НЕК търси водолази за инспекция на язовирните стени за 1.5 млн. лв.

Те ще трябва да огледат проблемните места, на база на които НЕК ще знае къде да ремонтира с приоритет

През 2023 г. инвестициите на НЕК са за около 32 млн. лв., докато амбициите на НЕК за 2024 г. са ремонтите да продължат. На снимката: язовирната стена на хидровъзел "Цанков камък"
През 2023 г. инвестициите на НЕК са за около 32 млн. лв., докато амбициите на НЕК за 2024 г. са ремонтите да продължат. На снимката: язовирната стена на хидровъзел "Цанков камък"
През 2023 г. инвестициите на НЕК са за около 32 млн. лв., докато амбициите на НЕК за 2024 г. са ремонтите да продължат. На снимката: язовирната стена на хидровъзел "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева
През 2023 г. инвестициите на НЕК са за около 32 млн. лв., докато амбициите на НЕК за 2024 г. са ремонтите да продължат. На снимката: язовирната стена на хидровъзел "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • НЕК ще сключи рамково споразумение за срок 4 години с до трима потенциални изпълнители.
  • Екипът водолази ще трябва да направи оглед на зоните с течове, просмукване на вода, нанос и др.
  • Дейността е специфична, а срокът за подаване на оферти е кратък - до 20 май т.г.

Екип водолази, които да инспектират язовирните стени, шахти, галерии под водата и др., търси Националната електрическа компания (НЕК). Целта най-общо е те да обследват водоемите и да направят видео на проблемните места, така че дружеството да планира кой язовир най-спешно се нуждае от ремонт, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Търгът е с прогнозна стойност 1.5 млн. лв., а крайният срок за подаване на документи - оферти или заявления за участие, е 20 май.

Особеното е, че НЕК ще сключи рамково споразумение за срок от 4 години с до трима потенциални изпълнители, класирани от първо до трето място (включително), при условие че е налице достатъчен брой оферти, които отговарят на предварително обявените условия. Ако обаче няма достатъчно, НЕК ще може да сключи рамково споразумение и с по-малко от три фирми.

Сумата е значителна, но по неофициална информация това се налага, защото подобни специалисти има много малко, а услугите им са доста скъпи. Възможно е дори такива да трябва да бъдат търсени в чужбина.

Какво ще се проучва

Поръчката е изключително важна предвид възрастта на основните съоръжения на НЕК, които са на повече от 60 години, а някои от тях са дори столетници. Още повече че дружеството на практика е най-големият производител на зелена електроенергия в България, с производство от 31 ВЕЦ и ПАВЕЦ, а общата инсталирана мощност е 2737 MW.

Екипът, който ще бъде избран, трябва да направи оглед на зоните с течове, просмукване на вода или нанос и ако се окаже, че има такива, то те ще трябва да бъдат записани къде точно се намират, каква е формата им, размерът, да се даде оценка за дебита, ако това е възможно, и др. Проблемните участъци ще трябва да бъдат заснети, като на оглед ще подлежат и металните елементи - решетки, водачи, щанги и др.

Не ясно дали срокът по поръчката ще бъде удължен, ако се окаже, че липсват кандидати. Неотдавна за "Капитал" изпълнителният директор на НЕК коментира, че тези дейности са изключително специфични, а специалистите - твърде малко.

Изискванията "по стандарт"

Условията, на които трябва да отговаря кандидатът, са стандартни. Например за последните три години участникът трябва да е реализирал минимален общ оборот за последните три приключили финансови години в размер на 1.5 млн. лева. Освен това участникът трябва да е изпълнил най-малко една дейност с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката. А под "сходна дейност" се разбира извършване на оглед, ремонтно-възстановителни дейности, заснемане на хидротехническо съоръжение под вода и др.

Участникът, предложил най-ниска обща стойност съгласно ценовото му предложение, се класира на първо място. Останалите участници се класират във възходящ ред съобразно предложената обща стойност, става ясно от документите по поръчката.