Какво (не) се промени за новите ВЕИ проекти?

България отново пропусна шанса да задвижи реформирането на сектора с облекчаване на условията за новите ВЕИ

Мотивът "слаб интерес" за битовите потребители към новите ВЕИ проекти не бива да е оправдание за отлагане на облекченията. Ако регулациите са малко, а изискванията - ясни и прости, интересът би бил значително по-голям.
Мотивът "слаб интерес" за битовите потребители към новите ВЕИ проекти не бива да е оправдание за отлагане на облекченията. Ако регулациите са малко, а изискванията - ясни и прости, интересът би бил значително по-голям.
Мотивът "слаб интерес" за битовите потребители към новите ВЕИ проекти не бива да е оправдание за отлагане на облекченията. Ако регулациите са малко, а изискванията - ясни и прости, интересът би бил значително по-голям.    ©  Shutterstock
Мотивът "слаб интерес" за битовите потребители към новите ВЕИ проекти не бива да е оправдание за отлагане на облекченията. Ако регулациите са малко, а изискванията - ясни и прости, интересът би бил значително по-голям.    ©  Shutterstock
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.
Темата накратко
  • Дори парите по плана за възстановяване не мотивираха достатъчно властта, за да направи присъединяването на новите ВЕИ бързо и лесно.
  • Целта е те да бъдат максимално опростени, за да могат бизнес и домакинства да постигнат поне частична независимост в условия на енергийна турбуленция.
  • Засега реформата остава половинчата, а промените в регулациите - на парче.

"Истината е, че за АЕЦ и за фотоволтаична централа документацията е почти еднаква, само дето в АЕЦ-а си имат счетоводители, консултанти и хора, които могат да се занимават само с това." Думите са на Илиян Илиев, основател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, който описа за "Капитал" с какви трудности се е сблъскал, изследвайки процедурата по изграждане на "малка фотоволтаична централа" и свързването й към електропреносната мрежа.

В своеобразен дневник "Енергия от покрива" за изграждане и инсталиране на малка фотоволтаична централа (ФЕЦ) с мощност 1 кВт, монтирана на балкон в жилищен блок, той описа процедурите, през които е трябвало да премине, за да изпълни проекта си. Дневникът му е от преди няколко години и макар част от правилата днес да са значително по-опростени, до революция в процедурите по присъединяване все още не се е стигнало.

Така на фона на поскъпването на природния газ и електроенергията през 2022 г., както и на фона на опита за реабилитация на въглищата България упорито отказва да направи бърза писта за проектите, свързани със собственото производство на ток. Официално мотивът е липсата на Народно събрание, което да гласува промените и да съкрати сроковете. Неофициално обаче става въпрос за нехайство, липса на интерес и оправданието "има време и това ще стане". Самото облекчаване на процедурите е важно и заради ангажиментите на страната ни, свързани с плана за възстановяване, както и с това, че би направило ВЕИ мерките по плана още по-атрактивни.

И все пак - не всичко е черно

Изминалата 2022 година на практика се оказа почти нулева за новите ВЕИ - поне по отношение на намаляването на бюрокрацията при новите проекти. Раздвижване се видя едва в края на годината и през януари т.г., когато макар и плахо някои от изискванията все пак бяха премахнати, което е стъпка напред. В началото на годината с промени в Закона за устройство на територията отпаднаха серия изисквания, които досега бавеха проектите.

Една от основните промени бе отпадането на изискването на разрешително за строеж на солари с мощност до 20 kW за собствени нужди, каквито са повечето покривни инсталации. С друга поправка в закона монтирането на инсталации с мощност до 1 MW и извън населените места също ще става по облекчена процедура. За тези проекти вече няма да се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план.

Ще опростим правилата. Но не точно сега

Промените до голяма степен кореспондират с одобрените от Министерския съвет поправки в Закона за ВЕИ в края на 2022 година. Най-общо те предвиждат значително облекчаване на процедурите по присъединяване нови мощности с обща мощност до 1 MW, като се намаляват сроковете за проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване (те вече ще са между 15 и 40 дни).

За инсталации до 10.8 kW включително се предвижда още по-облекчен ред за присъединяване, при който срокът е до 30 дни след издаване на становището. До приемането на промените обаче така и не се стигна, макар че бяха одобрени на първо четене в ресорната комисия в парламента. Подобни промени в Закона за ВЕИ бяха приети отново от служебния кабинет на последното заседание на правителството от 15 февруари.

Така или иначе обаче те няма как да се случат преди клетвата на новите депутатите, когато и да се случи това. А докато това стане на бизнеса и потребителите им остава само едно - да подават документи за присъединяване по стария ред и да се надяват, че проектите им ще бъдат одобрени по-скоро от лятото.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 2

    Енергийното лоби НЕ ИСКА да опрости процедурите. Енергийният монопол трябва да се пази на всяка цена. Ако правилата се отпуснат, ще бъдат добавени изисквания, които ненужно оскъпяват една такава центра. Пример: задължение за поставяне на батерии, което прави една такава инвестиция финансово невъзвръщаема. От тук следва, че ще инвестират основно хора, които очакват да получат пари по програмата. Съвсем наскоро, в Германия беше прието решение за замяна на обикновените електромери на гражданите със смарт електромери, които могат да отчитат енергийни потоци и в двете посоки. Така се разчиства пътя за всеки да връща енергия в мрежата. Вероятно, след като хардуерът е наличен, ще опростят и технологията как това да се отчита и компенсира.

    Нередност?
Нов коментар