Сушата съкрати с една трета енергията от водните централи на НЕК

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" все още е обвит в неясноти, чакат се нови анализи, а именно тази централа може да позволи бързото навлизане на ВЕИ

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев очаква борсовите цени на електроенергията да се задържат на сегашните нива от под 300 лв./мВтч и в следващите месеци.
Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев очаква борсовите цени на електроенергията да се задържат на сегашните нива от под 300 лв./мВтч и в следващите месеци.
Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев очаква борсовите цени на електроенергията да се задържат на сегашните нива от под 300 лв./мВтч и в следващите месеци.    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев очаква борсовите цени на електроенергията да се задържат на сегашните нива от под 300 лв./мВтч и в следващите месеци.    ©  Цветелина Белутова

Водно-електрическите централи в България са произвели с 31% по-малко енергия през 2022 г. спрямо година по-рано, а за първите два месеца на 2023 г. има нови 32% спад спрямо същия период на 2022. Казано по друг начин сухата зима оказва пряко влияние върху електроенергийната система не само на страната, но и на региона и създава нови предизвикателства.

"Въпреки това по-ниско производство на електроенергия от ВЕЦ-овете, акумулираните в момента водни обеми са с 11% по-ниски от средното за последните 5 години. Снежните запаси също са много малки. И ако няма значителна промяна в хидрологията вероятно тази година ще имаме много ниско производство на ток", каза по време на организираната от "Капитал" конференция "Energy and Power" Мартин Георгиев, който е изпълнителен директор на Националната електрическа компания.

Въпросът с ВЕЦ-овете обаче не засяга просто производството на ток и приходите на НЕК, а е свързан с цялостното балансиране на електроенергийната система, тъй като водните централи по принцип осигуряват енергия в часовете, когато е най-нужна и няма други източници. Също така съхранението на енергия е най-ключовият елемент за навлизането на възобновяемите източници. Без нея системата с много ВЕИ трудно може да се балансира.

Макар да се говори за административни пречки и сложни процедури, соларните инсталации всъщност се изграждат и присъединяват към мрежата много по-бързо от класическите системи за съхранение на енергия като ВЕЦ и ПАВЕЦ, които са и много по-скъпи. "Затова може да изпаднем в ситуация на значителен недостиг на балансиращи мощности", казва още Георгиев.

В същото време България разполага с най-голямата батерия в Югоизточна Европа - ПАВЕЦ "Чаира", която обаче от година е извън строя. За нея са проведени множество консултации с международни експерти, има изготвени и няколко анализа. "Общият извод е, че има недостатъчна статична якост на материалите", казва Георгиев и допълва, че въпросните анализи са правени не върху аварирали елементи, а върху все още здравите, които са спрени превантивно. Затова заключението е, че ситуацията е аналогична в цялата централа. А това означава дълъг период на реконструкция и огромни инвестиции.

Конкретно авариралата през миналия март турбина в момента е в процес на демонтаж. Проблемът е, че тази авария е уникална в световен мащаб, тъй като централата е една от трите с подобен пад на водния стълб и цялостен мащаб.

Има мнения, че може да се приложат временни решения за възстановяване на дейността на ПАВЕЦ "Чаира", които да позволят един или два от хидроагрегатите да функционират докато в другите се прави по-дългосрочната реконструкция.

Заедно с това директорът на НЕК казва, че ще се работи и по реализацията на язовир "Яденица", който да разшири значително възможностите за съхранение и генериране на енергия от ПАВЕЦ "Чаира". "Последните 7-8 месеца има голямо развитие по проекта, има разрешително за строеж и се чака разработването на т.нар. специфични екологични цели. След това проектът ще отговаря на всички екологични изисквания и ще може да кандидатства за европейско финансиране", обяснява още Георгиев. Сроковете за реализация обаче остават твърде разтегливи, тъй като само за екологичните изисквания са нужни 18 месеца, след което ще се кандидатства за финансиране, ще се избират изпълнители и ще се строи. Грубо това са поне 4-5 години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-P
    jagerzur
    • + 2

    - няма анализ от оригиналният производител, странно защо?
    - недостатъчна статична якост на материалите не се е проявила по време на 30 г. работа без поддръжка и резервни части от оригиналния производител, а след като машините са предадени на Voith за ремонт;
    - проектът за язовир "Яденица" е единствено касичка за крадене тип "Цанков камък". Няма икономически и финансова обосновка за този проект, замислен преди повече от 30 г.

    Нередност?
Нов коментар