Седмични новини за енергетика: АЕЦ "Белене" се завръща; Бъдещето на металите в България и техните цени

Още: Борсовата стойност на тока и производството на въглищата се понижават, Бизнесът възнегодува срещи по-високите цени на газа в България

Цените на природния газ се стабилизират под 90 лв. на мвТч на борсите
Цените на природния газ се стабилизират под 90 лв. на мвТч на борсите
Цените на природния газ се стабилизират под 90 лв. на мвТч на борсите    ©  Цветелина Белутова
Цените на природния газ се стабилизират под 90 лв. на мвТч на борсите    ©  Цветелина Белутова

В последно време отново се заражда разговора за АЕЦ "Белене", а през миналата седмица от енергийното министерство директно заявиха, че той влиза в техните бъдещи планове. Централата, която в момента седи опакована, може отново да влезе в дневния ред на България стига да има достатъчно политическа воля. Франция проявява интерес към проекта, а Украйна - към оборудването, но тепърва ще се разбере дали ще той ще бъде изваден наяве.

Какво се случи

Темата със санирането не влиза в енергийни дебати толкова често, колкото би трябвало. Спестяването на енергия е по-добро решение от което и да било производство, затова усилията трябва да бъдат насочени именно в тази посока. Къде стои страната в този процес и действа ли се въобще по европейските програми е друг въпрос.

Цената на електроенергията в страната пада, а пазарът се променя интегрирането на много солари около страната и в нея. В същото време въглищната енергия има огромен спад в производството в последния месец. Какво още се случва на пазара с ток, може да прочетете тук във графики.

Ако сте пропуснали:

На енергийната борса ще може да се търгуват гаранции за зелен ток. Според изпълнителният директор на енергийната борса Константин Константинов се правят и нови промени във връзка с PPA договорите. Интервюто прочетете тук.

Цените на металите са най-важната променлива в зеления преход. Те обаче, както и други борсови стоки през последните месеци, претърпяват сериозна волатилност, която се отразява на целия пазар. Кобалт, литий, мед и много други в следващите години ще имат основна роля в европейската икономика.

И още:

Странно скъпите цени на природния газ в България вече пораждат напрежение между бизнеса и правителството. Най- големите работодателски организации излязоха с позиция срещу конкретни търговски практики и с призив да се разясни защо цената е по-висока отколкото на Запад.

Зелена енергия:

Базираната в Австрия Renalfa ще придобие втория по големина вятърен парк в България от швейцарската група Alpiq. Цена не се споменава, но сделката вероятно е за десетки милиони предвид други сделки в сектора. Като цяло дружествата на швейцарците също ще бъдат придобити при сделката.

Брюксел изглежда разбра, че трябва да засили собствения си добив на суровини и да намали зависимостта си от внос. Това е целта на обявения наскоро Закон за критичните суровини, който тепърва ще трябва да бъде подкрепен от Европейския парламент и държавите членки в Съвета на ЕС. Какви са целите и каква ще е ролята на България?