Климатичните промени носят заплахи за соларните паркове – важни са опитните партньори

Застрахователният брокер REIB осигурява пълно изплащане на щета за три милиона евро в рамките само на четири месеца

Климатичните промени носят заплахи за соларните паркове – важни са опитните партньори
Климатичните промени носят заплахи за соларните паркове – важни са опитните партньори

В сферата на възобновяемата енергия непредвидени метеорологични условия като наводнения, силни ветрове, градушки и горски пожари са сериозна заплаха за фотоволтаичните паркове. Те могат да нанесат огромни щети върху модулите и да доведат до значителни финансови загуби.

Засега подобни събития са относително редки, но със задълбочаването на климатичните промени екстремните метеорологични събития вероятно ще зачестят. Затова такива случаи и произлизащите от тях щети представляват интерес за производителите на слънчева енергия. Те демонстрират както възможните рискове, така и процеса на работа, който води до позитивен резултат за засегнатите фотоволтаични паркове.

Какви са рисковете

Пример за това е преминалият миналото лято през България мощен циклон, характеризиращ се с голяма градушка. Той тръгва от Италия и уврежда редица соларни паркове в страните, през които преминава. На 16 юли достига България и нанася щети за над 3 милиона евро на един от водещите инвеститори в областта на възобновяема енергия в страната. Засегнат е фотоволтаичен парк с мощност 209 MWp, който предоставя зелена енергия за над 85 хил. домакинства и предотвратява отделянето на около 316 хил. метрични тона въглероден диоксид в атмосферата. Соларният парк е разделен на три части, като интересното в случая е, че градушката е увредила само една от тях. Върху останалите две няма нанесени никакви поражения. Или поне така изглеждат нещата на пръв поглед.

Задължителен ли е огледът за скрити щети

Инвеститорът е предупреден от своя застрахователен брокер REIB, че е възможно върху част от фотоволтаичните модули да има скрити щети, известни като "микрокракове". Това са миниатюрни пукнатини върху стъклото на модула, които не се забелязват с просто око. Проблемът с такъв вид щети е, че ако не се открият навреме, в бъдеще след изтичане на застрахователния период могат да причинят повреди върху модула и да доведат до сериозни материални и финансови загуби.

За да се констатира реалната степен на увреждане от градушката и наличието на "микрокракове" на отделните модули, е необходимо да се направи оглед със специализирана техника. В конкретния случай обаче тази задача се оказва трудна. Циклонът е преминал през редица държави и е нанесъл сериозни поражения върху соларния сектор из цяла Европа. Затова повечето компании, които се занимават с оглед на щети от градушка върху соларни електроцентрали, вече са ангажирани за дълъг период от време.

Именно тук доброто познаване на соларния бизнес и международните контакти на застрахователния брокер REIB са от изключително значение.

Брокерът успява да намери американска компания, която да извърши огледа. Тя разполага със специална техника (преносими EL камери), необходима за констатирането на наличие или липса на микрокракове в модулите, настъпили в резултат на градушката. Tази техника е изключително важна за извършването на детайлен оглед на инсталираните модули и установяването на тяхната здравина и ефективност, както и за поддръжката и контрола на качеството на централата.

Невидими с просто око

Специфичното при огледа на такъв тип щети и откриването на невидими с просто око увреждания е, че трябва да се извършва нощем и може да отнеме дълго време. Това се дължи главно на начина на работа на фотоволтаичните (PV) модули. През деня тяхната работа тече нормално, а през нощта модулът продължава да работи като светоизлъчващ диод. Получената излъчвана светлина се нарича електролуминесценция (EL) и може да се улови със специално адаптираните камери.

Въпреки техническите ограничения застрахованият и REIB успяват да договорят максимално бърз процес на изпълнение. Два екипа, всеки оборудван със специалната техника, се редуват да работят през нощ без прекъсване. Два месеца по-късно са диагностицирани над 40 000 модула и вече може да се установи реалният размер на уврежданията.

Авансово плащане само след месец

Освен бързата и професионална ликвидация на щетата брокерът договаря така важното авансово плащане на собственика на фотоволтаичния парк. Резултатът не закъснява и клиентът получава един милион евро само месец след датата на събитието. Това осигурява значителен паричен поток, когато претърпените загуби са огромни, а компанията не може да си позволи да спре дейността си.

Четири месеца след злополучната градушка обезщетение в размер над 3 млн. евро е 100% изплатено, а щетата официално приключена. Правилната експертиза и адекватно предприетите мерки са ключови за намаляването на загубите. Професионалната намеса, консултациите и контактите на брокера значително намаляват разходите за двете страни и съкращават периода за изплащане на пълното обезщетение.

Този случай показва как специализираните партньори носят бързи резултати на бизнеса и позволяват елиминиране дори на скрити рискове.

Renewable Energy Insurance Broker (REIB) е международен застрахователен брокер, специализиран в сектора на възобновяемата енергия, с над 24 години опит в застрахователната индустрия. Работи с партньори от САЩ, Германия, Чехия, Италия, Великобритания, Полша и Румъния и притежава лиценз за предоставяне на услуги в повечето американски щати и във всички страни от Европейския съюз. Сътрудничи си предимно със застрахователни компании с рейтинг A+, лидери на пазарите в САЩ и Европа, и членува в редица организации, които насърчават и подкрепят устойчивия бизнес и създават социално и екологично устойчиво общество.

IPP, инвестиционни фондове, EPC и O&M компании могат да се възползват от експертното и професионално партньорство с REIB, като повече информация за тях и техните услуги, може да прочетете на сайта на брокера.