🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Exxon с рекордна печалба от 55.7 млрд. долара за 2022 г.

Изключително високите цени на енергията през миналата година правят повтарянето на постижението през тази много малко вероятно

Въпреки рекордната печалба компанията не успява да отговори на очакванията за приходи през последното тримесечие на миналата година
Въпреки рекордната печалба компанията не успява да отговори на очакванията за приходи през последното тримесечие на миналата година
Въпреки рекордната печалба компанията не успява да отговори на очакванията за приходи през последното тримесечие на миналата година    ©  Reuters
Въпреки рекордната печалба компанията не успява да отговори на очакванията за приходи през последното тримесечие на миналата година    ©  Reuters
Темата накратко
  • Печалбата преди данъци и амортизация достига 59.1 млрд. долара.
  • Прогнозите за приходите на компанията не бяха изпълнени.
  • Очаква се целият енергиен бранш да отчете рекордни постъпления.

Американската енергийна компания Exxon Mobile отчете рекордна печалба за изминалата 2022 г. от 55.7 млрд. долара, но въпреки това приходите през последното тримесечие са под очакванията на анализаторите. Общите постъпления на базираната в Тексас компания са 95.43 млрд. долара за последните три месеца, малко под консенсуса от 97.3 млрд. Влияние върху това обаче оказва и новият европейски данък върху неочакваните печалби на петролните компании. Данни на компанията показват, че тя е "загубила" 1.3 млрд. долара, като Exxon вече заведе дело срещу Европейския съюз (ЕС) за спиране на новото облагане.

Предишният рекорд за годишната печалба беше постигнат през 2008 г. - 45.2 млрд. долара. Голяма част от другите компании в бранша също се очаква да отбележат рекордна печалба за миналата година. Войната в Украйна, която доведе до забрана за внос на руски петрол, както и спирането на потребление на руски природен газ, доведоха до резки скокове в котировките, като от това се възползваха всички компании.

"Общите печалби и парични потоци са нараснали доста значително на годишна база", каза главният финансов директор на Exxon Катрин Микелс пред Reuters. "Така че това наистина дойде от комбинация от силни пазари, силна производителност, силно производство и наистина добър контрол на разходите", добавя той.

Брутната годишна печалба е 59.1 млрд. долара. Производството е нараснало с около 100 хил. барела петрол и газ на ден в сравнение с миналата година до 3.8 млн. Коригираната печалба на акция от 3.40 долара надмина консенсуса от 3.29 на акция, сочат данни на Refinitiv.

Новината за неизпълнението на прогнозите на анализаторите доведе до спад на стойността на акциите на компанията с 3.3% по време на предпазарната борсова сесия. Един проблем, който може да тревожи инвеститорите - и да доведе до падане на акциите - е рязкото покачване на разходите за сондиране в САЩ. Инфлацията прави производството на петрол и природен газ много по-скъпо. "Капиталовите разходи нагоре по веригата в САЩ нараснаха с повече от 60% спрямо 2021 г., общите производствени обеми всъщност намаляха през четвъртото тримесечие в сравнение с предходната година поради по-слаби количества природен газ", пише Питър Макнали, водещ енергиен анализатор в Third Bridge.

Разходите на Exxon за нови петролни и газови проекти за 2022 г. са били 22.7 млрд. долара, което е с 37% повече от предходната година. Компанията увеличи разходите за открития в Гвиана, в най-доброто находище на шисти в САЩ, както и за рафиниране на горива и химикали. "Антицикличните инвестиции, които направихме преди и по време на пандемията, осигуриха енергията и продуктите, необходими на хората, когато икономиките започнаха да се възстановяват", каза главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс в изявление.

Искания за допълнителни данъци

Shell ще представи своите резултати в четвъртък, докато BP и TotalEnergies ще го направят следващата седмица, като и при тях се очакват рекордни нива на печалбата.

Именно тези прогнози са причина за все повече искания за допълнително облагане на неочакваните печалби на петролния бранш. В петък администрацията на американския президент Джо Байдън отправи критики към тези компании, като причината е решението им да отделят голяма част от печалбите за изплащане на дивиденти към акционерите си вместо за увеличаване на производството.

Въведеният данък в ЕС е първият по рода си, като съюзът очаква "временната вноска за солидарност" да генерира около 25 млрд. евро публични приходи, които ще бъдат преразпределени от правителствата на ЕС. "Това ще гарантира, че целият енергиен сектор плаща своя справедлив дял в тези трудни за мнозина времена за справяне с изключителната енергийна криза, произтичаща от въоръжаването на енергийните доставки от Русия", каза координиращият говорител по икономическите въпроси на Европейската комисия Ариана Подеста пред Reuters.

Естествено, Exxon е против налагането на подобни облагания. Данъците върху неочакваната печалба са "незаконна и лоша политика", възразява Майкълс. Налагането на нови данъци върху печалбите от петрол "има ефект, обратен на това, което се опитвате да постигнете", казва тя, добавяйки, че това ще обезсърчи ново производство на петрол и газ.