НЕК ще ремонтира един от агрегатите на ПАВЕЦ "Чаира" срещу 53.5 млн. лв.

Фирмите могат да подават документи до 10 юни, но от държавната енергийна компания са готови да удължат срока, ако не се появят кандидати

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев показва един от проблемните участъци в механизма на ПАВЕЦ "Чаира". Проектът е сложен, а фирмите, които могат да се справят със задачата, не са много
Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев показва един от проблемните участъци в механизма на ПАВЕЦ "Чаира". Проектът е сложен, а фирмите, които могат да се справят със задачата, не са много
Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев показва един от проблемните участъци в механизма на ПАВЕЦ "Чаира". Проектът е сложен, а фирмите, които могат да се справят със задачата, не са много    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев показва един от проблемните участъци в механизма на ПАВЕЦ "Чаира". Проектът е сложен, а фирмите, които могат да се справят със задачата, не са много    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Три месеца е срокът, в който фирмите могат да подготвят и подадат документите си по поръчката.
  • Изпълнителят ще трябва да направи всичко - от проектирането и изработката до надзора и настройките.
  • Участниците ще бъдат класирани на база "икономически най-изгодна оферта", с най-голяма тежест при цената.

Малко над 53.5 млн. лв. - това е прогнозната цена за ремонта на един от елементите на авариралата ПАВЕЦ "Чаира". На 7 март Националната електрическа компания (НЕК) обяви обществена поръчка за подмяна на турбината на хидроагрегат (ХА) 4. Фирмата, която ще бъде избрана, ще трябва да се наеме с всичко от А до Я - проектиране, изработка, доставка на съоръженията, демонтаж на съществуващите и монтаж на доставените нови съоръжения, авторски надзор, супервизия, настройка и др., става ясно от обявлението на поръчката.

"Поправката" на този хидроагрегат е само една от дейностите, които предстои да бъдат извършени, за да може авариралата преди две години ПАВЕЦ "Чаира" отново да заработи. Най-голямата енергийна батерия на България е в етап на реконструкция, свързана с възстановяването на хидроагрегат 2, което по план трябва да се случи до края на 2024 г. За ремонт е и третият агрегат. За хидроагрегат 1, при който не са извършвани рехабилитационни дейности, продължават дискусиите с оригиналния производител на оборудването - "Тошиба", като там срокът за ремонт все още не е уточнен.

Какво точно ще се прави

Според документацията по поръчката проектът има за цел да подмени турбината на съществуващия хидроагрегат 4 (ХА4), осигурявайки адаптирането й към останалите системи на хидроагрегата и ПАВЕЦ, както и да осигури участие в първичното и вторично регулиране на честотата на мрежата и захранването на коридори за аварийно възстановяване на енергийната система.

Самите доставки ще включват нова помпо-турбина за замяна на съществуващата на ХА4, напълно окомплектована с всички необходими съоръжения и системи; общо необходимо спомагателно оборудване и материали; резервни части за 5-годишен експлоатационен период и др.

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата помпено-акумулираща водноелектрическа централа в Югоизточна Европа и играе съществена роля в електроенергийната система на страната. Централата има четири хидроагрегата, всеки с мощност по 216 MW в генераторен и 197 MW в помпен режим.

Крайният срок за подаване на документите от страна на фирмите кандидати е 10 юни. Това означава, че те ще имат три месеца, за да преценят дали ще може да се справят със сложната задача. Наскоро пред "Капитал" изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев допусна, че е възможно срокът за поръчката да бъде удължен, в случай че не се появят кандидати.

"Агрегат 4 е в процес на обявяване на процедура за подмяна на турбината, което ще отнеме около три години след сключването на договор с избрания изпълнител. Говорили сме с много експерти и всички са единодушни - аварията е уникална, съответно и решенията трябва да бъдат такива", каза още той.

Изискванията

Условията за кандидатстване са стандартни. Например минималното изискване за всеки участник е за последните три приключили финансови години той да е реализирал минимален общ оборот в размер на 50 млн. лева. Обърнато е внимание, че информацията може да обхваща и по-кратък период в зависимост от датата, на която участникът е създаден или е започнал дейността си.

В същото време фирмата трябва да има опит. Това означава, че участникът трябва да е изпълнил през последните 10 (десет) години, считано от датата на подаване на офертата, дейности с предмет, идентичен или сходен с този на поръчката. А минималното изискване е той да е изпълнил най-малко една дейност с предмет, идентичен или сходен с предмета на обществената поръчка.

Под сходна дейност се разбира именно работа, свързана с рехабилитация, модернизация или изграждане на ПАВЕЦ, отговаряща на следните условия:

• да включва доставка и монтаж или рехабилитация на реверсивна помпа-турбина тип Francis с минимален нетен пад 500 метра (височината, от която се пуска водата) и с мощност на генератора над 100 MW;

• да включва и пускане в експлоатация на нови: система за контрол и мониторинг; възбудителна система, турбинен регулатор.

Участниците ще бъдат класирани по критерии на база "икономически най-изгодна оферта", т.е. оптимално съотношение качество/цена, като предложената обща стойност на договора ще носи най-много точки (85). Отварянето на заявленията ще стане на 11 юни, когато ще се разбере и колко точно са участниците в поръчката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар