🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BP с рекордна печалба, ще намалява по-бавно добивите на петрол и газ

Високите цени осигуриха 28 млрд. долара печалба на британската компания

До началото на следващото десетилетие компанията ще има по-високи емисии от обещаното по-рано
До началото на следващото десетилетие компанията ще има по-високи емисии от обещаното по-рано
До началото на следващото десетилетие компанията ще има по-високи емисии от обещаното по-рано    ©  Reuters
До началото на следващото десетилетие компанията ще има по-високи емисии от обещаното по-рано    ©  Reuters

Енергийният гигант BP отчете рекордна годишна печалба, след като цените на петрола и газа се повишиха през миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Печалбата на компанията се е увеличила повече от два пъти до 27.7 млрд. долара (23 млрд. паунда) през 2022 г. в сравнение с 12.8 млрд. долара година по-рано, съобщава Financial Times.

Други енергийни компании отбелязаха подобни повишения, като Shell отчете рекордна печалба от близо 40 млрд. долара миналата седмица. Тези рекордни резултати доведоха до призиви енергийните компании да плащат повече данъци, тъй като много домакинства се борят с нарастващите сметки.

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни заяви, че британската компания "помага за осигуряването на енергията, от която светът се нуждае" и инвестира в прехода към зелена енергия. Компанията обаче също така ще намали по-бавно добивите си на петрол и газ.

Цените на енергията започнаха да се покачват след края на локдауните заради ковид, но се повишиха рязко през март миналата година, след като Русия нахлу в Украйна, предизвиквайки опасения за доставките. Котировките на суровия петрол сорт брент достигнаха почти 128 долара за барел след инвазията, но оттогава спадна до около 80 долара. Цените на природния газ също се повишиха, но се понижиха от високите си стойности. Това доведе до големи печалби за енергийните компании, но също така и до значителен ръст на разходите за енергия за домакинствата и предприятията.

Миналата година правителството на Великобритания въведе извънреден данък за енергийните компании, за да подпомогне финансирането на схемата си за намаляване на сметките за газ и електроенергия. Този данък се прилага само за печалбите от добива на нефт и газ в Обединеното кралство. Първоначално ставката беше определена на 25%, но сега беше увеличена на 35%.

Компаниите за нефт и газ плащат също така корпоративен данък в размер на 30% от печалбата си, както и допълнителен данък от 10%. Заедно с новия извънреден данък общата данъчна ставка достига 75%.

Въпреки това компаниите могат да намалят размера на данъка, който плащат, като отчитат загуби или разходи за операции като извеждане от експлоатация на петролни платформи в Северно море.

BP съобщи, че бизнесът ѝ в Обединеното кралство, който представлява по-малко от 10% от глобалната ѝ печалба, ще плати 2.2 млрд. долара данък за 2022 г., включително 700 млн. долара поради данъка върху енергийните печалби.

Андрю Грифит от Министерството на финансите заяви, че новият данък постига "правилния баланс" между подпомагането на семействата с разходите за живот и осигуряването на енергийните доставки за Обединеното кралство.

"Бяхме много ясни, че искаме да насърчим реинвестирането на печалбите на сектора обратно в икономиката и затова данъкът върху енергийните печалби работи точно по този начин", каза той в предаването Today на BBC Radio 4.

Министърът по въпросите на климата в сянка на лейбъристите Ед Милибанд обаче призова правителството да увеличи данъка върху неочакваните печалби. "Това е поредният ден, в който огромните печалби на един енергиен гигант, неочакваните приходи от войната, излизат от джобовете на британския народ".

Повече петрол и газ

BP обаче заяви, че ще намали добива на петрол и газ по-бавно през това десетилетие. Британската компания ще удвои инвестициите в прехода към по-чиста енергия с допълнителни 8 млрд. долара до 2030 г., но и че ще увеличи инвестициите в изкопаеми горива със същата сума. Годишните капиталови разходи могат да бъдат малко над предварително планираните - между 14 и 18 млрд. долара всяка година за останалата част от десетилетието, съобщава Bloomberg.

До началото на следващото десетилетие компанията ще има по-високи емисии от обещаното по-рано, като добивът на петрол и газ ще намалее с 25% в сравнение с 2019 г., в сравнение със старата цел за понижение от 40%.

Други компании в сектора също промениха дългосрочната си стратегия. Миналата седмица Shell, която също има за цел да достигне нулеви нетни емисии до 2050 г., обяви, че ще разшири бизнеса си с природен газ, като поддържа и инвестициите тази година в своето поделение за възобновяеми енергийни източници.