Седмични новини за енергетика: Тайните на "Турски поток", без регулирани цени за балансиране при тока

И още: Новите електромобили на Spark, критично замърсяване на въздуха с азотен диоксид

Газовите тръби за "Турски поток" може и да са български, но реално могат да се използват само от "Газпром", която държи входния и изходния капацитет
Газовите тръби за "Турски поток" може и да са български, но реално могат да се използват само от "Газпром", която държи входния и изходния капацитет
Газовите тръби за "Турски поток" може и да са български, но реално могат да се използват само от "Газпром", която държи входния и изходния капацитет    ©  Надежда Чипева
Газовите тръби за "Турски поток" може и да са български, но реално могат да се използват само от "Газпром", която държи входния и изходния капацитет    ©  Надежда Чипева

Най-големите енергийни начинания на българската държава през последните две десетилетия - като започнем от последните развития с новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", минем през сделката между "Булгаргаз" и турската "Боташ", изграждането на "Турски поток" и стигнем до АЕЦ "Белене", са с изключително спорни ползи за икономиката на страната, далече от националните интереси за независима енергетика и много ярко в полза на чужди държави. Политическия натиск за тях е в пъти по-голям от експертния. И като цяло за толкова системното пренебрегване на националните интереси има сериозно съмнение, че целта е била другаде - в комисионите или при поръчките за мащабното строителство.

През изминалата седмица изтекли документи от Русия, които бяха разпространени от InformNapalm и разкодирани от българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията "Елфите", доказват именно това - как българската енергийна политика се е съгласувала не с българските интереси, а с тези на Москва.

Как беше изграден "Турски поток": Пътна карта за газопровода показва, че всичко е било предварително договорено и България е обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна.

Как се превъртат 3 млрд. лв. за руската тръба в България през арабско дружество: Финансовата схема за финансирането на "Турски поток", която включва кипърски офшорки и специалното дружество "Поларсон".

Половин милион евро за обработване на общественото мнение за руския газ. Общо 150 000 евро са били отделяни месечно за организиране на конференции и офиси по проекта "Турски поток".

Ако искате, може да чуете цялата история около разкрития за "Турски поток" и в подкаста "Гласът на Капитал" - Как Русия превзе българската енергетика.

Кои са Петко и елфите, които осветяват българския интернет? Българската онлайн общност BG Elves, подкрепяща Украйна, картографира българския интернет.

Ако сте пропуснали

Пределните цени за балансиране при тока ще отпаднат и всичко ще зависи от пазара. Тарифите за недостиг и излишък ще зависят от пазара. В момента те се определят от КЕВР година за година.

И още

Spark пуска в България 180 Renault Zoe. Таксата да оставиш автомобил в Пловдив вече е 100 лв., а е-колите там намаляват до около 30.

Водещи изследователи потвърдиха сериозно замърсяване с азотен диоксид в София. От години неправителственият сектор алармира, че измервателните станции са разположени на неподходящите за това места.

Какво е регенеративно земеделие и има ли "почва" у нас. Асоциация на българските Но-тилъри организира специално обучение за тази концепция за фермери заедно с EIT Food.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар