🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Падане от високо – печалбата на НЕК се понижи близо 5 пъти и вече е 157 млн. лв.

Фактори за драстичния спад са ниските борсови цени, скромните валежи и аварията в ПАВЕЦ "Чаира", която обаче не се споменава в отчета на дружеството

НЕК регистрира поредната суха година. Производството на ВЕЦ-овете под шапката на компанията пада с 25% спрямо същия период на 2022 година. На снимката - язовирната стена на хидровъзела "Цанков камък"
НЕК регистрира поредната суха година. Производството на ВЕЦ-овете под шапката на компанията пада с 25% спрямо същия период на 2022 година. На снимката - язовирната стена на хидровъзела "Цанков камък"
НЕК регистрира поредната суха година. Производството на ВЕЦ-овете под шапката на компанията пада с 25% спрямо същия период на 2022 година. На снимката - язовирната стена на хидровъзела "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева
НЕК регистрира поредната суха година. Производството на ВЕЦ-овете под шапката на компанията пада с 25% спрямо същия период на 2022 година. На снимката - язовирната стена на хидровъзела "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Общият размер на приходите на НЕК за първите 9 месеца на годината е 2.5 млрд.лв. при 3.9 млрд.лв. към третото тримесечие на 2022 г.
  • Продажбите на компанията през енергийната борса намаляват с 80%
  • Средните борсови цени на тока за периода падат с над 50% до 210 лв./МВтч, но НЕК се опитва да компенсира с двустранни договори

Драстичен спад на печалбата от близо пет пъти отчита Националната електрическа компания (НЕК) за деветте месеца на годината в сравнение със същия период на 2022 г., когато дружеството регистрира чиста печалба от 739 млн.лв., показва междинният отчет на дружеството. Все пак положителният финансов резултат остава добър - до 157 млн. лв.

Резултатите не са изненадващи и са вследствие на различни фактори, основно свързани със стабилизирането на борсовите цени и спада в производството на ВЕЦ-овете, както и заради продължаващата авария на ПАВЕЦ "Чаира", макар тя да не намира място в отчета.

Общата сума на задълженията на НЕК намалява незначително до 2.4 млрд.лв. при 2.6 млрд.лв. година по-рано. Въпреки това обаче те се обслужват и няма просрочия.

Ниски цени и празни язовири

Сред основите причини за значителното понижение в печалбата на НЕК е спадът на борсовите цени на електроенергията след пиковите стойности през 2022 година. Например - за деветте месеца на 2023 г. те се движеха средно около 210 лв./МВтч при над 500 лв./МВтч година по-рано. Въпреки това експертите на НЕК изтъкват, че са успели да постигнат значително по-високи продажни цени от действащите на БНЕБ в резултат на сключени двустранни договори.

През периода НЕК е реализирала на БНЕБ и свободния пазар 833 684 МВтч електоенергия, което е със 74.8% по-малко в сравнение с отчетените продажби за същия период на миналата година. Само на платформите на БНЕБ продажбите от компанията намаляват с 80% в сравнение с отчета за деветте месеца на предходната година.

При така действащите пазарни цени на електроенергията и високите нива на цените на въглеродните емисии през настоящата година компанията трудно успява да покрива пълните разходи на електроцентралите с дългосрочни договори за да участва пълноценно на свободния пазар, което рефлектира и в значително намаление на производството им за разглеждания период.

Повече ток, по-малко пари

В същото време количествата продадена електроенергия за клиентите на т.нар. доставчик от последна инстанция (ДПИ) нарастват спрямо нивото на продажбите на предходната година, като компанията е продала с 30% повече електроенергия, или общо 204 867 МВтч за деветте месеца на 2023 година. Заради по-ниските цени в парично изражение нещата изглеждат по-различно и въпреки че е продала повече ток НЕК е получила по-малко пари - 47 млн.лв. при 86 млн.лв. (-45%) година по-рано.

Този детайл от отчета на НЕК е важен, защото показва, че редица фирми все още не са избрали доставчик на ток, въпреки че по закон трябваше да са сторили това още преди две години (края на юни, 2021 г.).

Ако небитов клиент не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, той се снабдява от досегашния си доставчик (трите снабдителя на ЕРП), но в ролята им на ДПИ. Това се случва на по-високи цени с цел да мотивира фирмите сами да изберат кой да ги снабдява. Електроенергията обаче не е разходно перо за много дружества (малки офиси, книжарници и др.) с ниско потребление и затова те предпочитат да бъдат прехвърлени служебно.

Влияние върху ниските резултати на НЕК има и по-слабото производство от собствените ВЕЦ и ПАВЕЦ - като спадът в производството на водноелектрическите централи е с 25% спрямо същия период на 2022 г., или 1 522 985 МВтч, показва още отчетът.

Къде изчезнаха приходите?

Общият размер на приходите е значително по-малък - 2.5 млрд. лв. при 3.9 млрд. лв. за деветте месеца на 2022 година. Отделно - с около 60% спадат приходите от продажби, които вече са 1.2 млрд.лв. на фона на 3 млрд. лв. за същия период на м.г. За сметка на това обаче приходите от фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) растат значително и вече са 1.3 млрд. лв. при едва 832 млн. лв. година по-рано, показва още отчетът.

Това обаче има своето обяснение - през 2022 г. общественият доставчик бе частично компенсиран от ФСЕС вследствие на изчерпан лимит на средствата за регулаторния период 2021-2022 година. Впоследствие обаче КЕВР призна плащания на електрическата компания в следващото ценово решение за периода 2022-2023 г.

В тази връзка от НЕК смятат, че ликвидността на фонда трябва да бъде висока, за да не бъде допуснато нарушаване на производствената и търговска дейност на компанията и да не изпада в просрочие към контрагенти и доставчици.

За периода НЕК отчита разходи в размер на 2.4 млрд.лв., което е с около 21.9% по-малко спрямо отчетените за същия период на предходната година, показва още отчетът. Най-голямо влияние върху оперативната дейност на НЕК оказва закупената електроенергия и разполагаемост, които са 90.4% от всички разходи за разглеждания период.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 1

    Добре...

    Нередност?
Нов коментар