🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов опит да се събуди зомбито АЕЦ "Белене"

Франция проявява интерес към проекта, а Украйна - към оборудването, но изглежда по-вероятно то да се превърне в резервни части за АЕЦ "Козлодуй"

Проектът АЕЦ "Белене" е на път да бъде възроден за пореден път. А с него и опитите за "осребряване" на онези над 1 млрд. лв. под формата на двата реактора, закупени от "Росатом" за него
Проектът АЕЦ "Белене" е на път да бъде възроден за пореден път. А с него и опитите за "осребряване" на онези над 1 млрд. лв. под формата на двата реактора, закупени от "Росатом" за него
Проектът АЕЦ "Белене" е на път да бъде възроден за пореден път. А с него и опитите за "осребряване" на онези над 1 млрд. лв. под формата на двата реактора, закупени от "Росатом" за него    ©  Надежда Чипева
Проектът АЕЦ "Белене" е на път да бъде възроден за пореден път. А с него и опитите за "осребряване" на онези над 1 млрд. лв. под формата на двата реактора, закупени от "Росатом" за него    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • България трябва да реши какво ще прави с двата реактора за АЕЦ "Белене", които й струваха над 1 млрд. лв.
  • Вероятността те да бъдат продадени изглежда нищожна, тъй като интересът е почти нулев.
  • Оборудването може да бъде използвано при евентуално случване на АЕЦ "Белене", но опитът показва, че до реализация на проекта едва ли ще се стигне.

Когато преди време колега журналист разказа как кариерата му е започнала през 80-те години с идеята за строителството на АЕЦ "Белене" и ще завърши пак с тази тема, това звучеше като нормална шега за проточилия се десетилетия проект и милиардите левове, потънали в подготовка на площадката. Просто всички знаехме, че идва окончателният край на този проект от миналото. А след инвазията на Русия в Украйна, зелените планове на ЕС и все по-актуалната идея за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" по американска технология продължаването на "Белене" вече изглеждаше напълно невъзможно и икономически необосновано.

През януари тази година обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов, който заяви готовността си да работи с руснаците дори при сегашната ситуация, представи визия за развитието на сектора, в която включи и два 1000-мегаватови блока в "Белене". Това отново повдигна въпроса дали руските реактори могат да бъдат извадени от найлоните, с които сега са увити и да влязат в употреба. Темата се нагорещи още, след като тази седмица заместникът му Еленко Божков директно заговори за възраждане на проекта с руско оборудване в партньорство с френската ЕDF. По думите на Божков дори предстои разработването и подписването на инженерингов договор с EDF за изграждане на двата реактора на АЕЦ "Белене" с използване на купеното вече руско оборудване.

Но не стана ясно дали ще се провежда някакъв конкурс за това каква ще е цената на тези договори и въобще как и защо е решено да се върви в тази посока. Още повече че и самият Еленко Божков потвърди намерението успоредно да се работи и за изграждането на 7 и 8 блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с американски реактори от типа АР 1000 на "Уестингхаус". А това и без да е специалист човек, знае, че няма как да се случи - просто електроенергийната система на България и региона не може да поеме 4000 мегавата нови ядрени мощности в следващите десетилетия, особено на фона на новите технологии.

По-късно от ресорното министерство уточниха, че зам.-министърът имал предвид друго - ще се подписват договори за предпроектни инженерингови проучвания и анализи, които да установят всички технически и икономически параметри на евентуалните проекти за нови ядрени мощности, включително и какви са опциите за използване на съществуващото оборудване чрез интегриране в съвременна цялостна система. "Всички тези данни ще бъдат предоставени на следващото редовно правителство и на парламента, където реално ще се вземе окончателното решение за развитие на проектите, базирано на реални технико-икономически показатели, а не на политически пристрастия", се казва още в уточняващото прессъобещение.

Дежа вю

По думите на Божков на посещение у нас на 4 април ще пристигне изпълнителният директор на EDF. "Съответно на 18 април френски експерти ще направят оглед на площадката и оборудването", съобщи още служебния зам.-министър. Дали и доколко обаче това решава въпросът с оборудването? По-вероятно е в крайна сметка нищо да не произлезе, освен, разбира се, пак да се похарчат няколко милиона за анализи и подготовки.

През годините различни държави проявяваха интерес към двата реактора, за които през 2016 г. след арбитражно решение България бе осъдена да плати на "Росатом" 550 млн. eвро. По-късно, при посещение в Техеран, тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова потвърди, че Иран е проявил интерес към възможността да купи произведеното ядрено оборудване. До сделка така и не се стигна, а темата лека-полека изпадна от дневния ред.

През 2018 г. управлението на ГЕРБ тръгна да търси възможности за реализация на АЕЦ "Белене" със закупените реактори, като дори започна процедура за привличане на инвеститори. Тя обаче пропадна безславно, а в края на мандата си Бойко Борисов вече говореше за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" като приоритет.

В края на февруари т.г. пък стана ясно, че служебният министър на енергетиката Росен Христов се е срещнал с украинския си колега Герман Галущенко в Стокхолм на неформалното заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика. Измежду останалите теми двамата са обсъдили и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна. Въпросът щял да бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България, уведомиха тогава от ресорното министерство.

Срещата между двамата бе интерпретирана като знак, че България "ще даде" оборудването си на Украйна, а това породи остра реакция от страна на ресорното министерство у нас, което побърза да определи трактовката като спекулация и обясни в нарочно прессъобщение, че "служебното правителство няма да взема никакви подобни решения" и такъв тип решения могат да се вземат само и единствено от парламента.

"Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти. В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на четири нови ядрени мощности - два реактора на площадката на АЕЦ "Белене" и два в АЕЦ "Козлодуй", заявява министър Христов. Той припомня, че в началото на годината депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.

Пред "Капитал" от Министерството на енергетиката заявиха, че няма друга държава (освен Украйна), която да е проявила интерес към реакторите. А въпросът каква ще бъде тяхната съдба продължава да виси без отговор, докато оборудването за над 1 млрд. лв. продължава да стои под навеси, завито с найлони и да чака някакво политическо решение.

Резервни части за АЕЦ "Козлодуй"?

"Не вярвам Украйна да се интересува от тези реактори. Проектите, по които те работят, са различни. Затова и според мен реакторите ще си останат един паметник на алчността и глупостта. Те няма на кого да бъдат продадени, тъй като никой не развива такъв проект", каза за "Капитал" проф. Георги Касчиев, ядрен физик и експерт по ядрена безопасност. Той припомни, че освен Иран, възможност за използване на оборудването е имало за още две страни - Виетнам и Йордания, но и двете са се отказали да развиват тези проекти.

"Не може да се очаква, че някой ще прояви интерес за оборудването. То беше поръчано дори преди техническия проект да бъде одобрен, преди да бъде ясен и стратегическият инвеститор за "Белене". В света има около 92 ядрени проекта, които са изоставени в различна фаза от изграждането си и АЕЦ "Белене" явно е един от тях", каза още експертът. И все пак - част от оборудването може да се използва за АЕЦ "Козлодуй".

"Парогенераторите вероятно са половината от стойността на оборудването. Те на даден етап ще могат да се използват от АЕЦ "Козлодуй". Други елементи от реакторите за АЕЦ "Белене" вероятно също ще могат да се използват", каза още Георги Касчиев.

"Нови" реактори на 25 години

Според Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, единственият смислен вариант за реакторите е, ако може с тях "да се направи нещо на площадката на АЕЦ "Козлодуй". "Те (реакторите - бел.авт.) вече са на 12-13 години, откакто са произведени, и ако утре се вземе решение, а то няма да се вземе, ще трябват още 10 години, за да се започне производство на ток. Тогава ще се окаже, че имаме едни "нови" работещи реактори на 25 години", коментира той. По думите му конкуренцията и в момента е голяма, а пазарът се променя непрекъснато. "Първо изграждането на такъв тип големи мощности на едно място няма икономическа логика и второ - има голяма конкуренция от гледна точна на модулните реактори". Според Нейков обаче, ако не се вземе решение, реакторите може да се превърнат във "вечно наш скъп музеен експонат".

Председателят на Българския енергиен и минен форум и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски коментира, че решение за реакторите може да се вземе и от служебния кабинет и съвсем не е задължително да се чака съставянето на ново редовно правителство. "Ако от министерството решат, могат да предложат вариант на Министерския съвет. Вероятно най-добрата опция е реакторите да се продадат на Украйна, но има и други сценарии", каза той пред "Капитал". Възможност е и да се създаде смесено дружество с Украйна, в което България да има дял.

"Има и още една възможност, но тя е по-малко вероятна. "Шкода" имат интерес да се актуализира седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Реакторите не са остарели и могат да се ползват, когато се прецени", посочи Хиновски.

Въпросът какво да правим с реакторите всъщност става все по-безсмислен с минаването на годините и с невъзможността за сътрудничество с "Росатом", без което няма как да се мине.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • + 4

    Безумие е да се взимат каквито и да било решения за бъдещето на АЕЦ Козлодуй и Белене в настоящата нестабилна геополит. обстановка, както и за всякакви други енергийни проекти изобщо. Освен ако обстановката не ни дава шанс да получим изгода, но в 99% от случаите ще е точно обратното и други ще се възползват от нея.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    "...евентуално случване на АЕЦ "Белене"..."
    Ох, госпожо Гочева, хайде да погледнете в речника какво означава глаголът "случвам се" - обърнете внимание, той има само възвратна форма - и как се употребява, че вече ми идва до гуша от неграмотни писания!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 8

    Хайде да излезем от пропагандната парадигма и да се опитаме да мислим за страната си, а не кой как да оправдае с приказки едни пари отвън:

    Какво имаме:
    1. Нямаме вода в язовирите, т.е. ВЕЦ не работят на пълен капацитет;
    2. ПАВЕЦ Чаира катастрофира. Защо - да търсят оторизираните;
    3. ТЕЦ-овете са пред спиране заради скъпи СО2 емисии. Ако ЕС просъществува, де...;
    4. АЕЦ Козлодуй без сертифициране и без извозване на отработеното гориво от Росатом е за предсрочно затваряне.
    5. Два реактора ВВЕР 1000.

    Какво нямаме:
    ПОСОКА КЪМ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ.

    Енергетиката, глупако!

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 6
    • + 7

    Докторе, сега кажи и че си ЗА АЕЦ Белене и окончателно ще загубя ума и дума. Ами ако си ЗА, намирай инвеститор и започвай да го строиш. Само те моля да не го правиш с парите от моите данъци, става ли?

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    Ако гледаш постовете на този кремълски трол (което е неизбежно тук, защото той се изхожда навсякъде), ще разбереш че той не е "доктор", а пациент.

    Нередност?
Нов коментар