Нужна е нова регулация за ВЕИ проектите

Най-големите трудности се крият в администрирането на проектите, смятат от ЕЛСОЛ - компания с богат опит при соларните покривни системи

Нужна е нова регулация за ВЕИ проектите
Нужна е нова регулация за ВЕИ проектите

На пръв поглед изграждането на собствена фотоволтаична централа звучи лесно - имаш ли проект и финансиране, всичко е готово. На практика обаче нещата не са толкова прости. Понякога пътят от проекта до реализацията може да се окаже дълъг и трънлив. Но къде са най-големите проблеми и как те биха могли да бъдат решени? Отговорът дават експертите на ЕЛСОЛ - една от водещите компании в Европа - специалист при соларните покривни системи, независимо дали става въпрос за офис сгради, производствени халета, многоетажни паркинги или логистични имоти.

Дружеството започва дейност през 2008 г. като малка семейна компания, насочена към ВЕИ сегмента, който и до момента крие голям потенциал. ЕЛСОЛ работи успешно в България и в някои държави от ЕС, като над 50% от бизнеса е "разпределен" в страната. А експертите предлагат всичко - от оценка на имота и проучване на инвестицията до проектиране, инсталиране и поддръжка, включително и услугата "производство на енергия за продажба на свободния пазар".

Какви са трудностите

"Трудностите идват най-вече при администрирането на един проект. При общините като цяло процесите са нормативно изчистени и коректно поставени, като проблемите са същите като при конвенционалното строителство - всеки главен архитект на една община има собствено тълкуване на Закона за устройство на територията", казва Илия Еленин, управител на ЕЛСОЛ. Затова компанията е предприела съвместна инициатива с няколко общини, а идеята е те да могат да предложат услугата на "едно гише" както за бизнеса, така и за домакинствата.

"Целта е да има специално подготвени специалисти в общината, които след като се запознаят с дадена инициатива за инвестиция във фотоволтаична централа, да могат да предоставят изчерпателна "пътна карта" на клиента. А тя "да съветва" как да се набавят всички документи за съответната категория строителство", казва Еленин.

Имаме проблем

Според него по-големият проблем е с ЕРП-тата. "Те променят процедурите и изискванията към проектите почти непрекъснато, няма почти никаква прилика между процесите при трите ЕРП-та. Освен това, ако законодателят се постарае да детерминира до някаква степен сроковете до подписване на договор за присъединяване, то сроковете до въвеждане в експлоатация след подписването на въпросния договор са основно в ръцете на съответното дружество и много често са "убийствени за проекта", смятат експертите на ЕЛСОЛ. И допълват: след строително разрешително и договор за присъединяване системата в общия случай е изградена, а сроковете, които си поставят едностранно от ЕРП-тата, понякога достигат до 5 години. "А банките не чакат. Сами разбирате, че така се създава среда за корупция на ниво ЕРП и всеки инвеститор търси спасение, което води до хаос", казва Илия Еленин.

Кажи ми колко харчиш

Профилът на клиентите на ЕЛСОЛ е различен, но първата задача на експертите е да анализират желанията и целите на клиентите си, за да разработят оптимален вариант за реализиране на проекта. Една от най-важните информации е свързана с товарния профил на консумацията за година назад. Разбира се, най-добре би било справката да бъде за харчовете на всеки 15 минути, но ако това по някаква причина не е възможно, от ЕЛСОЛ разчитат и на данните за почасовия товар. Търси се ефективната инсталирана мощност, а не максималната.

"Не държим на всяка цена да напълним покривите на клиента с фотоволтаици, но държим поне 90% от потенциала за енергия от системата да бъде реализиран. За нас, когато консумираната енергия от една система е по-малко от 90% от произведената, е неефективна", казва Илия Еленин. Експертите на ЕЛСОЛ са категорични - ВЕИ са най-резултатни тогава, когато са при консуматора.

"Да" за търговете

Проблемите в сектора и на пазара могат да се решат с регулаторни промени - например трябва да бъде разрешено изграждането на системи, които покриват голяма част от консумацията на едно предприятие или домакинство, смятат от ЕЛСОЛ.

"За тези инвеститори, които желаят да участват на пазара на енергия, да бъдат обявявани търгове, които предполагат изграждането ФЕЦ там, където има капацитет на мрежата, и постигането на ниски цени на енергията", коментира Илия Еленин. Трябва да се работи и за директна продажба на енергия, без използването на обществената електропреносна мрежа, от инвеститор към клиента - в момента това е възможно, но на "ръба на закона".

Според Еленин ВЕИ бизнесът е преминал през множество етапи на регулации и стимули, като не бива да се отричат и добрите практики. "Но възможността за корупция на всички нива при нас не действа мотивиращо за тези, от които зависи въвеждането на добрите примери", обобщават експертите на ЕЛСОЛ.