🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мини в режим на изчакване

Спирането на "КонтурГлобал" ще създаде проблеми на държавните "Мини Марица-изток". Засега обаче съкращения няма да има – нито на едното, нито на другото място

Темата накратко
  • Договорът на НЕК с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" изтече и това ще промени много неща в сектора
  • Централата е вторият по големина клиент на държавните мини, където се очакват финансови и социални сътресения
  • "Американският" ТЕЦ може да стане инсталация за производство на ток от отпадъци или ВЕИ с батерии

Една от двете т.нар. американски централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3" окончателно спря работа в нощта на 20 февруари. За някои това е краят на една епоха, след противоречивите мнения около договарянето на условията преди повече от 20 години от правителството на Иван Костов. Срокът за другата "американска централа" - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" изтича през 2026 г., но докато пред нея има още две години работа, то спирането на "КонтурГлобал" вече променя пазара.

Прекият ефект ще бъде рязкото намаляване на работата на държавните "Мини Марица-изток", тъй като "КонтурГлобал" е вторият й по големина клиент. А това ще доведе до рязко влошаване на финансите на мините, които и бездруго едва оцеляват. За справка - в края на септември компанията отчете загуба от близо 100 млн. лв. и драстичен спад в приходите от почти 50% именно заради значителното намаление в производството на въглищните електроцентрали. Сега ситуацията ще се влоши още повече.

Оказва се обаче, че съкращения - поне засега, няма да има. Нито в "КонтурГлобал", нито в държавните мини. А причината е, че и двете компании ще търсят варианти за запазване на персонала чрез преформатиране на дейността си.

Ще работим и след края

Последният годишен финансов отчет на "КонтурГлобал", качен в Търговския регистър, е за 2022 г. От него става ясно, че компанията е на печалба от 138.5 млн. лв. в сравнение със 106 млн. лв. година по-рано. Това се дължи най-вече на увеличените продажби на ток, свързани с повишеното производство на електроенергия и на по-високите пазарни цени на квотите за въглеродни емисии през 2022 г., става ясно от отчета.

Сега обаче ситуацията е различна - за "Капитал" изпълнителният директор на компанията и бивш служебен министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов коментира, че централата "временно спря работа поради ниските цени на електроенергията, които не са достатъчни да покрият производствените ни разходи, най-вече високите стойности на цените на квотите за въглеродни емисии". Интересен детайл е, че в нея са заети около 400 души (за справка в полуработещата ТЕЦ "Марица-изток 2" работят около 2300), но те едва ли ще бъдат съкратени.

Причината е, че в краткосрочен план - следващите 2-3 години, централата ще работи на въглища тогава, когато е икономически изгодно, т.е., когато цената на тока надвишава производствените разходи, което зависи най-вече от цената на газа.

"При цени на газа над 82 лв./Мвтч се очаква въглищата пак да бъдат конкурентоспособни. Постепенно се ориентираме към нови производствени мощности, които са нужни на България: фотоволтаици в комбинация със системи за съхранение и големи, ефективни газови турбини, сходни по капацитет на съществуващата мощност на въглища. На всички работещи в централата ще бъде дадена възможност за преквалификация и развиване на нови умения, за бъдещите наши проекти, едновременно с намаляването на производството от съществуващите мощности", добави Щонов.

По думите му в страната има доста повече въглищни мощности, отколкото се очаква да бъдат необходими следващите няколко години, и ще се наложи постепенно затваряне по икономически причини. "Продължаваме да работим с държавата по различни програми за преквалификация, които трябва да се случат днес, а не след 1 година", каза още той за "Капитал".

Горене на боклук или ВЕИ с батерии

Един от спряганите варианти за бъдещето на "КонтурГлобал" е превръщането й в газова централа. Според Щонов собствениците на компанията (едноименната американска корпорация Contour Global) биха инвестирали в подобно начинание.

"Проблемът обаче е, че ако в момента започне да се строи газова мощност, тя ще бъде готова след 4 години и не е ясно колко години ще може да работи, преди ЕС да реши да затвори и газовите централи. Много е трудно да се инвестира в централа, която има прогнозен живот 25 години, а може да се окаже, че ще бъде използвана само 10 или 15 години", коментира Васил Щонов пред divident.eu.

В същото време компанията фигурира в списъка с кандидат-инвеститорите в регионите със замърсяващи производства - Стара Загора, Кюстендил и Перник по Фонда за справедлив преход. Той бе публикуван от Министерството на енергетиката в края на 2023 г., като бяха получени над 70 инвестиционни намерения от 32 компании. Общата стойност на заявените инвестиции бе около 11 млрд. лв., с помощта на които да се открият или запазят общо над 20 000 работни места.

От списъка става ясно, че "КонтурГлобал" има намерение да развива няколко проекта, чрез които да се запазят или да се открият нови общо 590 работни места. Те предвиждат инвестиции за над 1.3 млрд. лв. в инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване.

Заложено е също изграждане на соларни фотоволтаични централи с батерии за съхранение на енергия, както и иновативни съоръжения с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия от над 10 часа. За служителите пък са предвидени програми за преквалификация, а целта е хората да станат специалисти по изграждане, експлоатация, управление и поддръжка на фотоволтаици и батерии.

И мините искат ВЕИ

На подобни проекти явно ще разчитат и от "Мини Марица-изток". В отчетите на компанията неведнъж се е изтъквало, че дружеството зависи главно от натоварването и развитието на мощностите в комплекса "Марица-изток" (ТЕЦ "Марица-изток 2", "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3", "Брикел" и "Ей и ЕС ТЕЦ Марица-изток 1"). Още повече че приходите от въглища формират 89.31% от общите приходи на дружеството. С други думи, всяко сътресение при някой от партньорите ще повлече надолу и мините.

А това предстои да се случи още в близките няколко месеца - "КонтурГлобал" е вторият по големина клиент на мините, според относителния дял на продадените лигнитни въглища. Първият е ТЕЦ "Марица-изток 2", която е напът съвсем да изпадне от пазара заради високите цени на произведения ток и изгодните оферти за "вносен" ток от съседни на България страни, както и заради либерализацията на пазара на ток на едро и отпадането й като доставчик за регулирания пазар.

В последния публичен отчет на мините няма данни за броя на персонала. Към края на юни м.г. обаче средно списъчният брой е бил 6854. Част от тях вероятно плавно ще преминат на работа в новите проекти на компанията, стига те да бъдат одобрени.

"Мини Марица-изток" има пет проекта за около 200 млн. лв. по Фонда за справедлив приход, като се планира запазването или разкриването на нови почти 750 работни места. Най-големият проект на мините, който се изчислява на 130 млн. лв., е за изграждането на фотоволтаичен парк с мощност до 100 MW и системи за съхранение на електроенергия с акумулаторни батерии 30 MWh.

Предвижда се също изграждане на инсталация за производство на електроенергия от изгаряне на синтезен газ получен чрез газификация (термолиза) на въглища. Мините ще работят и в партньорство с Тракийския университет в Стара Загора по проект за агроенергетика и високотехнологично селско стопанство. В друг проект пък компанията ще доказва доколко приложими са глините от добива на лигнити в "Мини Марина-изток" като суровина в традиционни и алтернативни строителни материали.

Без ефект за домакинствата

Пазарното пренареждане няма да се усети от домакинствата. Причината е, че мястото на "КонтурГлобал" в енергийния микс ще бъде заето от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" въпреки значително по-високата й цена. Тя ще осигурява част от тока за бита до 30 юни, когато се очаква всички производители на електроенергия да излязат на свободния пазар и да продават на цени, определени от търсенето и предлагането. Според председателя на КЕВР Иван Иванов след тази дата на борсата ще излязат около 12 тераватчаса електроенергия. Всичко това е в резултат на последните промени в Закона за енергетиката, свързани с поетапната либерализация за бита, която трябва да е факт от началото на 2026 г.

В същото време повече ток на борсата означава и по-ниски цени, а успоредно с конкурентните и по-евтини производства от съседните държави ТЕЦ "Марица-изток 2" съвсем ще изпадне от пазара, което ще повлече и държавните мини.

Затова е важно проектите, свързани с трансформацията на региона, да се случат възможно най-бързо. Към момента обаче тяхното реализиране все още е под въпрос. Те тепърва трябва да получат одобрение, а дружествата - да сключат договори. Едва тогава ще започне и същинската работа. А дотогава всичко остава в сферата на вероятностите. С изключение на факта, че противно на пазарната логика много хора ще продължат да получават заплати въпреки намаляващата си работа и очевидно раздутия щат.

По темата работи Ивайло Станчев

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар