Колко изкопаеми горива потребява човек в живота си (инфографика)

Сметката не е никак малка: за 80 години живот човек изгаря средно 119 тона въглища и 237 тона нефт

Заради войната в Украйна най-голямата икономика в Европа разширява мина за лигнитни въглища, за да си помогне да преодолее енергийната криза
Заради войната в Украйна най-голямата икономика в Европа разширява мина за лигнитни въглища, за да си помогне да преодолее енергийната криза
Заради войната в Украйна най-голямата икономика в Европа разширява мина за лигнитни въглища, за да си помогне да преодолее енергийната криза
Заради войната в Украйна най-голямата икономика в Европа разширява мина за лигнитни въглища, за да си помогне да преодолее енергийната криза

От газовите печки, през горивото на автомобилите до отопляващите радиатори в домовете ни - сякаш не го забелязваме, но потреблението на изкопаеми горива по света всъщност е огромно. През 2021 г. например то е достигнало 490 екзаджаула - това е огромно число. Това показват данни от последното проучване на BP Statistical Review of World Energy.

Според анализа потреблението на енергия в световен мащаб показва тенденция на непрекъснато нарастване за последните 200 години. То се е увеличило 26 пъти от 1820 г. и почти шест пъти от 1950 година насам. През 2021 г. на петрола се падат 31% от произведената енергия, на газа - 24%, а на въглищата - 27%.

3.4 куб.м петрол за година

Графиката по-долу визуализира имено количеството потребени изкопаеми горива от човек за живот средно от 80 години, използвайки данни от Националната минна асоциация на САЩ. На ежедневна база количеството изкопаеми горива, които използваме, може да изглежда минимално, но само за година средният американец консумира повече от 23 барела петролни продукти като бензин, дизел или пропан-бутан.

Ако си го представим визуално, то годишната консумация на петролни продукти на средния индивид би била куб с височина 1.5 метра (виж графиката). Когато вземете предвид различните избори на транспорт и начин на живот - от обществени превозвачи до частни самолети, годишният куб на потреблението на петролни продукти за някои може да надмине техния собствен ръст.

Добрите стари въглища

Когато световните икономики започнаха отварянето си след пандемията, търсенето и потреблението на енергия бързо се възстанови до нивата си от 2019 г., като изкопаемите горива до голяма степен бяха водещи. И ако търсенето на първична енергия е нараснало с 5.8% през 2021 г. спрямо 2020 г., то и потреблението на добрите стари въглища се е повишило с цели 6%, достигайки нивата си от 2014 г. За съжаление тенденцията се задълбочава още повече през отминалата година заради войната в Украйна и последвалата от нея енергийна криза в Европа.

Възобновяемите енергийни източници през 2021 г. съставляват близо 14% от световната първична енергия, а изкопаемите удобно са се настанили на челната позиция с дял цели 82 на100 (намаление с 1% спрямо 2020 г.). Ядрената енергия представлява останалите 4%.

Война за енергия

По различни причини и в последната година има необичайно повишаване на търсенето на изкопаеми енергийни източници, най-вече заради тяхната надеждност. Генерирането на енергия от възобновяемите източници в Германия например се оказа непоследователно именно тази есен, когато страната имаше голяма нужда от ресурси. Природозащитници в Германия все по-често протестират срещу политиките на управляващите, но това изглежда единственият изход на страната в борбата й срещу зависимостта от руска енергия.

Независимостта на вътрешните енергийни вериги за доставки бързо се превърна в основен приоритет за много нации на фона на инвазията на Русия в Украйна. В България зелените политики изглеждат несигурни, тъй като, докато разхлабват правилата за инвестиции в малки ВЕИ, в същото време миналата седмица депутатите задължиха правителството да отвори за преговори с ЕК Плана за възстановяване и да поиска отпадане на ангажимента за намаляване на CO2 емисиите - основно заради интересите на въглищната индустрия.

И все пак потреблението на възобновяема енергия в световен мащаб достигна годишен темп на растеж от 15% през 2021 г., изпреварвайки всички други енергийни горива. С това вятърът и слънчевата енергия осигуряват общо 10% от световното електричество. Ако глобалният енергиен микс продължи да става по-екологичен достатъчно бързо, кубовете на нашето лично потребление на изкопаеми горива може да успеят да намалеят в бъдеще.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Моят личен дял в съответните енергийни "кубове" е сведен до минимум - не ползвам дърва и въглища, малко бензин за колата (около 500 литра годишно), останалото потребление е само на електричество, като от собствен фотоволтаик потребявам около 1500 кВ/ч годишно и 6000 кВ/ч от мрежата. Ползвам електрически велосипед за придвижване из града, ходя и пеш почти винаги, без значение от времето навън.

    Мисля, че сега му е времето да бъдем по-отговорни пред себе си и пред идните поколения и да дадем своя принос за консумирането на по-малко природни ресурси...

    Нередност?
Нов коментар