🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вярно или не | Ще има ли нови компенсации за ток в размер на 350 млн. евро?

Решението на правителството да пренасочи пари от оперативните програми е с цел те да не бъдат загубени, но няма да стигнат директно до бизнеса, а ще влязат в бюджета

От март компаниите в България не са получавали компенсации за тока, тъй като борсовите цени се понижиха под определения праг от 200 лв./мВтч
От март компаниите в България не са получавали компенсации за тока, тъй като борсовите цени се понижиха под определения праг от 200 лв./мВтч
От март компаниите в България не са получавали компенсации за тока, тъй като борсовите цени се понижиха под определения праг от 200 лв./мВтч    ©  Цветелина Белутова
От март компаниите в България не са получавали компенсации за тока, тъй като борсовите цени се понижиха под определения праг от 200 лв./мВтч    ©  Цветелина Белутова

Правителството реши днес да насочи 350 млн. евро от бюджета на оперативните програми от предишния програмен период (2014 - 2020 г.) за покриване на енергийните нужди на бизнеса и крайните потребители. Това беше тълкувано от мнозина като продължаване на компенсациите за ток на фирмите, въпреки че още преди месец ЕК призова всички енергийни помощи да бъдат спрени.

По-внимателен поглед върху информацията показва, че нови компенсации за електроенергия поне засега няма да има, а с обявената мярка се прави опит да се спасят неусвоени европейски средства и да се вкарат в бюджета.

Още повече че през последните месеци борсовата цена на електроенергията се понижи толкова, че вече е под определения таван, над който се плащаха компенсации.

За какви пари става дума?

Според официалното съобщение от Министерския съвет възможността да се използват евросредства за компенсации за тока става чрез прилагане на т.нар. Инструмент SAFE. Той беше създаден от ЕС в подкрепа на малките и средните предприятия и уязвимите домакинства, които бяха особено засегнати от увеличените цени на енергията в контекста на войната в Украйна.

В случая ще бъдат използвани 350 млн. евро от бюджета на шест оперативни програми - "Иновации и конкурентоспособност", "Транспорт и транспортна инфраструктура", "Околна среда", "Региони в растеж", "Наука и образование за интелигентен растеж" и "Добро управление", които не са били усвоени досега и има голям риск да бъдат загубени.

Къде ще отидат средствата?

От правителственото съобщение не става ясно как точно ще се използва тези пари и въобще къде ще бъдат насочени. В публикувания за обществено обсъждане проект на бюджет 2023 има отговор на този въпрос. Там е записано, че от бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) се предоставя трансфер по бюджета на Министерството на енергетиката в размер на получените от фонда средства от оперативните програми за програмен период 2014 - 2020 г. за възстановяване на допустими разходи, извършени в рамките на национални програми за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. За получаване на въпросните средства ФСЕС сключва договори с управляващите органи по съответните оперативни програми.

На практика това означава, че европарите ще постъпят във ФСЕС под формата на възстановяване на вече направени разходи по програмите за компенсиране на бизнеса, а не за нови плащания.

И освен това фондът няма да задържи тези пари, а ще ги преведе към бюджета на енергийното министерство, съответно в държавния бюджет. По този начин 700 млн. лв. ще влязат в бюджета, като формално това ще компенсира вече направени разходи за подкрепа на бизнеса, макар реално всички плащания за тока на фирмите да се правеха с извънбюджетни средства - от пари на енергийните дружества, през ФСЕС.

Какво става с компенсациите за ток на бизнеса?

Според действащите правила за компенсиране на сметките за ток на бизнеса държавата покрива всичко над 200 лв./мВтч. Реално обаче от март насам фирмите в страната не са получавали някакви компенсации, тъй като борсовите цени на тока слязоха под границата от 200 лв.

Реално през април средната стойност на мегаватчас беше 193 лв., за май - 171 лв., а за юни до момента е 164 лева. Прогнозите за месеците до края на годината са тези нива да се запазят, освен ако не настъпи нов катаклизъм, както стана с войната в Украйна през 2022 г.