Печалбата на НЕК минава 1 млрд. лв. през 2022 г. след ръст от 70%

Задълженията на компанията намаляват значително и вече са 2.6 млрд. лв. при над 4 млрд. лв. година по-рано

Въпреки по-сухата година НЕК отчита рекордни приходи от продажба на ток. На снимката: хидровъзелът "Цанков камък"
Въпреки по-сухата година НЕК отчита рекордни приходи от продажба на ток. На снимката: хидровъзелът "Цанков камък"
Въпреки по-сухата година НЕК отчита рекордни приходи от продажба на ток. На снимката: хидровъзелът "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева
Въпреки по-сухата година НЕК отчита рекордни приходи от продажба на ток. На снимката: хидровъзелът "Цанков камък"    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Високите цени на борсовия ток увеличиха драстично печалбата на НЕК през миналата година.
  • Компанията е погасила предсрочно заема си към енергийното министерство за покупката на двата реактора за АЕЦ "Белене".
  • Дълговете на дружеството се свиват с близо 2 млрд. лева.

Националната електрическа компания отчита огромна печалба през м.г. благодарение на високите цени на борсовия ток и производството на управляваните от нея ВЕЦ-ове. Годишният отчет на компанията показва, че положителният финансов резултат преди данъци нараства със 71.5% до 1.18 млрд. лв. Чистата печалба на дружеството е 1.08 млрд. лв. при 650 млн. лв. година по-рано.

Добри новини има и за задълженията на НЕК, които намаляват с бързи темпове. Заемите също се свиват.

Както и при останалите държавни енергийни дружества най-голяма тежест за това имат приходите от електроенергията, продадена на борсата, както и балансиращият пазар. Фактори, които през 2023 г. (поне засега) ще играят по-малка роля заради успокояването на пазарите.

Чисти сметки... нови заеми

Доскоро НЕК имаше над 4 млрд. лв. задължения и се смяташе, че е на крачка от техническия фалит заради трудното им обслужване. Към края на м.г. обаче те намаляват с 36.2%, като общата им сума вече е 2.6 млрд. лв. Дългосрочните задължения към свързани лица намаляват с 23.6% до 1.6 млрд. лв., като това се дължи на заем към БЕХ, на който погасяването започва през 2023 г. и намира отражение в графата "краткосрочни задължения".

В същото време НЕК е успяла да погаси предсрочно задълженията си по заема от Министерството на енергетиката (МЕ), свързан с проекта АЕЦ "Белене", който е в размер на 601 млн. евро. С парите България уреди задълженията си към руската "Атомстройекспорт" по арбитражното дело за поръчаните и произведени реактори, които обаче не беше платила. Във връзка с това през април е бил сключен нов заем между НЕК и БЕХ в размер на 700 млн. лв. (със срок на действие 12.2024 г.), с който е било извършено пълното изплащане към МЕ за отпуснатия кредит.

Въпреки това задълженията на НЕК продължават да бъдат на високи нива, но се обслужват редовно и нямат просрочия, става ясно от отчета. В него се прави и още едно съществено уточнение - структурата им е променена и значителна част от дългосрочните задължения са трансформирани в краткосрочни. Това е причина да се отчете отрицателен оборотен капитал в размер на 155 млн. лева.

Рекордни приходи

Общите приходи, отчетни от НЕК през 2022 г., са в размер на 5.2 млрд. лв., или ръст с 28.1% спрямо същия период на предходната година. Увеличението се дължи главно на продадената електроенергия, постъпленията от която бележат ръст с 57.6% и достигат 3.7 млрд. лева.

Повече приходи са генерирани и по линия на доставките от последна инстанция, балансираща енергия и свободен пазар. Спад има единствено в приходите от крайните снабдители, които намаляват с 3.4% до 1.1 млрд. лева. Това има своето обяснение и се дължи на по-ниската действаща продажна регулирана цена на енергията, която за второто полугодие на 2022 г. е 81.90 лв./мВтч при 100 лв./мВтч година по-рано. Средната отчетена продажна цена за 2022 г. е 96 лв./мВтч, става ясно от отчета на компанията.

В същото време отчетените приходи от енергийната борса през 2022 г. са рекордни - 1.9 млрд. лв. спрямо постъпления от 985.9 млн. лв. през предходната година, което е ръст с 97.1%. Това се дължи на значително по-високите пазарни цени, като отчетената средно пазарна стойност от НЕК през 2022 г. е 520 лв./мВтч спрямо 194 лв./мВтч през 2021 г., т.е. ръстът на цените на електроенергийната борса е над два пъти и половина. От друга страна обаче, самото производство на електроенергия от ВЕЦ-овете е намаляло заради по-сухата година. От началото на 2023 г. спадат в дейността на водните централи продължава и може да се очаква, че финансовите показатели на НЕК значително ще се понижат.

Суха година

Производството на собствена електроенергия от ВЕЦ и ПАВЕЦ намалява с 30.5% до 2 505 584 мВтч през 2022 година. Спадът се дължи на по-малките водни обеми в язовирите, както и на пестенето на водните ресурси. В отчета се припомня, че ВЕЦ-овете активно участват на балансиращия пазар и са важни за управлението и регулирането на системата, "като мениджмънта на компанията полагаше усилия за максимално ефективно използване на водните ресурси".

В същото време НЕК реализира 3 736 437 мВтч на борсата, което е с 26.4% по-малко в сравнение с отчетените продажби за предходната 2021 г. Интересен факт е, че продажбите за клиенти, които се снабдяват с ток от т.нар. доставчик от последна инстанция, бележат колосално увеличение - 281%. През 2022 г. по това перо в НЕК са влезли 122 млн. лв. при 32 млн. лв. година по-рано. Увеличението се дължи на факта, че част от малките стопански потребители все още не са сключили договор с търговец на свободния пазар, въпреки че срокът изтече през лятото на 2021 г. и всички фирми, които са пропуснали да направят това, автоматично преминават на ДПИ. Възможност за смяна на доставчика има в началото на всеки месец.

Печалба с едно наум

НЕК отчита положителен финансов резултат и през първото тримесечие на 2023 г. в размер на 117.3 млн. лв. при загуба 8.5 млн. лв. за същия период на м.г., показва междинният отчет на компанията. Печалбата само от оперативна дейност е 89.7 млн. лв. при загуба 24 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г. Приходите от продажби обаче падат драстично до 486.7 млн. лв. при 800 млн. лв. година по-рано. Обяснението е в нормализирането на цените на борсовия ток, което се очаква да продължи.