществяват през септември и октомври. Но по всичко личи, че въпросната квота е постижима дори само с единия потвърден танкер с втечнен газ от служебното правителство.

Тези детайли може да изглеждат дребни на фона на общите вълнения за осигуряване на газ за българския пазар, но са важни, защото показват, че кризата е по-скоро политическа, а не енергийна. Очевидно сега на пазара има достатъчно природен газ (да, цената е висока, но това важи и за руския газ), за да може да се пълнят хранилищата и да се осигурява потреблението.

Защо миналата година не е било направено същото, така че България да е много по-подготвена за зимата, няма отговори, а и никой не ги търси. Тогава обаче пак управляваше служебно правителство на Румен Радев, както и сега. Поради което е малко вероятно да разберем.