🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордните печалби на петролния бизнес засилват призивите за по-високи данъци

Според мениджърите подобно решение може да ограничи инвестициите

Американският президент Джо Байдън е предложил да се увеличи четирикратно данъкът върху обратното изкупуване на корпоративни акции, за да се стимулират дългосрочните инвестиции
Американският президент Джо Байдън е предложил да се увеличи четирикратно данъкът върху обратното изкупуване на корпоративни акции, за да се стимулират дългосрочните инвестиции
Американският президент Джо Байдън е предложил да се увеличи четирикратно данъкът върху обратното изкупуване на корпоративни акции, за да се стимулират дългосрочните инвестиции    ©  Reuters
Американският президент Джо Байдън е предложил да се увеличи четирикратно данъкът върху обратното изкупуване на корпоративни акции, за да се стимулират дългосрочните инвестиции    ©  Reuters

През миналата година петте най-големи петролни компании са реализирали обща печалба почти 200 млрд. долара, засилвайки призивите да се наложат по-високи данъци върху неочакваните им приходи. ExxonMobil обяви годишна печалба за 2022 г. 59 млрд. долара, Shell - 39.9 млрд., Chevron - 36.5 млрд., TotalEnergies - 36.2 млрд., и BP - 27.7 млрд.

"Може би сте забелязали, че петролните гиганти току-що отчетоха рекордни печалби. Миналата година те спечелиха 200 млрд. долара в разгара на световната енергийна криза. Това е възмутително", заяви американският президент Джо Байдън по време на речта си за състоянието на съюза по рано този месец.

Той добави, че най-големите петролни компании в САЩ са инвестирали "твърде малко от тази печалба" в увеличаване на местното производство, за да помогнат за поддържане на ниски цени на горивата. "Вместо това те използваха тези рекордни печалби, за да изкупят обратно собствените си акции и да възнаградят изпълнителните си директори и акционерите си". Американският президент също така е предложил да се увеличи четирикратно данъкът върху обратното изкупуване на корпоративни акции, за да се стимулират дългосрочните инвестиции, настоявайки, че суперголемите компании все пак ще реализират "значителна" печалба, пише CNBC.

Пречка пред инвестициите

В защита на увеличаващите се печалби на фона на критиките ръководители на петролните компании изтъкват значението на енергийната сигурност при прехода към възобновяеми енергийни източници и посочват, че по-високите данъци могат да възпрат инвестициите.

"В крайна сметка данъците са въпрос, който се решава от правителствата. Ние, разбира се, се ангажираме и предоставяме нашите позиции, а ключовата гледна точка, която се опитваме да предоставим, е контекстът около факта, че компании като нас, които трябва да инвестират няколко милиарда долара в подкрепа на енергийния преход, се нуждаят от сигурен и стабилен инвестиционен климат, заяви изпълнителният директор на Shell Ваел Саван. Например неочакваните данъци или ограниченията на цените просто подкопават доверието в стабилността на инвестициите и затова се притеснявам от някои от предприетите стъпки."

Изпълнителният директор на BP Бърнард Луни се опита да защити компанията от критиките, след като отчете рекордна печалба за 2022 г. в размер на 27.7 млрд. долара, заявявайки, че британската енергийна компания "се придържа" към стратегията си за осигуряване на необходимата енергия за света. BP е един от първите енергийни гиганти, обявили планове за нетни нулеви емисии до 2050 г., като беше заявила, че до края на десетилетието ще ги намали с 35-40%. В началото на месеца обаче тя заяви, че сега се стреми към намаляване с 20-30%, като обяви, че ще продължи да инвестира в петрол и газ, за да задоволи търсенето.

"Днес ние се придържаме към нашата стратегия, каза Луни. Обявяваме до 8 млрд. долара повече инвестиции в енергийния преход през това десетилетие и до 8 млрд. долара повече в нефт и газ в подкрепа на енергийната сигурност и достъпността на енергията през това десетилетие."

Според бившия изпълнителен директор на BP Джон Браун е правилно правителствата да облагат с данък неочакваните печалби на големите петролни компании, но при условие че данъците са правилно планирани.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Мхм, а докато петрола беше $18/барел и работеха на загуба... ни@КОЙ не се сети да си подпомага :) Хех...

    Нередност?
Нов коментар