Преобразяването на сръбската енергетика

За разлика от България, която няма план, Сърбия е започнала целевото преобразяване на енергийния си сектор. Това ще има ефект и за нашия пазар

Сърбия има планове да добави 8.4 гВт слънчева енергия в своята мрежа, което е над 150 пъти повече от сегашните им мощности
Сърбия има планове да добави 8.4 гВт слънчева енергия в своята мрежа, което е над 150 пъти повече от сегашните им мощности
Сърбия има планове да добави 8.4 гВт слънчева енергия в своята мрежа, което е над 150 пъти повече от сегашните им мощности    ©  Цветелина Белутова
Сърбия има планове да добави 8.4 гВт слънчева енергия в своята мрежа, което е над 150 пъти повече от сегашните им мощности    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Сърбия планира да премахне своята зависимост от въглищата до 2050 г. с фокус върху ВЕИ
  • За да постигне своята енергийна независимост, западната ни съседка ще цели изграждането на 22 гВт зелена енергия
  • 3 млрд. евро са предвидени за няколко ПАВЕЦ проекта с обща мощност от 2.8 гВт в Сърбия

Авариите от последните години, вноса на изкопаеми горива, както и политическите и икономическите кризи са накарали сръбското правителство да започне сериозно преразглеждане на своя енергиен микс - както с диверсификация на източниците на природен газ, така и с изграждане на соларни и вятърни паркове, както и с разширяване на ВЕЦ-ове.

Показателен за тази посока е обявения в началото на май мегапроект за фотоволтаичен парк с мощност от 1000 мВт, разпределени в пет или повече локации и 200 мВт съхранение, за който се търси в момента изпълнител. Проектоговорът предвижда експлоатация на съоръженията в първите две години да бъде от страна на изпълнителя, а впоследствие да бъде прехвърлен на Държавната енергийна компания на Сърбия EPS.

Настоящите ВЕИ мощностите в Сърбия са почти изцяло осигурени от ВЕЦ-ове - 2.4 от 2.9 гВт. Но през следващите години са планирани два проекта - за ПАВЕЦ в района на Джердап с капацитет 2.5 гВт, както и друг такъв на реките Ибър и Морава за 300 мВт. Общата инвестиция в тях е оценена на 3 млрд. евро.

Трансформацията на Сърбия

Енергийната трансформация на западната ни съседка започва с план за постепенно премахване на въглищата и изграждане на около 22 гВт ВЕИ (това трябва да осигури 49.6% от целия микс) до 2050 г. За целта от министерството на минното дело и енергетиката са обявили инвестиционен план от 17 млрд. евро. Той включва модернизация за съществуващите ТЕЦ-ове и мини за въглища, законови рамки за ВЕИ, сходни с тези в САЩ и ЕС, и не на последно място подобряване на енергийната ефективност в страната.

В момента, според различни проучвания, Сърбия е най-неефективната в потреблението на своята електроенергия в региона. За сравнение консумацията на топлинна енергия на кв. м. е с 2.5 пъти по-голяма в сръбските домакинства от европейските. С цел това да се приравни бяха инвестирани около 200 млн. евро за редица програми и проекти през 2022 г., а планираните инвестиции надхвърлят 3 млрд. евро.

Ключова роля в трансформацията ще имат и държавните "Сърбиягаз" и EPS в намаляването на зависимостта на страната от руски газ, за което интерконекторът с България ще има огромно значение. От "Сърбиягаз" бяха обявени планове за отварянето на пазара за природен газ в страната и за участието на външни компании през изминалата година, но това все още не се е случило.

Допълнителен стимул за енергийна трансформация Сърбия получи през март тази година под формата на заеми в размер от 519 млн. евро - 300 млн. от Европейската банка за възстановяване и развитие и 219 от Световната банка.

Фотоволтаици - големи планове, слаб интерес

Със средно 270 слънчеви дни в годината Сърбия има добър потенциал за развитие на соларния си енергиен сектор. За сега обаче са реализирани около 55 мВт при възможности над 3.6 гВт

Обявеният сега проект за 1 гВт соларни мощности и батерии за 200 мВт е в процес на обмисляне от няколко години, но до този момент нямаше ясна идея за неговата реализация. Въвеждането на нови законови рамки за ВЕИ през 2021 г. позволи реалистично планиране по неговото изграждане, а към края на миналата година бяха предложени над 100 локации за соларните паркове. Желанието на сръбското правителство е този 1 гВт от соларни мощности да не е концентриран в един мега парк, а в поне пет или повече по-малки такива. По този начин мощностите ще могат да разпределят по-добре и да станат по-устойчиви.

След като бъде избран изпълнител именно той ще трябва да определи най-подходящите терени от предложените 100, да изготви документацията и да подготви всичко нужно за реализацията на проекта. Ключово ще е изискването на сръбското правителство към потенциалният стратегически партньор да изготви писма за интерес, чрез които държавата да може да изтегли дългосрочни заеми със срок на погасяване от поне 18 години. Изпълнителят ще се задължи да управлява съоръжението през първите две години, по времето на които да обучи служителите на EPS, след което ще го предаде на държавната компания.

Проектът за 1 гВт е първата стъпка в плановете на сръбското правителство за увеличаването на дела на соларната енергия в енергийния микс. Според обявения план на правителството през следващите две години трябва да се добавят 8.3 гВт соларни мощности. Голяма част от тях се предвижда да идват от домакински покривни инсталации, както и около 300 мВт соларни паркове оценени на 200 млн. евро върху земя на EPS - главно депа за въглищна пепел. Интересно е, че са заложени и около 2 гВт в земедеслки земи с ниска стойност за обработване и агроволтаици.

Това означава, че само след няколко години Сърбия ще може да произвежда много повече собствена електроенергия и износът на ток от България към нея ще намалее. Дори при постигането на по-добри цени е възможно ние да започнем да внасяме енергия от Сърбия.

ВЕИ на пасището

Още през 2021 г. Сърбия започна да прави проучвания за инвестиции в агроволтаици. Първият голям проект бе подписаният през миналия май меморандум между сръбските Fintel Energija (с мажоритарен собственик италианската Fintel Energia Group), MK Group и китайската PowerChina. Изграждането на соларните мощности в размер на 660 мВт се извършва в района Кула на територия от 770 хектара и ще струва 340 млн. евро, а когато бъдат завършени има възможността да се превърнат в най-големия агро-соларен и соларен парк в Европа.

Инвеститорите предвиждат във втората фаза на проекта да бъде добавено производство на зелен водород и около 300 тона минерална тор карамбид на ден.

Втори агроволтаичен парк с мощност от 75 мВт бе обявен към края на 2022 г. Инвестицията е от регистрираната в Белград L.O.I 360 Strategy and Business Development, която е собственост на израелска компания със същото име, и е за два отделни соларни парка в околността на Сремска Митровица върху площ от 320 хектара.

Вторият по големина източник на зелена енергия в Сърбия е от вятърни източници, макар до този момент потенциалът на страната да не е разгърнат - съществуващите мощности са едва 400 мВт. През 2019 г. представители на управлението обявиха, че има потенциални проекти в размер на 2.7 гВт през следващите години.

Китайската PowerChina изглежда да е сериен инвеститор в сръбския ВЕИ сектор. Тя участва като мажоритарен инвеститор с 51% във вятърната ферма "Ветрозелена". Проектът е с мощност от 300 мВт и се намира в Панчево, а останалите 49% от него се държат от CWP Europe, която е също така и изпълнител. Очаква се фермата да заработи през 2025 г., когато тя ще се превърне и в най-голямата такава в Сърбия и Западните Балкани.

Това е вторият вятърен проект на CWP Europe в Сърбия, която през октомври 2019 г. пусна в експлоатация първият и за сега най-голям парк в Чибук - инвестиция от 300 млн. евро с мощност от 158 мВт.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dfx16807673621170751 avatar :-|
    Eddie Nelson

    If you are looking for a game that will make you laugh, scream, and cheer, look no further than Stumble Guys, a party knockout game for up to 32 players online. https://stumbleguys3.com/

    Нередност?
Нов коментар