🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EK: Спрете енергийните помощи за бизнеса и намалете дефицита

Липсата на политическа стабилност и административен капацитет водят до забавяне на работата по Плана за възстановяване

Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.
Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.
Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.    ©  Надежда Чипева
Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Изпълнението на Плана за възстановяване на България е в ход, но има риск от забавяне, предупреждава ЕК
  • България и още 14 държави от ЕС не изпълняват изискванията за дефицита
  • ЕК препоръчва още намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на прехода към чиста енергия

Да се прекратят мерките за енергийна подкрепа на бизнеса, бюджетът още през тази година да е с по-малък от заложения в проекта на служебния кабинет дефицит, и да се наблегне на реално изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост. Това са част от препоръките към България, които публикува Европейската комисия на 24 май. Комисията е извършила задълбочена оценка в 16 страни, като отчита, че в България и още 14 държави не се изпълняват изискванията за дефицита. За разлика от нас обаче тези държави не искат да влязат в еврозоната от 2025 г. А ЕК предупреждава, че въз основа на изпълнението на бюджетите за 2023 г. ще реши дали да не започне процедури за прекомерен дефицит през пролетта на следващата година. Ако страната се сдобие с такава, ще трябва да отложи еврото за неопределено време.

Сега публикуваните препоръки са изготвени на база оценка на Националната програма за реформи на страната и становище на Съвета по Конвергентната програма на България, в рамките на т.нар. "Европейски семестър". Документите са изготвени от служебния кабинет и трябва да се има предвид, че вероятно евентуалното ново ротационно правителство на ПП/ДБ с подкрепата на ГЕРБ ще промени част от параметрите в тях. Например след като не намери подкрепа за своите идеи, служебният кабинет обяви, че ще изготви по-скоро счетоводен бюджет за тази година без мерки за свиване на дефицита. Така минусът на касова основа за периода 2023-2025 набъбна до много над позволените в ЕС 3% от БВП.

Хайде стига с тези помощи

ЕК посочва че повечето от мерките за бизнеса и хората заради високите цени на енергийните продукти "са неефективни, тъй като намаляват ценовия стимул и не са насочени към най-уязвимите". Комисията изчислява, че брутните бюджетни разходи на страната за тях през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП. А в доклада за България е посочено, че се очаква те да отпаднат постепенно до средата на 2023 г. Според Брюксел направените спестявания от премахването им трябва да се използват за намаляване на държавния дефицит. Тук влизат мерки като компенсациите за тока, както и намалените ДДС и акцизни ставки.

С бюджета е свързана и втората препоръка на ЕК - да се осигури разумна фискална политика - т.е. бюджетният дефицит трябва да е по-нисък от заложените от служебния кабинет 6% от БВП. ЕК прогнозира, че той ще е 4.8%. Бъдещото правителство пък обеща дори касов дефицит от 3% през тази година. В доклада на ЕК се посочва, че основните двигатели на прогнозираната фискална експанзия са увеличенията на заплатите и пенсиите, приети през 2022 г.

И Планът за възстановяване цикли

Втората препоръка на Брюксел е за осигуряване на ефективна управленска структура за бързо изпълнение на Плана за икономическо възстановяване. ЕК отбелязва, че изпълнението му е в ход, но с нарастващ риск от забавяне. България досега е получила 1.37 милиарда евро. В същото време политическата криза доведе до "забавяне на ключови законодателни реформи, като тези относно обществените поръчки, борбата с корупцията и отчетността на главния прокурор. Липсата на политическа стабилност и административен капацитет също доведе до забавяне на работата по изпълнението на няколко важни енергийни и транспортни инвестиции и поставяне под въпрос на ключови аспекти на плана, а именно относно декарбонизацията на енергийния сектор", се посочва в документа.

Оттам става ясно още, че второто искане за плащане от страна на България е забавено и сега е планирано за септември 2023 г. Съществува обаче значителен риск няколко основни етапа и цели, свързани с ключови реформи, да не бъдат изпълнени. "Работата по допълнението към плана и главата REPowerEU продължава. Графикът за финализиране на тази работа все още не е ясен поради политическата ситуация", посочват от Брюксел.

Третата препоръка

Тя е за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на прехода към чиста енергия чрез по-бързо разгръщане на възобновяеми енергийни източници, заедно с капацитет за съхранение (батерии), за да се увеличи гъвкавостта на енергийната система. Иска се още укрепване на инфраструктурата на електроенергийната мрежа и подобряване на нейното управление чрез рационализиране на процедурите за свързване и въвеждане на интелигентни елементи на мрежата.

"Ускорете обновяването на сградите, за да стимулирате енергийната ефективност и да се справите с енергийната бедност", пише в препоръките. От Брюксел дават съвет и за насърчаване на нови, ориентирани към бъдещето решения в централното отопление и устойчивия градски транспорт, както и ускоряване на развитието на железопътната инфраструктура. Увеличаване на политическите усилия, насочени към предоставянето и придобиване на уменията, необходими за зеления преход.

Последните препоръки за България звучат малко като научна фантастика, като се има предвид как се управлява този тип инфраструктура и мерки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Енергийни помощи само за определени потребители, ние на пророден газ не сме взели и стотинка помощ от държавата тази година... двойни стандарти за всичко в тази страна! А същевременно да не забравяме, че ползваме най-екологично чистото гориво и допринасяме за по-добрия въздух в България като сме избрали да бъдем потребители на природен газ.

    Нередност?
Нов коментар