🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Рекордно производството на соларна енергия, Срив в цената на петрола

Още: ЕК предложи промени в електроенергийния пазар, Yettel и "Електрохолд" сключиха PPA за изкупуване на зелен ток, Съдът на ЕС не допусна глоби срещу България заради мръсния въздух

Цената на газа продължава да бъде под 100 лева на мвТч на европейските борси.
Цената на газа продължава да бъде под 100 лева на мвТч на европейските борси.
Цената на газа продължава да бъде под 100 лева на мвТч на европейските борси.    ©  Цветелина Белутова
Цената на газа продължава да бъде под 100 лева на мвТч на европейските борси.    ©  Цветелина Белутова

Европейската комисия предложи нови и съществени промени в електроенергийния пазар на ЕС на 14 март. Накратко казано, промените ще са свързани с дългосрочните договори за покупко продажба на електроенергия (PPA) и въвеждането на механизъм за договори за разлика (CFD). Тяхната цел е да се ускори интегрирането на възобновяемите енергийни източници и да се въведе механизъм, който да пази бизнеса от бъдеща волатилност на пазара. Повече какво точно се предлага в мащабната реформа тук.

На този фон в края на седмицата стана ясно, че е подписан третият PPA договор в България - между телекома Yettel и търговеца на ток "Електрохолд". Сделката е дългосрочна и показва все по-големия интерес на големия бизнес към зелените договори на фиксирана цена. За целта ще се използва соларен ток от новострояща се централа в Югоизточна България, която впечатлява с капацитета си.

Какво се случи

Пакетът от санкции, наложени от САЩ в края на февруари, включващ забрана за доставки на всички газови турбини и резервни части за Русия, може да създаде проблеми за ключови руски експортни проекти. Това включва и българския участък на "Турски поток", чийто турбини са американски. Какво означава това и какви биха били последствията ако "Газпром" не може да поддържа тръбата, може да прочетете тук.

Ако сте пропуснали:

Цената на петрола падна до най-ниското си ниво от края на 2021 г, като причините може да са много. Политически, пазарни и най-вече геополитически. Фактът е, че в последните дни има сериозни смущения на финансовите пазари, предизвикани и от банките и от хедж фондовете.

Нулеви емисии на новите сгради от 2028 г. искат евродепутатите. Одобрените от европарламента нови изисквания за обновяване на сградния фонд в ЕС са дори по-амбициозни от първоначално предложените от ЕК, но вече срещат сериозна съпротива от държавите членки.

И още:

Enel продава бизнеса си в Румъния на гръцката PPC за 1.3 млрд. евро. Сделката беше обявена официално и трябва да приключи до края на август.

Съдът на ЕС отклони иск на Еврокомисията срещу България за мръсния въздух. Решението спестява на много солени глоби на страната ни - 11 млн. лв. дотук и още по 20 млн. лв. на година до решаване на проблема с наднормените нива на ФПЧ.

ЕК е против тавана на цените на електронергията в Германия. Според комисаря по енергетиката това би навредило на единния европейски пазар.

Saudi Aramco с рекордна за енергийния сектор печалба от 161 млрд. долара. Енергийната несигурност около войната в Украйна и високите цени на газа и нефта са ключовите фактори за постижението на саудитската компания през 2022 г.

Volkswagen влага 180 млрд. евро в достъпни електроколи. Компанията очаква да достигне пик на инвестициите в двигатели с вътрешно горене през 2025 г.

Зелена енергия:

Абсолютен рекорд за България - 30% от произведения ток на 13 и 14 март е бил от слънчева енергия. Това се равнява на над 1300 мВт, или колкото един блок на АЕЦ "Козлодуй". Новината обаче не е нова за страните около нас и България може да очаква още повече постижения в тази сфера през идващото лято.

Според доклад на мозъчния тръст Ember развитието на ВЕИ изпреварва зададените цели на ЕС, като това означава, че те трябва да бъдат повишени. Целта от 40% ВЕИ до 2030 г. вече звучи неамбициозна и остаряла, а според пазарните перспективи тя трябва да е минимум 45% и дори 50%, за да отговаря на инвеститорския интерес.

Подкаст с Юлиан Попов:

Поне 20 млрд. евро са потенциалните инвестиции в "Марица изток"