🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "КонтурГлобал" ще съкрати до 160 души от работниците си

Освобождаването на персонала започва в средата на май, а засегнатите ще получат обезщетения в размер от 6 до 10 месечни заплати

Структурите на Агенцията по заетостта са в пълна мобилизация да помогнат на новите безработни, увериха от социалното министерство
Структурите на Агенцията по заетостта са в пълна мобилизация да помогнат на новите безработни, увериха от социалното министерство
Структурите на Агенцията по заетостта са в пълна мобилизация да помогнат на новите безработни, увериха от социалното министерство    ©  Цветелина Белутова
Структурите на Агенцията по заетостта са в пълна мобилизация да помогнат на новите безработни, увериха от социалното министерство    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Освен компенсациите от компанията съкратените ще могат да получават обезщетение от НОИ в размер на 60% от средния си осигурителен доход за 24 месеца назад, но не повече от 2250 лв.
  • Тези, които запазят местата си, ще бъдат обучени в изграждането на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък
  • Централата може да заработи отново през втората половина на годината, ако пазарните цени на енергията позволяват това

След изтичането на дългосрочния й договор с НЕК и спирането на работа от 20 февруари тази година ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" ще се раздели с една трета от работниците си в опит да оптимизира разходите си и да запази възможност за повторно включване на мощностите. Става въпрос за до 160 души от общо 450 човека, които работят в централата и корпоративния офис на дружеството. По информация на "Капитал" голяма част от освободените ще са именно от администрацията.

Очакванията на ръководството на централата са тя да заработи наново през втората половина на годината, ако пазарните цени на електроенергията позволяват това. Проблемът сега е, че разходите за производството на ток от въглища са по-високи от борсовата цена на тока и реално централата трябва да продава на загуба, ако работи.

За "Капитал" от ръководството на компанията съобщиха, че в следващите 2-3 години ТЕЦ-ът ще работи на въглища тогава, когато е икономически изгодно, т.е., когато борсовата цена на тока е по-висока от производствените разходи, което зависи най-вече от цената на газа. Сега той е сравнително евтин е и по-изгодно енергията да се произвежда в газови централи. Точно затова от началото на тази година България е нетен вносител на ток.

Съкращенията ще започнат в средата на месец май, когато изтича законовият 45-дневен срок от уведомяването за стартиране на процедура за масови уволнения.

Ти или аз?

Все още не се знае точно кой ще бъде освободен. Това ще стане през следващите няколко седмици според думите на изпълнителния директор на компанията и бивш икономически министър Васил Щонов. "Разбрали сме се за изплащане на обезщетения в размер от 6 до 10 месечни работни заплати", декларира той. В същото време той подчерта, че е важно освободените работници да изградят нови умения, а на тези, които останат в централата, да бъде осигурено обучение, за да се включат в изграждането на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък.

"Постепенно се ориентираме към нови производствени мощности - фотоволтаици със системи за съхранение и големи, ефективни газови турбини, сходни по капацитет на съществуващата мощност на въглища. На всички работещи в централата ще бъде дадена възможност за преквалификация и развиване на нови умения, за бъдещите наши проекти, едновременно с намаляването на производството от съществуващите мощности", каза Васил Щонов пред "Капитал".

Обезщетения

Освободените от "КонтурГлобал" работници ще могат да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетение в размер на 60% от средния си осигурителен доход за 24 месеца назад, но не повече от 2250 лв. според новия максимален дневен размер на обезщетението за безработица. Максимумът за получаване на обезщетението е една година при над 15 години осигурителен стаж, натрупан след 2001 г., обясниха от социалното министерство.

В същото време хората ще могат да започнат курсове за квалификация и преквалификация, финансирани по програма "Развитие на човешките ресурси", за да могат да си намерят работа, включително и по новите проекти на централата.

Ще се работи и по нов проект - "Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда", който ще се финансира по същата програма. Той ще бъде насочен към идентифициране и "картографиране" на уменията и нагласите за развитие на заетите лица в ТЕЦ и въглищните мини, засегнати от енергийния преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Данните, които ще бъдат събрани, ще послужат на работодателите в трите области, както и на потенциалните инвеститори.

Преход

На ниво Министерски съвет е сформирана междуведомствена работна група с участието на всички ангажирани министерства - на енергетиката, икономиката, иновациите, регионалното развитие, околната среда и финансите. Групата е координирана от социалното министерство, а целта е да се създаде план за справедлив преход на тези, които ще останат без работа след затварянето на мините и топлоцентралите в Маришкия басейн. Срещата е планирана за втората седмица на април.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    vasilangelov avatar :-P
    Vasil Angelov
    • + 2

    да ги назначат в МИ2 (държавния), там са не им достигат няколко човека за да се закръглят на 3000

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    А държавните кога? Или трябва да храним ненужни структури вовеки? Нямаме нужда и от тях, и от половината милиционери.

    Нередност?
Нов коментар