Азерската SOCAR става конкурент на "Булгаргаз" за вътрешния пазар

Компанията ще получи от КЕВР лиценз за търговия с природен газ до две седмици, ще отвори офис тук и вероятно ще осигури 1 млрд. куб. м годишно, което е 35% от потреблението на България

Подписването на меморандума за Solidarity ring дава възможност за увеличаване на доставките на азерски газ в Югоизточна Европа.
Подписването на меморандума за Solidarity ring дава възможност за увеличаване на доставките на азерски газ в Югоизточна Европа.
Подписването на меморандума за Solidarity ring дава възможност за увеличаване на доставките на азерски газ в Югоизточна Европа.    ©  Президенство на България
Подписването на меморандума за Solidarity ring дава възможност за увеличаване на доставките на азерски газ в Югоизточна Европа.    ©  Президенство на България
Темата накратко
  • България играе огромна роля в газовата инициатива Solidarity Ring, която планира доставки на азерски газ в цяла Европа
  • Твърде вероятно е страната ни да увеличи двойно доставките на природен газ от Азербайджан, но чрез директни продажби от SOCAR, а не през "Булгаргаз"
  • Покрай участието на Турция се появяват и съмнения дали няма да се внася замаскиран руски газ

Българският газов пазар е на прага на нова голяма промяна. След като през миналата година "Газпром" спря доставките за страната, сега се очертава, че на местния пазар ще се появи нов голям играч.

Покрай суматохата от международните срещи по инициативата на президента Румен Радев на 25 април в София и подписването на Меморандум за разбирателство между газовите оператори на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), голямата, но несъобщена новина на деня всъщност беше друга. А имено, че SOCAR вероятно ще започне да доставя по 1 млрд. куб. метра газ годишно до България - колкото получава сега страната по договора си с Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC). И още след месец има реален шанс SOCAR да стане основен играч на българския пазар, като вземе една трета от бизнеса на държавната "Булгаргаз", разбира се с по-добри цени.

Колкото до инициатива между петте държави, наречена Solidarity Ring (STRING), тя предвижда използването на стария Трансбалкански газопровод в посока Румъния за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа. За да се случи това обаче, ще е нужно да се използва инфраструктура на Турция, която сама по себе си има амбициите да се превърне в газов хъб на региона, но засега не е подписала Меморандума. Заради недостатъчния добив на природен газ от находищата в Азербайджан обаче има съмнения, че зад увеличените доставки всъщност може да стои руски газ, доставян в района на Каспийско море от "Газпром" на азерски компании.

Новият газов доставчик на България

Случайно или не, докато се подписваше Меморандумът за Solidarity Ring, в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се проведе откритото заседание за обсъждане на новата регулирана цена на газа, който ще продава "Булгаргаз" от 1 май. Оттам стана ясно, че вероятно ще има понижение с около 18% спрямо тарифата от април, но по-важното беше съобщението на председателя Иван Иванов, че енергийният регулатор е "одобрил доклад във връзка със заявлението на азърбайджанската компания SOCAR за издаване на лицензия за търговия с природен газ".

Според данни от КЕВР параметрите в предложения бизнес план са за периода 2023-2027 г. и ще осигурят възможност на азерите да започнат да търгуват на българския пазар свободно. Това би означавало, че азерската компания автоматично ще стане пряк конкурент на най-големия доставчик на природен газ в България - "Булгаргаз".

Самата компания SOCAR e държавна и е директно под опеката на азерския лидер Илхам Алиев, който също беше на официално посещение в София. Лицензът обаче ще се издаде на дружеството "СОКАР Трейдинг Газ енд Пауър" САРЛ, което е регистрирано в Люксембург, но предвижда да извършва дейността от Швейцария.

В доклада на КЕВР от заседанието се казва, че дружеството планира управление на физически и виртуален поток и обратен поток по два стратегически коридора - " Изток - Запад/Германия - Източна Европа/ и Южен коридор Изток - Запад/Италия - България". На практика това е и планът Solidarity Ring, преди известен като Eastwing, чиято цел е да насити местния пазар с азерски газ през трасетата в Югоизточна Европа до Германия и Италия.

Държавната компания SOCAR e сред най-големите енергийни компании в света. Годишните и приходи за 2021 г. се равняват на 82 млрд. лв., а оперативната печалба е била малко над 5 млрд. лв. Най-големите търговски операции компанията в Швейцария, Турция и Обединените арабски емирства, като приходите от петрол надвишават седем пъти тези от природен газ през съответната година.

Изненадващо конкретните параметри от представения пред КЕВР бизнес-план са заличени и не става ясно какви точно количества смята да продава на българския пазар компанията. Според източници на "Капитал" в Азербайджан обаче планът включва директни продажби в България, като договорката е да се доставят до 1 млрд. куб. м на година - за сравнение нуждите на страната са под 3 млрд. куб. м. Не е ясно обаче на каква цена ще се случва това, като например дали отново ще се използва петролна индексация. Индикативните срокове обаче са поне 5-годишни.

Разбира се има вариант "Булгаргаз" да остане посредник и да купува азерския газ, след което да го продава не местния пазар, както се случва сега с договора с AGSC, който също е за 1 млрд. куб. м. Но това е малко вероятно на фона на обявените планове SOCAR да отвори свой офиса в България.

Появата на нов силен играч на местния пазар е добра новина за крайните потребители, тъй като е много вероятно да им осигури по-ниски цени. За държавната компания "Булгаргаз" обаче това ще означава загуба на клиенти.

Има ли руски газ

Идеята зад Solidarity Ring е вместо да се чака разширението на Южния газов коридор, допълнителни количества азерски газ да стигат до Европа чрез преносната мрежа на България, Румъния, Унгария и Словакия. Така от Турция, азерският газ може да минава по стария Трансбалкански газопровод през България, по който преди течеше руски газ, и да стига до Румъния. Оттам ще продължава към Унгария и Словакия.

За да се случи това обаче, са нужни инвестиции - поне 1 млрд. евро, които да подобрят способностите на това трасе. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му е готова да обяви пазарен тест за увеличаване на капацитета на инфраструктурата си с 2 млрд. куб. м, но Европа трябва да подкрепи инвестициите в проекта. "Още от утре трябва да започне работата по проекта, за да сме подготвени за следващата зима", заяви и румънският енергиен министър Върджил-Даниел Попеску.

В онлайн включване пък еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон подкрепи инициативата Solidarity Ring и обеща финансова подкрепа от Брюксел за модернизирането на инфраструктурата.

От своя страна азерският президент Илхам Алиев определи подписването на споразумението като "много важна и навременна стъпка за диверсификация на европейските газови доставки" и припомни споразумението с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за увеличаване на доставките. По думите му, ако миналата година са били осигурени 8 млрд. куб. м газ за Европа, за тази плановете са да бъдат доставени 12 млрд. куб. м.

Но докато въпросът с мрежата изглежда лесен за решаване, този с увеличаването на доставките е по-сложен. В последните години Азербайджан изпитва трудности да осигури дори вече договорените количества за Европа, тъй като разработването на находището "Шах Дениз 2" върви по-бавно от очакваното. По този повод Илиан Василев поставя въпроса дали всъщност няма да се доставя руски газ, маскиран като азерски (www.altanalyses.org). Това реално може да се случи директно в Азербайджан, където липсващите количества да бъдат купени от "Газпром" и препродадени към Европа.

Официално никой не говори за такъв вариант, дори да има съмнения за него. Причината е, че той може да бъде маскиран на още едно ниво - в Турция, която започва да играе ролята на истински "газов хъб" в региона.

По време на организираната от Министерството на енергетиката конференция "Energy for green Future", която също се проведе на 25 април, присъства Алпарслан Байрактар, който е заместник-министър на енергетиката на Турция. Добрите отношения между Турция и Азербайджан през последните години, както и геополитическото влияние на Истанбул в Баку водят до мисълта, че Турция ще има голяма роля в уравнението на доставките на природен газ. В същото време Русия продължава да е най-големият доставчик на газ в южната ни съседка. А скоро, поне формално, Турция започва и собствен добив от Черно море.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cobanmaala avatar :-P
    чобанмахала
    • - 1

    "Покрай участието на Турция се появяват и съмнения дали няма да се внася замаскиран руски газ"" Смешници. А по-голямата част от азерския какъв е?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Много парадоссално стана: Булгаргаз веднъж бе източена при краткото пребиваване ПП във властта чрез триъгълни операции за купуване на руски газ с посредничеството на МЕТ, а сега държавата дозаколи единствената БГ държавна газова компания!
    Държавата да погубва компания, чиито собственик е в полза на чужда компания, която да пусне на нейното място е доста странно, причудливо и убийствено нелогично.

    И после - грантовите медии ослепяха, оглушаха и онемяха ли по команда, че не отчитат, че Илхан е азбучен пример за авторитарен вожд и един от малцината наследствени президент извън африканските племена. А татко му Гейдар преди да се обяви за президент, десетилетия бе първи секретар на ЦК на Азербайджанската комунистическа партия.

    "Наследствен президент" - колко мило и демократично звучи! Ама пък ни продава препран руски газ...

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-P
    borodino

    До коментар [#2] от "D-r D":

    А прекрасната му съпруга Мехрибан - първи вицепрезидент? Допускам, че готвят сина си да поеме властта. Наследствена република, газовата алтернатива на Кремълския авторитаризъм...

    Нередност?
  • 4
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Частните български компании също трябва да имат право да бъдат конкуренция на държавната... така пазарът ще стане свободен истински. Трябва да бъдат подкрепяни и техните проекти за газифициране.

    Нередност?
Нов коментар